Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Het telen van Frambozen enz

snoeien, planten, verzorgen en andere infoFrambozen telen.


Frambozen worden meestal in rijen geplant, maar zelfs in een kleine tuin kunt u wel twee of drie planten kwijt rond een paal van 1.50 m. Er zijn genoeg rassen om het zomerseizoen te 'overbruggen', maar ook rassen die vruchten dragen in de herfst. Die maken in één jaar vruchtdragende stengels en geven van eind zomer tot aan de eerste nachtvorst frambozen. Rassen die 's zomers vrucht geven, dragen aan stengels die het vorige jaar zijn gegroeid en die dus hun eerste oogst geven in het tweede jaar na het planten. Rassen die in het najaar vrucht dragen, produceren het eerste jaar een kleine oogst.

Frambozen kunnen goed worden ingevroren, maar blijven in de koelkast maar een tot twee dagen goed.


De plaats en de grond.

Frambozen groeien in vrij koele streken met korte zomers, maar ook in warmere klimaten. Ze houden van vruchtbare, goed doorlatende grondmet een pH van 6,5 of lager. Frambozen houden niet van kalkhoudende grond en groeien slecht op kalk. Ze zullen voortdurend aan ijzergebrek lijden en dat is moeilijk te verhelpen. Ze hebben minstens een halve dag zon nodig, maar kunnen ook wel tegen wat wind mits ze goed zijn aangebonden. Goede drainage is heel belangrijk, want frambozen zijn vatbaat voor een agressieve vorm van wortelrot die gedijt op zeer natte grond. Net zo belangrijk is voldoende water geven in de zomer, want frambozen wortelen vlak onder het oppervlak en lijden al snel onder watergebrek.


Planten kopen.

Frambozen worden meestal verkocht met kale wortels en worden 's winters geplant. Koop absoluut virusvrije planten van een betrouwbare leverancier, want frambozen zijn vatbaar voor virussen. Een goede kwaliteit planten kan tot 14 jaar oogst dragen, mits goed verzorgd. Is de grond erg kalkrijk (alkalisch), dan is 8 jaar waarschijnlijker.


De grond voorbereiden en planten.

Frambozen,bramen en aardbeien zijn vatbaar voor een paar vervelende ziekten die in de bodem huizen. Als een van deze gewassen op een bepaalde plek is uitgeput, plant daar dan niet een van de andere gewassen. Gaat u in eerder voorbereide grond planten, dan hoeft u alleen wat tuincompost of goed verteerde mest toe te voegen.

Verwijder overblijvende onkruiden voordat u gaat planten en plaats vervolgens palen en draden. Met een dubbel steunsysteem kunt u meer stengels kwijt, maar het neemt ook meer ruimte. Plant de planten op 35 - 45 cm afstand in een rij onder de draden. Zet ze zo diep als ze stonden - te zien aan het 'grondmerk' op het stengelstuk.

In het voorjaar zullen er eerst knoppen verschijnen op dat stuk stengel, voordat er nieuwe scheuten uit de grond opkomen. Zodra dat gebeurt, kunt u de oude stengel tot op de grond afknippen.


Zorg voor de oogst.

Blijf onkruid verwijderen, water geven en ziekten en plaagdieren bestrijden. U hoeft tijdens het groeiseizoen geen extra voeding toe te dienen. Een jaarlijkse dressing van compost na de oogst en meststof in het voorjaar moet genoeg zijn. Groeit de plant slecht, dan zal eerder een virus dan gebrek aan voedingsstoffen de oorzaak zijn. Snoei zieke delen en verwijder ze. Begin zomer zullen de nieuwe stengels flink groeien en zal er een bosje ontstaan van jong groen. Schoffel of knip het groen dat buiten de rij ontstaat weg, tot de grond warm genoeg is om een flinke laag mulch aan te brengen van stro of hooi. Oude kranten - van zes tot zeven pagina's dik - onder de mulch zal ongewenste nieuwe scheuten en onkruid verstikken, maar verhinderen niet dat er regenwater in de grond dringt.

Dun de nieuwe stengels uit tot 10 - 12 per m als ze ongeveer 75 cm hoog zijn. Verwijder eerst zwakke of zieke stengels. De stengels van herfstframbozen hoeven niet te worden uitgedund. Hou ze beperkt tot een band van circa 30 cm breed. De stengels bind je losjes aan de draden naarmate ze groeien.


Na de oogst.

Knip alle stengels die 's zomers vrucht hebben gedragen na de oogst zo snel mogelijk tot op de grond af. Probeer dit netjes te doen, zodat niet een rommelig stompje achterblijft, want dat kan een toegang zijn voor ziekten en plaagdieren. Strooi tuincompost langs de rij, zodat de dode stompjes snel verteren.

Dun de nieuwe stengels zo nodig uit, zodat er 8 - 10 per meter blijven staan en bindt ze stevig aan de draden.

Laat de herfstframbozen los aangebonden, zelf na de oogst. Buig in hen najaar de toppen van alle stengels rond en bind ze aan de bovenste draad. Snoei tegelijkertijd de stengels van de herfstframbozen tot op de grond terug en breng een mulchlaag aan van tuincompost. Verwijder oud stro - naar de composthoop - voor dat u compost aanbrengt. Strooi om het jaar in het voorjaar 125 g zeewiermeel per m² en korrels kippenmest om de planten een oppepper te geven.


Keuze aan rassen.

Vroeg : Glen Moy', Malling Jewel' (virusresistent); 'Redsetter''

Middelvroeg: 'Glen Ample', Malling 'Malling Joy'.

Laat: 'Glen Magna', 'Malling Admiral'.


Herfstframbozen.

'Allgold' ( geel ); 'Autumn Bliss', 'Terri - Louise'

Home Recepten Kookboeken