Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

COCKTAIL - SNACKS


350 gr zwarte,ontpitte olijven

1 kl ui

1 teentje knoflook

4 ansjovis(uit een potje)

1 theelp gedroogde oregano

100ml hete olijfolie

Werkwijze:

Hak de ui en knoflook fijn.

Maak dit met de vis en oregano in hete olijfolie al roerend gaar.

Giet de olie door een zeef over de olijven.

Laat het geheel afkoelen.

En serveer de olijven aan een coctailprikker.


400 gr goudse kaas,blokjes 2 cm

150 gr coctailtomaten

of

400 gr scapenkaas(feta)blokjes 2 cm

zwarte ontpitte olijven

Werkwijze:

een blokje kaas met een coctailtomaatje op een prikkertje

of

een blokje schapenkaas met een olijf op een prikkertje


1 komkommer

zout en peper

1 ongeneden wit vierkant brood

125 gr zachte boter

1 bosje fijngehakte peterselie

Werkwijze:

Schil de komkommer,halveer overlangs en snijd dan schuin in dunne plakjes.

Strooi er zout en peper overheen.

Haal de korsten van het brood en snijd het in dikke plakken van 1 cm dik.

Besmeer de plakken met een mengsel van boter met peterselie.

Beleg de helft van de boterhammen met komkommer.

Bedek met de resterende boterhammen(de besmeerde kant naar onderen).

Snijd de sandwiches diagonaal door.


1 gegrilde kip (1,2 kilo)

2 eidooiers

200 ml zonnebloemolie

zout,peper

2 theelp kerriepoeder

1 theelp citroensap

2 lp yoghurt

bosje dragon

Werkwijze:

Verwijder het vel van de kip.

Haal het vlees van de botten.

Snijd in stukjes en doe in een schaal.

Roer voor de mayonaise de eierdooiers door elkaar en roer daar druppelgewijs de olie door.

Roer tot er een romige saus ontstaat.

Kruid met zout,peper,kerriepoeder en citroensap.

Roer dan de yoghurt erdoor.

Meng de mayonaise met het kippenvlees.

Roer nu de blaadjes dragon erdoor.

Klaar.


10 dunne plakjes bacon

20 zachte gedroogde pruimen,zonder pit

1 lp olie

Werkwijze:

Snijd de plakjes bacon in de lengte door midden.

Wikkel ze om de pruimen en zet vast met een prikker.

Verhit de olie en bak de spekpruimen hierin knapperig.

Laat ze uitlekken en serveer.


300 gr vleestomaten

2 sjalotten

2 rode chilipepers

4 lp limoensap

tabasco

zout,peper

bosje koriander

tacochips

Werkwijze:

Halveer de tomaten en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.

Pel de sjalotjes,hak ze fijn en meng door de tomaten.

Maak de pepers schoon en hak ze fijn.

Doe ze met het limoensap bij de tomaten en roer alles goed.

Kruid het met tabasco,zout en peper.

Hak de blaadjes koriander fijn en roer door de saus.

Serveer dit als dipaus met tacochips..


4 lp plantaardige olie

4 lp popcornmais

1-2 lp boter

Werkwijze:

Doe de olie in een pan en laat op hoog vuur heet worden.

Doe de mais erin en sluit de pan af met een zwaar deksel.

Schud de pan om de 10 sec en zodra de korrels beginnen te poppen om de 5 sec.

Haal,als er nog maar af en toe een korrel open barst,de pan van het vuur.

Doe de popcorn in een schaal.

Schakel de kookplaat uit en zet de pan weer op,

doe er 1-2 lp boter in en laat deze smelten.

Giet dit over de popcorn.


1 ui

500 gr gemengd gehakt

50 gr paneermeel

100 gr room

1 ei

geraspte schil van halve citoen

peper,zout

2 lp olie

Werkwijze:

Hak de ui fijn.

Doe de ui in een schaal met gehakt,paneermeel,room,ei en de geraspte schil.

Strooi er zout en peper over heen en kneed goed door elkaar.

Vorm er kleine balletjes van en bak deze in de olie goudbruin.


100 gr roquefort of gorgonzola

50 gr verse roomkaas

2lp zachte boter

worcestersaus

peper,zout

crackers

Werkwijze:

Meng de roquefort of gorgonzola met de roomkaas en de boter met een vork dor elkaar.

Breng op smaak met eem paar druppels worcestersaus,zout en peper.

Serveer op een cracker.


1 papaja

2 theelp citroensap

50 gr flinterdunne plakken parmaham

zwarte peper

Werkwijze:

Snijd de papaja in vieren.

Verwijder de pitjes met een lp.

Schil de papaja kwarten met een mes,snijd het vruchtvlees in stukjes en bedruppel ze met citoensap.

Snijd de parmaham in de lengte in repen van ca 3 cm breed.

Wikkel deze om de stukjes papaja en bestrooi ze met wat zwarte peper.

Stek de hapjes op een prikker.


half bosje peterselie

2 teentjes knoflook

1 blikje tonijn in olie (150 gr)

50 gr ricotta

2 theelp citroensap

zout,peper

4 plakken toastbrood

olijven

Werkwijze:

Maak de peterselie en knoflook heel fijn en doe het door elkaar.

Laat de tonijn uitlekken en pureer dit met de ricotta.

Roer de peterselie erdoor.

Breng op smaak met citroensap,zout en peper.

Rooster het brood in de broodrooster.

Besmeer ze met het tonijn mengsel en leg er evt een paar plakjes olijf op.


3 lp gesmolten boter

2 lp worcestersaus

tabasco

1 theelp chilipoeder

1/2 theelp kerriepoeder

zout

200 gr pecanoten

Werkwijze:

Verwarm de oven tot 150c.

Giet de boter in een soufflevorm en doe daar de worcestersaus,druppels tabasco,chilipoeder,kerriepoeder en zout bij.

Meng dit goed door elkaar.

Laat dit in de oven in ca 30 min gaar worden.

Koud serveren


5 vierkante plakken bladerdeeg

1 eierdooier

zout

125 gr gerookte forelfilets

75 gr creme fraise

2 theelp knappertjes

1-2 lp peterselie

pepersap van halve citoen.

Werkwijze:

De plakken diepgevroren blader deeg ontdooien.

Verwarm de oven tot 200c.

Prik wat gaatjes in het deeg.

Snijd ze dan kruislings door,zodat je vier driehoekjes krijgt.

Bestrijk ze met eierdooier en bestrooi met zout.

Bak ze in 10 min in het ,midden van de oven.

Pureer de forel met de creme fraise,peterselie,knappertjes,sap van have citroen en peper.

Haal het deeg uit de oven,snijd de driehoekjes overlangs door en vul ze met het forelmensel.


10 grote verse vijgen

75 gr dunne plakjes parmaham

75 gr mascarpone

zout,peper

geraspte citroen schil

pistache

Veeg de vijgen schoon en snijd in vieren.

Snijd de parmaham in kleine stukjes en leg deze losjes op de vijgen.

Roer de mascarpone los en breng op smaak met zout,peper en geraspte citoenschil.

Doe de massa in een spuitzak met kleine stervormige tuit en spuit het op de vijgen.

Garneer de vijgenhapjes met een pistache.


2 rijpe avocado,s

sap van halve limoen

2-3 lente uitjes

1-2 tomaten

zout,peper

komijnpoeder

tacochips of crackers

Schil de avocado,s met een dunschiller,haal de pitten eruit en snijd het vruchtvlees in stukken.

Pureer de stukken met de mixer goed fijn.

Giet daar het sap van een halve limoen bij en roer goed door.

Maak de uitjes schoon en hak ze heel fijn.

Snijd het vruchtvlees van de tomaat in kleine stukjes en roer door de avocadopuree.

Kruid met zout,peper en komijnpoeder.

Serveer hierbij tacochips of crackers.


2 lente uitjes

200 gr geitenkaas

1/2 theelp komijnpoeder

1/2 theelp chilipoeder

bosje munt

crackers

Maak de uitjes schoon en hak ze fijn.

Kneed de geitenkaas met de uitjes,komijnpoeder,chilipoeder door elkaar.

Maak van het mengsel met vochtige handen kleine balletjes.

Hak de blaadjes van de munt fijn en rol de kaasballetjes erdoor en zet ze een uur koud weg.

Halveer de balletje en leg deze op een crackertje.


4 rechthoekige plakken bladerdeeg

2 eierdooiers

zout,peper

sesamzaadjes

maanzaadjes

Laat de bladerdeegontdooien.

Verwarm de oven voor op 200c.

Prik in de plakken gaatjes met een vork.

Snijd elke plak in vijf repen van ca 2 cm breed.

Kluts de eierdooiers en bestrijk daar de repen deeg mee.

Kruid de deegrepen met peper en zout en bestrooi een gedeelte met sesamzaadjes en het andere gedeelte met naanzaadjes.

Draai de deegrepen tot een spiraal en bestrijk de nog niet bestreken gedeeltes in met eierdooier.

Leg de spiralen op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in 15-20 min in de oven op 180c.


4 grote aardappelen

4 lp olijfolie

1 grote ui fijngehakt

zout

8 eieren

Schil de aardappels en snijd ze in klene stukjes.

Bak ze in 2 lp olie ca 5 min.

Meng daar de ui doorheen en laat het half afgedekt ca 3 min garen.

Haal het van de kookplaat,doe het in een schaal en strooi er wat zout op.

Klop de eieren schuimig,breng op smaak met wat zout,en roer het dan door de aardappelen.

Verhit de rest van de olie en doe het aardappelmengsel erin.

Roer het geheel,als de eieren beginnen te stollen,een been beetje door en laat het een koek worden.

Leg,als de tortilla aan de onderkant licht gebakken is,een bord op de pan en keer de tortilla om.

Laat hem weer in de pan glijden en bak hem af.

Laat afkoelen en snijd in kleine vierkantjes.

Steek in elk vierkantje een prikkertje en serveer.


muffinplaat 12 holtes

half potje kersen(175 gr uitgelekt)

papieren vormpjes

500 gr vers muffin deeg

2 lp geraspte kokos

2 lp suiker

1 1/2 lp kaneelpoeder

Zet in elke muffinholte een papieren vormpje.

Verwarm de oven tot 200c.

Doe het muffindeeg in een schaal en vermeng dit met de kersen.

Doe het deeg in de vormpjes.

vermeng de kokos,suiker en kaneelpoeder en bestrooi de muffins hiermee.

Bak ze in 25 min in de hete oven.


300 gr gehakte diepvries spinazie

300 gr diepgevroren blader deeg

2 teentjes knoflook

200 gr schapenkaas(feta)

bosje peterselie

2 eieren

2 lp room

zout,peper

1/2 lp komijnpoeder

bloem

2 eidooiers

1 lp melk

Laat de spinazie en 't bladerdeeg ontdooien.

Pel de knoflook en snijd in dunne plakjes.

Verkruimel de kaas.

Hak de peterselie fijn.

Verwarm de oven tot 200c.

Roer de spinazie,knoflook,kaas,peterselie,eieren en room door elkaar,en breng op smaak met peper,zout en komijnpoeder.

Rol de deegplakjes uit op een met bloem bestoven werkblad en halver ze.

Beleg het deeg aan een kant met de spinazie en sla ze dubbel,druk de randen stevig aan.

Leg de zakjes op een met bakpapier beklede bakplaat.

Bestrijk ze met een mengsel van eidooiers met melk en bak ze 25 min op 180c.


12 eieren

1 theelp zout

1/8 liter melk

1/2 theelp paprikapoeder

1/2 theelp zwarte peper

30 gr boter

2 bosjes bieslook

1 plat Turks brood(500gr)

boter

200 gr gekookte ham

Kluts de eieren met zout,melk,paprikapoeder en peper door elkaar.

Verhit de boter en doe het mengsel erin en laat stollen.

Snijd de bieslook fijn en strooi over het eimengsel.

Laat het roerei op een bord glijden en laat afkoelen.

Snijd het brood horizontaal door midden.

Besmeer beide helften met boter.

Beleg de onderste helft met de gekookte ham,leg hier het roerei op.

Bedek het brood met de bovenste helft van het brood.

Snijd het brood in 8 stukken


200 gr cheddar kaas

2 lp boter

4 lp licht bier

zout,peper

1 mespuntje mosterd

1 scheutje worcestersaus

4 plakken toastbrood

Verwarm de oven tot 200c.

Rasp de kaas grof.

Verhit de boter en het bier in een pan en laat de kaas hierin al roerend smelten.

Breng op smaak met peper,zout,mosterd en worcestersaus.

Houd het mengsel warm op een lage temperatuur.

Rooster de plakken brood licht,en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat,en verdeel de kaasmassa over de plakken brood.

Bak ze in ca 15 min op 180c.


1 kleine ui

1 bakje tuinkers

150 gr roomkaas

walnoten

1 theelp citroensap

zout,peper

cayennepeper

Pel de ui en hak fijn,en doe in een schaal.

Doe de blaadjes van de tuinkers erbij.

Doe daar de roomkaas en het citroensap ook bij en roer goed door.

Breng op smaak met zout,peper en cayennepeper.

Doe telkens 1 theelp van de creme op een halve walnoot,druk daar de andere helft van de noot op ,en druk iets aan.


1 courgette

80 gr gekookte gepelde garnalen

zonnebloemolie

1 lp balsamicoazijn

1 lp citroensap

1 theelp gehakte dille

zout,peper

2 lp olijfolie

sambal oelek

Snijd de courgette in dunne plakjes.

Spoel de garnalen en dep ze droog.

Vouw telkens 2 plakjes courgette in het midden samen,leg 1 garnaal in de opening en steek dit op een prikkertje.

Verhit een ruime hoeveelheid zonnebloemolie in een pan.

Frituur hierin de spiesjes ca 1/2 min.(voorzichtig kan spetten).

Haal ze uit de pan en laat op keukenpapier uitlekken.

Roer de azijn,citroensap,dille,zout,peper en sambal oelek door elkaar en klop er de olijfolie door.

Druppel dit over de spiesjes..

Home Recepten Kookboeken