Kruiden drogen

In de magnetron en in de zon


Benodigdheden:
een maatbeker
een magnetron
keukenpapier
een glas water
goed sluitende potten

Pluk de kruiden vlak voor u ze gaat drogen..
1.. Kies gave,gezonde kruiden..
Nadat u de overtollige takjes hebt weggeknipt,
wast en droogt u ze zorgvuldig..
Leg ze op keukenpapier..
2.. Leg het keukenpapier met de kruiden
in de magnetron en ook het glas water..
Droog twee min op vol vermogen..
Keer de takjes en droog de kruiden
nogmaals op vol vermogen,gedurende
twee tot vier min..
3.. Laat de kruiden buiten de magnetron
rusten op een nieuw stuk keukenpapier..
Maak bosjes van de lange kruiden..
Verbrokkel de grootste bladeren en
bewaar ze in goed sluitende potten..
Overschrijd de aangegeven droogtijd nooit..
De kruiden kunnen nl vlamvatten en
kortsluiting in uw magnetron veroorzaken
1.. Verzamel de kruiden als ze op het hoogtepunt
van hun groei zijn..
Vewijder dood of beschadigd blad en
houterige stelen..
2.. Maak van ongeveer twaalf stengels een bosje,
bind er een touwtje aan en hang het
omgekeerd te drogen..
3.. Zijn de bosjes droog,dan verzamelt u het
blad op een vel papier..
Zorg dat u de blaadjes niet kneust..
4.. Vouw het papier dubbel en laat het
gedroogde blad in goed afgesloten pot
glijden..
Bewaar uw kruiden op een donkere plaats..

Kruiden kiezen:
U kunt niet zomaar willekeurig alle kruiden naasdt elkaar hangen te drogen..
De kans bestaat dat de verschillende aroma’s elkaar opheffen of afzwakken.
Succesvol drogen begint met het op het juiste moment verzamelen van de bladeren.
Vervolgens is het zaak dat ze bij een constante temperatuur drogen.

In warme streken zijn kruiden met vijf dagen droog.
In een koeler klimaat moet u op een week of twee rekenen.
De temperatuur moet de eerste dag constant 30c zijn,de dagen daarna mag die iets lager zijn.
Voeg nooit nieuwe kruiden toe aan de kruiden die al aan het droogproces begonnen zijn.
Neem de tijd.
Controleer of de kruiden schoon en vrij van ondedierte zijn.
Was ze nooit met water want dat tast hun eigenschap aan.Maak bosjes van de stengels van een soort kruid.
Bind die met een touw aan elkaar.
Hang ieder bosje omgekeerd te drogen.
Om te voorkomen dat uw kruiden vuil of stoffig worden,hangt u er een papieren zak over.
Kruiden zijn droog als het blad broos wordt en ritselt als papier.
Wanneer het blad in tweeen breekt zodra u het vastpakt zijn ze volledig gedroogd.
Dan schraapt u de bladeren van de stengels,heel voorzichtig,zodat u ze niet kneust.
Tot slot bergt u ze op in de voorraadpotten.

3 Reacties

  1. Leuk hoor, heb ik net nodig want ik heb altijd veel verse kruiden in huis en vaak liggen die te verpieteren in de ijskast omdat ik er niet meteen alles van gebruik. Drogen is dan een leuke manier om er extra plezier van te hebben. Bedankt hoor,
    groetjes, IngridSaida

  2. Neem ik graag van je mee
    Past wel bij mijn “geheimen van kruiden”
    hahahaha
    Bedankt en groetjes Lucy

  3. Benodigdheden:
    versgeplukte kruiden
    een glas water
    magnetron
    keukenpapier
    goed sluitende potten

    Pluk de kruiden net voor het drogen..
    1.. Kies gave,gezonde kruiden..
    Nadat u de overtollige takjes hebt
    weggeknipt,wast en droogt u ze
    zorgvuldig ..
    Leg ze daarna op keukenpapier..
    2.. Leg het keukenpapier met de
    kruiden in de magnetron en ook
    een glas water ..
    Droog twee min op vol vermogen..
    Keer de takjes en droog de
    kruiden nogmaals op vol
    vermogen,gedorende twee tot
    vier min ..
    3.. Laat de kruiden buiten de magnetron
    rusten op een nieuw stuk keukenpapier..
    Maak bosjes van de lange kruiden,
    verbrokkel de grootste bladeren
    en bewaar ze in goed afgesloten
    potten …

    Overschrijd de aangegeven droogtijd
    nooit ..
    De kruiden kunnen nl vlamvatten
    en kortsluiting in uw magnetron
    veroorzaken ..

Geef een reactie