Kakelverse eieren



Wist U dat… U aan het oorlelletje van de kip kunt zien welke kleur ei zij legt::witte oorlel witte eieren,rode oorlel bruine eieren.

Dubbeldooier-ei: kippenei met dubbele dooier.

Krielkip-ei: klein kippenei,de kooktijd is slechts ca 3 min.

Fazant en Patrijzen-ei: kooktijd ca 4 min,erg lekker in salades

Parelhoen-ei: iets groter en sterker van smaak dan een kippenei.
Prima voor omeletten.

Kievits-ei: een delicatesse,die mmestal zachtgekookt ca 3 min gegeten wordt.

Meeuwen-ei: kooktijd ca 5 min,erg lekker met selderijzout.

Kalkoen-ei: vergelijkbaar met kippenei maar wel tweemaal zo groot.

Ganzen of eenden-ei: eieren met een wat vettige smaak.
Ze moeten heel vers en gekookt ca 15 min worden gegeten.
Geschikt voor cakes en door de grootte ok makkelijk te beschideren met pasen.

Struisvogel-ei: een struisvogelei heeft de inhoud van ca 30 kippeneieren en moet ca 40 min koken.
De smaak lijkt op die van een kippenei.
Seizoen:april t/m augustus.

Araucana-ei: mintgroen ei van de Araucanakip,een ras dat oorspronkelijk uit het Andesgebergte komt.
De eieren zijn pittig van smaak en hebben een mooie gele dooier.

Columbian Blacktail-ei: afkomsig van een sterk kippenras met zwarte staarten,de Columbian Blacktails.
De eieren zijn zeer smaakvol en hebben een harde schaal.Alle in Nederland verkochte eieren krijgen een keurmerk van het CPE(Controlebureau Pluimvee,Eieren en Eiproducten),afhankelijk van de huisvesting van de kippen.
Er zijn 5 keurmerken.

Scharreleieren: de kippen lopen vrij rond in geventileerde stal waarvan de vloer voor eenderde bedekt is met strooisel en leggen eieren in nesten.
De ruimte is beperkt.

Voliere-eieren: zie scharreleieren,maar in de stal staan stellingen met meerdere etages met een vloer van gaas.

Vrije-uitloopeieren.
-standaard:
de kippen hebben overdag onbeperkte toegang tot een buitenverblijf,ieder kip heeft min. 2.5 m ter beschikking.

-exensief: idem,maar in dit geval heeft idere kip minimaal 10 m ter beschikking.

-EKO: de kippen leven volgens het vrije uitloopsysteem en krijgen biologisch voer.

Kooi of legbatterijkippen: leven met 3-5 kippen in een kooi,met 450 cm per kip(dat is ongeveer 21 keer 21 cm en dus bijna 25 kippen per m).
De vloer bestaat uit draadgaas waarover de eieren naar een verzamelband rollen.

De dooier van een vers ei is compact en ligt in het midden van goed samenhangend eiwit.
Een ei van 2-3 weken oud heeft een plattere dooier en het eiwit is een waterige substantie geworden.
Wilt u een heel ei op versheid testen,leg het dan in een bakje water.
Een vers ei heeft een kleine luchtbel en zinkt naar de bodem;het ei ligt scheef op de bodem.
Bij een ouder ei is de luchtbel groter geworden.
Het ei heeft meer drijfvermogen en staat rechtop in het water met de stompe kant naar boven. Koken: zet eieren op met koud water en breng dit zachtjes aan de kook.
Neem,als de eerste bubbels verschijnen,de pan van het vuur en laat de eieren afgedekt nog 4-5 min in het hete water staan.
Wilt u ze liever hardgekookt,laat de eieren dan nog ca 5 min heel zacht doorkoken.
Prik voor het koken een gaatje aan de bolle kant van het ei.
Dit voorkomt dat het ei tijdens het koken barst.
Pocheren: gebruik hiervoor heel verse eieren;het eiwit darvan zit nog compact en vloeit dus minder snel uit.
Breng ruim water met 1 theelp azijn aan de kook.
Breek het ei in een kom.
Roer snel met een lepel door het kokende water zodat een draaikolk ontstaat en giet het ei direct in het midden van de draaikolk.
Neem ,als het water weer kookt,de pan van het vuur,dek de pan af en laat het ei nog ca 3 min in heet water staan.De maat van de eieren wordt aangegeven d.m.v. een lettercode op de verpakking.
De gewichtsklassen zijn:
s = minder dan 53 gram
m = tussen 53 en 63 gram
l = tussen 63 en 73 gram
xl = meer dan 73 gramEen ei is voedzaam.
Het bevat ca 13% eiwit,11% vet,mineralen(vooral ijzer) en veel vitamine A,B en D.
De meeste voedingsstoffen zitten in de dooier;het wit van het ei bestaat voornamelijk uit water en eiwit.

1 Reactie

  1. JeffreyVeld

    28 juni 2020 at 17:10

    Ik vind het verwerpelijk om recepten voor kieviteieren, meeuweneieren en patrijzeneieren te delen, dat zijn beschermde soorten en het kan mensen op verkeerde ideeën brengen.

Geef een reactie