Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Basisrecepten om een fond te maken

kippenfond--eendenfond--lichte fond van gevogelte en kalf--bruine fond van kalf en fond van wild

3kg kippenbotten en karkassen,

2 preistengels,

1 selderie,

2 wortelen,

5 peterselietakjes,

2 teentjes knoflook,

3 kruidnagels,

5 laurierbladeren,

20 witte peperkorrels,

1 takje tijm,

1/2 steranijs,

1 stukje verse gember,

sap van 1 citroen,,

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Bereiding:

De botten in koud water koken.

Afschuimen,de kruiden,groenten en het citroensap toevoegen en ca 1 uur op en zacht vuur laten koken.

Voortdurend afschuimen en daarna zeven.

Indien het recept een meer geconcentreerde vloeistof vraagt,kan men deze fond verder laten inkoken.

Zout toevoegen..2kg eendenknoken,

2 sjalotten,

1 takje selderie,

1 wortel,

4 laurierbladeren,

1 takje tijm,

1 teentje knoflook,

40 zwarte peperkorrels,

8 jeneverbessen,

6 tomaten,

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Bereiding:

De knoken fijnhakken,in een warme oven plaatsen 180c en bruinbraden.

De selderie en de wortel in brunoise snijden en toevoegen samen met de tomaten en de kruiden.

Alle ingredienten verder laten bruinen.

Ze vervolgens in een kookpot doen, zonder het vet,water toevoegen tot alles onder staat en gedurende ca 2 uur op een zacht vuur laten koken.

Regelmatig afschuimen en ontvetten.

Door een zeef passeren.voor 3 liter fond:

1/2 kg botjes van gevogelte,

1 kalfspoot of kalfschenkel,

1 wortel,

1/2 prei,

1 stengel bleekselderie,

1/2 ui,

1 kruidnagel,

2 laurierblaadjes,

1 takje tijm,

10 peperkorrels,

3 takjes peterselie,

1 teentje knoflook,

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Bereiding:

Kalfspoot en botjes van gevogelte onder stromend water wassen.

Breng 4 liter water in een kookpot samen met de botten,de groenten en de kruiden langzaam aan de kook.

Regelmatig het vet van de bouillon met een schuimspaan afscheppen houdt de bouillon helder.2 uur langzaam laten koken.

Door een doek zeven..1 liter fond

5 kg kalfsbotten,

2 wortels,

1 stuk knolselderie,

1 ui,

3 sjalotten,

3 laurierblaadjes,

1 takje tijm,

3 teentjes knoflook,

3 stukken wortelpeterselie,

1 lp tomatenpuree,

5 verse tomaten,

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Bereiding:

De kalfsbotten een uur in gezouten water leggen om er het bloed uit te trekken.

Het water afgieten en de botten droogdeppen.

Oven op 200c voorverwarmen.

De botten op de braadslede in de oven schuiven en 20 min bij hoge temperatuur aan alle kanten laten bruinen.

Af en toe de botten keren.

Groenten schoonmaken,wassen en in kleine stukjes snijden.

De groenten bij de botten in de braadslee voegen en alles 25 min laten bruinen.

Een lp tomatenpuree toevoegen samen met de in stukjes gesneden tomaten.

Zolang in de oven laten tot alles een mooie bruine kleur heeft.

Botten en groenten uit de oven nemen,het vet ervan laten afdruipen en in een grote kookpot brengen.

Vullen met water tot de botten bedekt zijn en langzaam een paar uurtjes laten sudderen.

Regelmatig afschuimen en water toevoegen als het vocht teveel inkookt.

Na ongeveer 10 uur de bouillon door een vochtige doek of dooe een fijne zeef gieten.

Deze fond is een sterk concentraat..voor 4 dl fond,

3 kg botten van ree of hert,

2 sjalotten,

1 teentje knoflook,

1 wortel,

1/2 knolselderie,

4 laurierblaadjes,

1 takje tijm,

2 blaadjes salie,

1 takje rozemarijn,

6 jeneverbessen,

3 kruidnagels,

6 verse tomaten,

1/2 l rode wijn,,

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Bereiding:

Botten van wild in stukken hakken.

De oven op ca 220c voorverwarmen.

Botten in de braadslee van de oven leggen en laten bruinen.

Sjalot en knoflook pellen,wortel en knloselderie schillen,wassen en in kl stukjes snijden.

De gesneden groenten met de tomaten en de kruiden aan de botten toevoegen en ook laten bruinen.

Botten en groenten in een grote kookpot overbrengen en de rode wijn erbij gieten.

Aanlengen met water tot de botten bedekt zijn.

Op een zeer laag vuur lichtjes laten koken,regelmatig afschuimen en het vet verwijderen.

De fond ongeveer 6 uur laten trekken(eventueel water toevoegen).

De fond door een fijne zeef gieten en verder tot de gewenste dikte laten inkoken..

Home Recepten Kookboeken