Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Het boemboe-mysterie


Artikel uit de Volkskeuken van de Volkskrant van 02-08-2004 geschreven door Pay-Uum Hiu De rendang van mij vader is altijd door mysterien omgeven. Dagenlang is hij ermee bezig. Iedereen moet de keuken uit, en ondertussen gaat het er spectaculair aantoe met blenders, woks en braadpannen. Iedere kok z'n gekkigheid en ieder potje zijn geheim.

Op een dag had een goede vriendin, bij wijze van zeer grote uitzondering, mijn vaders recept gekregen van deze Indonesische runderstoofschotel. met een enorme boodschappenlijst kwam zij bij de toko en werd er vriendelijk uitgelachen. "Maar Mevrouw, dat hoeft u toch niet allemaal te kopen? Daar hebben we een zakje voor. Kant-en-klare boemboe, veel makkelijker". De vriendin heeft mijn nietsvermoedende vader het resultaat laten proeven en weken later was hij nog onthutst. "Het smaakt hetzelfde, echt waar."

Dat is natuurlijk ideaal, want zo'n zakje boemboe rendang (te koop in Oosterse toko's en in de grotere supermarkten) scheelt een hoop gedoe. Boemboe in de pan, vlees en kokosmelk erbij en na een uurtje of zes (!!!) sudderen is het klaar.

Maar de praktijk is weerbarstiger. Voor een groot familiefeest met rijsttafel had mijn vader zich weer op de rendang gestort, deze keer met boemboe uit een zakje. Iedereen vond het lekker, alleen de kok bleef kritisch: de smaak was niet slecht, maar het vlees was niet smeuig genoef.

De boemboe (het gemalen kruidenmengsel waarin het vlees wordt gestoofd) is een ding, leerden wij, maar de finesses zitten in de behandeling van het vlees en dat is op zich een hele kwestie van aanbraden of niet, bakken in de wok of stoven in de braadpan, wel een deksel, geen deksel.

Wij maakten een rendang met kant-en-klare boemboe en een uit het kookboek van Nelleke Launspach (Een hutkoffer vol recepten). Voor de zelfgemaakte boemboe: hak uien, knoflook, gember, laos en rode peper en meng ze met de koenjit, de kemiri's en de kokossaus in een blender tot een gladde pasta. Snijd het vlees in dobbelsteentjes, braad die in kleine porties in de wok even aan en leg ze op een bord. Zet het vuur lager, doe dan het mengsel uit de blender in de wok en doe er de blaadjes djeroek peroet, daun salam en de serehstengel erbij. Laat even warm worden en voeg dan het vlees weer toe. Laat op een heel zacht vuur onder af en toe omscheffen een uur of vijf, zes zonder deksel garen. Rooster de kokos in een koekenpan en roer die er voor het opdienen door. Doe indien nodig nog wat zout en peper erbij.

Een proefkonijn dat niets van alle discussies wist, at beide rendangs met smaak op, maar had wel een lichte voorkeur voor de zelfgemaakte. Gelukkig.

Pay-Uun Hiu

Ingredienten voor 2 personen (vind zelf 500 gr een beetje veel voor 2 personen (Tropenkolder)

500 gr runderstooflappen

zout

stukje gember

stukje laos

arachide-olie

1 stengel sereh

1/2 blok santen, opgelost in 1/2 liter water

50 gr gemalen kokos

1 ui

2 teentjes knoflook

2 rode pepers of meer naar smaak

2 theelepels koenjit

4 kemirinoten

2 blaadjes daun salam

2 blaadjes djeroek peroet

Home Recepten