Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Hints & Tips - Stomen

Alle mogelijke vormen van "STOMEN" Stomen is in feite een zeer eenvoudige kooktechniek, die kan toegepast worden op de meeste voedingsmiddelen die ook gepocheerd of gekookt kunnen worden.

De techniek bestaat er uit het gerecht te laten gaar worden door middel van de hoge temperaturen van de damp van kokend water.

De ingredienten mogen niet in aanraking komen met de kokende vloeistof, waardoor de kans op beschadiging van de gestoomde ingredienten zo goed als onbestaande is.


Stomen heeft twee grote voordelen:


"In de eerste plaats worden de verschillende voedingsstoffen en vitaminen veel beter bewaard dan bij het traditionele koken.


In de tweede plaats blijft de natuurlijke smaak van de ingredienten optimaal behouden waardoor zout en andere smaakmiddelen veelal overbodig zijn.

Om uw gestoomde groenten, aardappelen, vis, vlees, ... toch een extra smaaktoets te geven kunt u kruiden toevoegen aan de stoomvloeistof.

U bekomt zo ook een uitstekende basis voor een begeleidende saus.

Om te stomen hebt u niet noodzakelijk speciale keukentoestellen nodig.

Meestal kunt u zich behelpen met een zeef of een vergiet.

Die legt of hangt u in een gewone kookpan, maar U zorgt er wel voor dat het boven de kokende vloeistof uitkomt en dat het ook niet door de borrelende vloeistof wordt aangeraakt.

Een handig hulpmiddel is de zogenaamde "STOOMBLOEM".


Dit is een stoomrekje dat zo kan worden uitgevouwen dat het bijna in elke gewone pan past.

U vindt dit goedkope mandje in de betere keukenwinkel.

Stomen in de "WOK" kan met een speciaal stoomrekje dat in de wok past.

Of met een stoommatje van bamboe dat in de wok wordt geplaatst.

Er moet dan wel een deksel op de wok worden gelegd.

Probeer ook eens een Chinees Stoommandje uit Bamboe, dit is in allerlei maten te koop.

De bamboemand wordt op de pan of wok geplaatst; u kunt meerdere mandjes op elkaar stapelen.

Dan zijn er nog speciale stoompannen voor op het fornuis:

die bestaan uit 2 pannen die u in elkaar zet. Het bovenste deel met gaatjes zet u op het onderste gedeelte waarin zich kokend water bevindt.

Elektrisch stoomkokers zijn in verschillende maten en modellen te koop.

Het stoomproces begint vrijwel onmiddelijk, wat veel tijd bespaart.


De kunststof stoomkokers hebben verschillende stoomkorven en inzetbakjes en een aprte inzetbak voor het stomen van rijst.


Als u een snelkookpan met stoommandje hebt, kunt u ook stomen onder druk.

Dit is een supersnelle en dus energiebesparende stoommethode.

Tenslotte bestaan er stoomovens ter grootte van een bakoven.

Hier wervelt de stoom rondom en door het voedsel en kunt u in korte tijd verschillende gerechten bereiden.

m.d.a diana

Home Recepten