Wat is gist?
Welke soorten gist zijn er en welke kun je het beste gebruiken en hoe bewaar je gist? Gist is een levend organisme dat zich voedt met koolstoffen, of zetmeel
en suikers in het meel. Onder vochtige, warme omstandigheden met
voldoende zetmeel begint het zijn werking. De gistcellen zetten het
zetmeel om in suiker, hierdoor komt koolzuurgas vrij, dat zich door het
deeg verspreidt en het licht en sponzig maakt.
Verse gist:
Geeft het brood een perfecte smaak en een veerkrachtige
structuur. U kunt verse gist krijgen bij de warme bakker. Verse gist
is beige van kleur en wordt verkocht als een compact blokje. Let
erop dat de geur fris is. Als het blokje bros, kruimelig en
grijs van kleur wordt, is het niet meer bruikbaar. Een
aangebroken stukje gist zal snel in kwaliteit achteruitgaan.
Bewaar gist in het koudste deel van de koelkast, in een plastic
doosje dat op een kier staat of losjes gewikkeld in folie. Zo is
gist circa 4 weken houdbaar. In de diepvries is verse gist circa
6 weken houdbaar. Verdeel een groter stuk gist in kandzame
pakketjes van 25 gr, wikkel ze in folie en vries ze snel in.
Gedroogde gist:
Is altijd nuttig om achter de hand te hebben. U kunt het krijgen
bij de supermarkt en de kruidenier. De kleine, beige gistkorrels
zijn verpakt in zakjes. Sluit ze na gebruik zeer zorgvuldig af
als u niet het hele zakje in een keer opmaakt en bewaar het in de koelkast
Lees de aanwijzingen op de verpakking: sommige soorten gedroogde
gist krijgen een behandeling vooraf, andere (instant gist) kunt
u direct gebruiken. Gewone gedroogde gist laat u 15 tot 20
minuten weken in een kleine hoeveelheid vocht; pas dan voegt u
bloem of meel toe. Omdat gedroogde gist sterk geconcentreerd is,
hebt u er minder van nodig dan van verse gist. Weeg de
hoeveelheid gist uiterst nauwkeurig af; gebruik beslist niet
meer dan de helft van het gewicht van verse gist.
Instant gist:
Wordt verkocht in poedervorm in kleine zakjes, bij de supermarkt
en de kruidenier. Deze gistsoort heeft een extra krachtige
werking en hoeft niet eerst te weken in water. Meng de gist
direct door de bloem, voeg vloeistof toe en maak het deeg. In de
meeste gevallen hoeft u het brood slechts een keer te laten
rijzen.
Met dank aan Astrid Veltman