Ron Blaauw (42), patron-cuisinier van Ron Blaauw Restaurant in Ouderkerk aan de Amstel is geïnaugureerd als SVH Meesterkok. Dat gebeurde in Brasserie Paardenburg in Ouderkerk aan de Amstel, waar SVH-directeur Bob Schut en SVH-Meesterkok Cees Helder het diploma en de bijbehorende medaille uitreikten.

Blaauw legde de SVH-meesterproef succesvol af en is daarmee de 127e SVH-Meesterkok van Nederland. De SVH-meestertitel is de hoogst haalbare graad van vakbekwaamheid in de gastronomie.

Blaauw is trots op het resultaat. ‘Trots op de titel en trots op het team. Er zit niemand minder dan Cees Helder in je zaak voor de beoordeling. Dat geeft wat extra druk waardoor ik best een beetje nerveus was’. Blaauw wil door het behalen van de titel een voorbeeld stellen voor de toekomstige generatie. ‘Ik wil een inspirator zijn voor de jeugd en ze enthousiast maken en daarmee (be)houden voor het vak.’

Na ondertekening van het diploma door Cees Helder en Ron Blaauw en SVH-directeur Bob Schut, werden de officiële versierselen aan Blaauw uitgereikt door de bekende slager en persoonlijke vriend, Fons Hesseling.

Volgens Schut presenteerde Blaauw tijdens zijn proef een Meesterlijk menu waarin groenten een hoofdrol speelden. Groenten spelen sowieso een grote rol in de keuken van Blaauw. Driekwart ervan wordt ’s ochtends geplukt in de eigen tuin in Baambrugge. De Commissie was vooral onder de indruk van de bereiding van Hollandse bloemkool die 45 minuten gegaard wordt in een pan en continu wordt overgoten met bruine boter. Daarbij werd een crème van Pierre Robert kaas, truffel en ui geserveerd.

Op de foto de gelauwerde Ron Blaauw met Cees Helder (l.) en SVH-directeur Bob Schut.