Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

‘European Chefs’ wil vuist maken tegen beleid Brussel

De Nederlandse tak van de internationale vereniging Euro-Toques heeft zich afgescheiden en gaat, met instemming van het Nederlandse bestuur, alleen verder. Voorzitter Fred Dijsselbloem heeft de knuppel in het Europese hoenderhok gegooid en tevens een nieuwe club opgericht die voorlopig ‘European Chefs’ heet en naast Euro-Toques Nederland zal opereren. “We gaan Europees het voortouw (weer) oppakken. Euro-Toques Nederland had al jaren grote moeite met de nadrukkelijke overheersing van Frankrijk, Spanje en België binnen het internationale verband.”

Euro-Toques is de koksorganisatie die zich o.a. inzet voor een pure keuken met producten uit de eigen regio, in de eigen seizoenen. Aanleiding tot de Nederlandse afsplitsing van Euro-Toques Internationaal is de slechte juridische basis en een onmogelijk financieel beheer daar, waardoor nog maar een handvol landen actief is of zich laat zien bij internationale ontmoetingen. Nederland eist al jaren dat de juridische basis van Euro-Toques Internationaal in orde wordt gemaakt en dat er een duidelijke financiële structuur komt, maar voorstellen in die richting werden steevast geboycot door Frankrijk, Spanje en (voornamelijk Franstalig) België.

Euro-Toques Nederland zal die naam blijven voeren, hoewel er een nieuw logo komt. In de nieuwe, parallel opererende organisatie ‘European Chefs’ komen niet alleen koks samen maar ook andere beroepsgroepen, zoals bakkers, poeliers, slagers, chocolatiers en visleveranciers. “Iedereen”, aldus Dijsselbloem, “die direct met voedsel te maken heeft en dit op een ambachtelijke wijze produceert en uitsluitend werkt met gezonde, verantwoorde en niet-genetisch gemanipuleerde producten zonder chemische toevoegingen.”

Een sterke lobby in Brussel en een gezamenlijk vuist tegen de ambtelijke plannenmakers daar, moet effectief worden tegen de bestaande wet van het grote getal die er voor zorgt dat de grootste landen hun eigen belangen kunnen laten prevaleren.

Home Recepten Kookboeken