Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Beaujeandegort laat `hunnie een poepie ruiken`.

Uit de meest favoriete recensies, kiest culinair journalist Ton de Zeeuw maandelijks de winnaar van de recensiewedstrijd. Deze persoon wint een prachtige culinaire prijs. "Beaujeandegort is de recensent van april. Ik weet niet wat hij studeert en al evenmin neem ik aan dat hij arrogant en arm is, zoals hij zelf zegt, maar zijn beschrijving van het bezoek aan een Listersvestiging in Eindhoven is uitstekend. Prima taalgebruik, foutloos Nederlands, uitstekende verwoording van wat hem overkwam. Zie hier zijn recensie

Hoogstens zou ik willen zeggen dat hij breedsprakig is (hallo Beaujean: tweeduizend woorden voor een recensie! Weet je dat dat de platte tekst is voor een hele krantenpagina?) en dat hij neigt tot mooischrijverij (`kazen bevolken mijn bord`; zeg dan gewoon dat er kaas op je bord ligt).

Maar dit alles terzijde, want Beaujean heeft, op z`n Rotterdams gezegd, `hunnie van Listers even een poepie laten ruiken`. Ik weet nu precies hoe ik dit bedrijf moet inschatten, mocht ik ooit het plan opvatten die kant uit te gaan. En dat is toch een van de belangrijkste functies van een recensie.

Verder gebruikt Beaujean geestige schijnbare tegenstellingen: de kip die zo zwart is dat hij lekker wordt. En onder de verbrande huid van de vis zit zacht vlees. Ook de bedroefde Calimero-constateringen dat het op andere borden altijd mooier is, zijn aan mij (leedvermaak waarschijnlijk) besteed. Ik vind zinnen als `Als ik een van de andere gerechten had gekozen was ik nu gelukkiger geweest` en `Ik had dit best gewild maar de bediening beschikte anders` erg grappig.

En daarna gaat Beaujean serieus los: de beschouwing van de wijn is prima en de bediening krijgt een draai om haar oren. Mooie apotheose van een mooie recensie. Jammer dat hij zich bijna verliest in zijn eigen Icarusbeeldspraak omdat ook hijzélf hoog wil vliegen. Volgende recensie (Graag! Ga door!) iets meer down to earth, zal ik maar zeggen.

Desondanks gefeliciteerd, dikke voldoende, veel plezier in het prijswinnaarsrestaurant Sonoy".

TON DE ZEEUW

Recensiewedstrijd mei

Schrijf een recensie en deel daarin je ervaringen over een restaurantbezoek. Je maakt met dit schrijven kans op een geheel verzorgd drie gangen diner met wijnarrangement bij Le Cirque. Hier vind je meer informatie

Home Recepten Kookboeken