Het belang van een goede wok

Iedereen heeft tegenwoordig wel een wok thuis staan. Maar heeft u de juiste wok en wat voor wok zou u moeten kopen. Een goede wok is heel goedkoop en gaat vele jaren mee. De eigenaresse van de toko waar ik kom vertelde dat ze al 20 jaar met haar wok doet. Als u wil weten hoe u 30 jaar met een wok kan doen die maar 2 tientjes kost, lees dan vooral dit artikel. Wokken is populair. Maar wat is een wok eigenlijk?

Een wok is een carbon stalen pan met een ronde bodem en een houten steel. Tegenwoordig zijn er ook woks met een klein plat gedeelte in de bodem omdat die makkelijker op onze westerse fornuizen passen. De woks met ronde bodem worden nog altijd beschouwd als de ultieme wok. Zo een wok kan alleen op een wokbrander met een wokring gebruikt worden omdat hij anders zou omkieperen vanwege de ronde bodem. Een wokring is een ijzeren ring waar de wok in gaat boven de wokvlam zodat de wok stabiel is. Deze ring zal als het goed is met uw fornuis worden meegeleverd maar u kunt ze ook los kopen.

Wokken gebeurt over het algemeen op een zo heet mogelijk vuur. In Chinese restaurants worden wel wokvlammen gebruikt met een hitte van 20 kilowatt of meer. Dit zijn wel speciale wokbranders die op LPG of butaangas werken. Door de grote hitte hoeven gerechten maar heel kort bereid te worden.

Hittebron
De meeste carbonstalen woks zijn niet geschikt voor inductie. Voor de rest wel geschikt voor alle andere hittebronnen. De voorkeur heeft gas wat mij betreft.

Indien u op inductie kookt dan is het wel mogelijk om een Carbon stalen wok te nemen van het merk Ken Hom. De Ken Hom “Green” woks zijn geschikt voor inductie. Voor meer informatie daarover kijkt u op de Ken Hom website. U kunt ze kopen in een goed gesorteerde kookwinkel of via internet.

http://www.kenhom.com/ken_hom_range/ProductDetails.aspx?Id=14

Hoe herken je een goede wok

Eigenlijk is het heel simpel. Een goede wok heeft een houten steel en is geheel van carbon staal. Er zitten ook geen anti-aanbak lagen op. Alles waar een fabrieksmatige anti-aanbaklaag op zit (zoals teflon) kan je niet beschouwen als een wok.

Anti-aanbaklaag op een wok, wat is er mis mee?

Dat antwoord is heel simpel. Als u goed in de instructies van anti-aanbakpannen leest dan zult u zien staan dat deze pannen alleen mogen worden gebruikt op laag of matig vuur. Dit heeft te maken met de anti-aanbak laag. De laag smelt al bij een temperatuur van 250 graden. Tijdens het wokken wordt de pan veel heter dan dat.
De anti-aanbaklaag zal dus beschadigen of smelten. Niet alleen gaat de anti-aanbak werking dan verloren maar de gesmolten laag komt ook in uw eten en kan eventueel *** veroorzaken. Bovendien gaan de anti-aanbakpannen nooit erg lang mee.

Het is eigenlijk raar dat in bijna alle huishoudwinkels in Nederland alleen maar anti-aanbakwoks liggen terwijl daar niet mee gewokt kan worden zonder dat de pan beschadigt.

Waar koop je een goede “echte” wok

Een echte carbon stalen wok koopt u bij een Aziatische toko of Aziatische supermarkt of in een kookwinkel of eventueel bij een internet kookwinkel. Ik bedoel dus niet een huishoudwinkel maar een kookwinkel. Bij tokos heeft u al een merkloze stalen wok vanaf zo een euro of 15. In kookwinkels of via internet kunt u ook stalen woks kopen die zijn soms wat duurder. Dit heeft er meestal mee te maken dat de afwerking van de steel wat mooier is en soms ook omdat het van een bepaald merk is. Het staal is allemaal hetzelfde soort dus dat maakt niet uit.

Geen anti-aanbaklaag, hoe werkt dat dan?

De carbon stalen woks hebben geen anti-aanbaklaag maar zijn alleen van staal. Daar is over nagedacht. U maakt namelijk zelf uw anti-aanbaklaag met olie. Een stalen wok moet u eerst inbranden met olie. De wok wordt dan helemaal zwart van binnen. De ingebrande olie helpt aanbakken voorkomen maar is ook bedoeld om roesten te voorkomen.

Op youtube zijn verschillende filmpjes te vinden over hoe een wok in te branden.

https://www.youtube.com/watch?v=nDp_2x9kE8o

Een tweede ding wat aanbakken helpt voorkomen, is de juiste woktechniek. U heeft vast wel eens van de term roerbakken gehoord. De ingredienten in een wok dienen voortdurend te worden omgeschept zodat alle ingredienten even vaak op de hete bodem van de wok zijn geweest. Door het constant omscheppen krijgen de ingredienten niet de kans om vast te kleven of aan te bakken op de bodem.

Andere toepassingen voor een wok
Met een wok kunt u nog meer doen dan alleen wokken. U kunt er bijvoorbeeld ook in frituren of er een gerecht in stomen of u kunt het als stoofpan gebruiken. U kunt dus ook prima patat bakken in een wok. Maar denkt u ook eens aan lekkere kroepoek zelf maken.

[b[Olie
In een wok wokt u altijd met olie. En dan niet zomaar elke olie. Doordat een wok hoge temperaturen bereikt moet u uitkijken dat de olie niet te snel kan verbranden. Veel soorten olie zijn niet geschikt voor de wok evenals boter omdat het te snel verbrand. Het beste is om zonnebloemolie of arachideolie te gebruiken, deze zijn redelijk neutraal van smaak en zijn geschikt voor hoge temperaturen.

Hoe groot moet de wok zijn?

Voor 2 tot 3 personen houdt u ongeveer voor de wok diameter van 31 cm aan. Voor 4 a 5 personen zou ik toch eerder denken aan een diameter van 35 a 36cm. Er bestaan nog grotere woks van meer dan 40cm in diameter. Maar voor de meeste huishoudens is 31 of 36cm wel een goede maat afhankelijk van hoe groot het gezin is.

Schoonmaken

Het schoonmaken van de wok is heel simpel. U houdt de wok onder de hete kraan en wast de wok zonder zeep met een een zachte spons of borstel. Om roesten te voorkomen kunt u de wok drogen op het gasfornuis. Als u met een doek droogwijft is dat soms nog niet droog genoeg.

Wat als er toch wat is aangebrand

Als er onverhoopt toch wat mislukt is in de wok en er zwarte verbrande resten aan de wok kleven die u er niet meer afkrijgt met schoonmaken dan is er nog wel een oplossing. U kunt de wok met schuurpapier uitschuren tot de wok weer helemaal glad is. Daarna kunt de wok overnieuw inbranden met olie en hij is weer als nieuw.

Wok strategie

Om goed beslagen ten ijs te komen voor het wokken dan nog enkele tips die kunnen helpen om het wokken tot een succes te maken. Zeg maar een soort wok geboden.

1) Snijd ingredrienten van hetzelfde soort in gelijke stukjes.

Als er grote en kleine stukken kip in de wok zitten dan zijn de kleine stukjes kip al gaar terwijl de grote stukken kip nog rauw zijn. Als alle stukjes even groot zijn zijn ze ook allemaal even snel gaar.

2) Zorg dat alle ingredienten al klaar staan voordat je begint met wokken.

Wokken gaat mede door de hitte erg snel dus u heeft geen tijd om nog een uitje te pellen of iets dergelijks tijdens het wokken.

3) Werk in laagjes.

Elke keer als er ingredienten in de wok gaan dan koelt de wok af. Gooi dus niet in een keer alle ingredienten in de wok maar werk gelijkmatig. Bijvoorbeeld eerst de knoflook en de peper in de wok en na 20 seconden de stukjes vlees erin. Wok dan nog een minuutje en doe er dan bijvoorbeeld wat groente bij. Probeer gewoon de ingredienten die lang moeten eerst te wokken en daarna de ingredienten die niet zo lang hoeven. Vlees moet langer dan een lente-uitje bijvoorbeeld.

4)Doe pas olie in de pan als de pan heet is.

5)Een scheutje water kan geen kwaad.

Als u begonnen ben met wokken maar u merkt dat er na een paar minuten te weinig olie in de wok zit dan kunt u ook een scheurtje water toevoegen ipv nog meer olie in het gerecht. Dat voorkomt dat het gerecht te vet wordt.

6)Niet altijd de heetste vlam

U hoeft niet altijd de heetste vlam te gebruiken voor alle wok gerechten. Als u een stoofpannnetje maakt dan moet dan meestal lang sudderen op een laag vuurtje ipv kort op een hoog vuur. Mijn persoonlijke ervaring is dat als je rijst of noodles meewokt dat dit ook beter op een wat lager vuurtje kan want op te hoog vuur blijft de rijst dan aan de wok plakken.

Slotwoord

Dit was dan mijn artikeltje over wokken. Als iemand nog aanvullingen heeft dan hoor ik het graag. Ik hoop in elk geval dat het nu wat duidelijker is waarom je beter een goedkope stalen wok kan kopen ipv een dure anti-aanbak wok. Als u voor weinig geld een goedkope wok koopt die misschien wel uw leven lang meegaat dan lijkt me dat een goede investering.

7 Reacties

 1. Mayadebijerbij

  1 mei 2020 at 12:52

  Goed artikel. zoals een vorige reactie als zei raad ik ook aan om kokosolie te gebruiken voor te wokken. Ook best geen zaad of plantenolie gebruiken. Ik gebruik liever walnootolie of kokosolie, dat zijn de beste.

  In dit artikel bespreken ze de beste wokpan:
  href=”https://www.productvergelijken.org/beste-wokpan/”

 2. Aanvullend op dit artikel, is er eventueel nog een website die je zou kunnen raadplegen voor het vinden van de juiste wok:

  http://wokwijzer.nl/goede-wokpan-tips

  Hier staat een stappenplan in voor het vinden van de beste wokpan. Omdat iedereen verschillende voorkeuren heeft, is er niet één juiste wok, maar is het belangrijk om dit stappenplan te doorlopen om te weten wat voor jou passend is.

 3. Let op!, iets klopt hier niet!
  Als je op zeer hoge temperaturen gaat wokken, waarbij dus de olie verbrand krijg je enorme gifstoffen in je voedsel wat je dus ook gaat eten.
  Je kunt alleen maar in kokosolie op redelijk hogere temperaturen gaan wokken, zonnebloemolie, arachide-, rijst- of olijfolie verbranden volledig in deze pan en je krijgt een zeer giftige stof binnen.
  Het zeer giftige afval van verbrande olie en voedselresten zit nog aan de pan en word met een beetje water afgespoeld voor een volgende keer, omdat je een wokpan dus niet mag schoonmaken in de afwas anders ben je het vettige laagje kwijt….
  Je eet dus bij elke wokmaaltijd zeer kankerverwekkende stoffen op!!
  Waarom weet niemand hier iets van?

 4. Ja rijst kan je koud bakken maar zo uit de pan in de wok gaat ook prima hoor (mits je het op laag vuur bakt). Meestal bak ik eerst alles wat in de rijst gaat (bijvoorbeeld garnalen, doperwten en shiitakes) daarna het vuur laag en de rijst er dan bij, lukt prima. Ik heb zelf een 3,8kw brander op mijn fornuis. Is nog niet echt veel vermogen maar kan er redelijk mee wokken. Altijd eerst de wok heet maken en dan de olie erbij had ik al gemeld. Als er rook van de wok en olie komt dan is het tijd om te wokken.

  De hitte en het snel omscheppen van ingredienten zorgt ervoor dat er niets aanbakt. Als je een teflon wok op een 3,8 kw vlam zet denk ik dat je hem na een keer gebruiken weg kan gooien.

  Ik zet de wok altijd op het maximale vuur voordat ik begin. Moet wel lekker heet zijn. Ooit wil ik nog een echte wokbrander kopen. Wok branders van +10KW zijn wel betaalbaar op zich, 13,5 KW iets van 75 euro. Aleen dan moet je nog zo een gasfles erbij kopen die zijn nogal duur, zeg maqr 200 tot 300 euro plus nog kosten voor aansluit matriaal. Die kan je dan wel zelf afvullen bij het LPG tankstation.

  Dus voor het geheel kan je bijna een nieuw fornuis kopen. Dat houd me nog een beetje tegen.

 5. Hoi Tokofreak, inderdaad het vermogen is erg belangrijk. Ik durf wel te stellen dat echt wokken op Nederlandse fornuizen of kookplaten niet kan door het te lage vemogen. Sommige dure merken verkopen wokbranders op gas met een 3,5Kw. Gaat leuk maar is nog steeds niet je van het vergeleken met wat hier in China gebeurt.
  Onder de 10Kw is het niet top. Maar we moeten het er mee doen. Mijn advies wat ik zou toevoegen is dan ook de wok eerst vreselijk heet te stoken. En dan durven mensen vaak niet ver genoeg te gaan. Doe dat nu gewoon eens een keer. Het ijzer moet roken!! daarna de olie er pas in inderdaad en wacht tot die ook walmt maar kijk daar dan weer wel uit voor oververhitting. Als mensen dat echt aandurven, en ik stel dat dat daar de kneep zit, zul je zien dat aanbakken nooit gebeurt. Inderdaad kleine hoeveelheden tegelijk. En als je rijst bakt zorg dat deze koud is.

 6. Ok ik zal het artikel uitbreiden met inductie. Er zijn overigens wel Carbon stalen woks die op inductie kunnen.

  Van het merk de Buyer zijn er carbon stalen woks met ronde bodem die op een inductie hob kunnen, de inductie hob is dan in een soort half ronde kuilvorm waar de wok inpast.

  Van het merk Ken Hom is er de Ken Hom "Green" wok. Dit zijn woks met platte bodem en kunnen op inductie.

  De Ken Hom green wok 36cm kost 39,95 euro. Die past mag dus op inductie.
  let wel dat je dan de fabrieksbeschermlaag eraf poetst. Dus niet alleen de binnenkant schoonschrobben maar ook de buitenkant.

 7. Zeer goed artikel tokofreak. Ik kook echter op inductie en daar zijn de wok“s van staal niet geschikt voor. Ik heb een goed alternatief gevonden. Het is een wok (of eigenlijk wadjan, hij heeft namelijk 2 handvaaten) van gietijzer (ook loei zwaar) van het merk BK (deze kostte destijds 95 euro, dus niet echt goedkoop). Deze wadjan moet op dezelfde manier ingebrand worden en het resultaat is prima. Wellicht is het handig om voor de mensen die op inductie koken ook wat informatie in het artikel te plaatsen. Succes! Groetjes

Geef een reactie