Sojasaus en ketjap. Wat moet je wanneer gebruiken?

Sojasaus en ketjap worden met name in de oosterse keuken gebruikt. Toch kan het verwarrend zijn welke sojasaus je moet kopen. De Chinese keuken gebruikt bijvoorbeeld weer andere sojasaus dan de Japanse keuken of de Indonesische keuken.

Ik zal proberen kort uiteen te zetten wat de verschillen zijn. Sojasauzen zijn in principe gefermenteerde sojabonen. In de Aziatische keuken wordt het gebruikt om een zoute smaak aan het eten toe te voegen of om kleur aan een gerecht te geven. Soms wordt ook suiker toegevoegd aan de sojasaus voor een zoet gerecht.

Er zijn echt ontzettend veel sojasauzen op de markt dus het is soms lastig kiezen.
Maar het belangrijkste is dat je de juiste sojasaus bij de juiste keuken gebruikt.
bij Chinese recepten Chinese sojasaus, en bij Indonesiche gerechten de Indonesiche ketjap.

Welke keuken gebruikt wat?

Chinese keuken
Bij Chinese recepten zie je vaak staan: Lichte sojasaus en/of donkere sojasaus.
beide worden gebruikt. De lichte sojasaus is een zoute sojasaus wat met name wordt gebruikt voor de smaak. De donkere sojasaus wordt meer gebruikt om kleur aan het gerecht te geven maar geeft ook wel wat smaak af. De donkere sojasaus is onverhit niet erg lekker dus gebruik dit alleen in wokgerechten. De licht sojasaus is ook erg zout dus pas op dat je niet teveel gebruikt anders overheerst dit de smaak van het gerecht.

Indonesische keuken
In de Indonesische keuken wordt ketjap gebruikt (je schrijft het als Kecap). Ketjap is ook sojasaus maar dan met de typische Indonesische smaak. De twee belangrijkste die gebruikt worden zijn Ketcap Asin en Kecap manis. De Asin is de zoute variant, de Manis is de zoete variant. Let dus bij het recept goed op of je de juiste ketjap gebruikt. Er bestaan nog wel een aantal andere kecaps met andere benamingen maar dat staat dan in het recept als je dat zou moeten hebben, bijvoorbeeld ketjap Medja, dat is dan weer een tussenvariant van Asin en Manis.

Japanse keuken
De belangrijkste sojasaus in de Japanse keuken is iets wat sterk lijkt op Chinese lichte sojasaus. Dit is dus eventueel uitwisselbaar als je geen Japanse sojasaus kan vinden. Er zijn nog meer soorten Japanse sojasaus te krijgen.

Het belangrijkste is gewoon dat je Japanse sojasaus gebruikt bij Japanse gerechten, Chinese sojasaus bij Chinese gerechten en Indonesische sojasaus bij Indonesische gerechten.

Waar koop je goede sojasaus
Goede sojasaus koop je bij een toko (soms is het ook in de supermarkt te vinden). Helaas is er ook bij tokos wel eens een mindere kwaliteit te vinden. Soms zijn dit soort slechte kopiëen van bekende merken die dan voor weinig worden aangeboden. De smaak is meestal minder dan de echte bekende merken.

Welke merken zijn goed
Voor iedereen die nog een flesje van Conimex heeft staan, kan ik vast adviseren om deze weg te gooien of je schutting er mee in te oliën of iets dergelijks. Deze sojasaus is simpel weg gewoon niet lekker.

Om de keuze wat makkelijker te maken heb ik vast een aantal sojasauzen geselecteerd van goede merken die gegarandeerd goed zijn qua smaak. Ik zal hieronder vast een overzicht zetten.

Goede Chinese sojasauzen
Let op of er superior soy saus op het etiket staat en naturally brewed. Het merk Pearl River Bridge is eigenlijk een veilige keus. Is wereldwijd bekend en heeft HACCP keurmerken wat wil zeggen dat het ook in de horeca wordt gebruikt. Ik zal ook afbeeldingen toevoegen bij dit artikel.

Goede Japanse sojasauzen
Een gerenomeerd merk uit Japan is Kikkoman.

Goede Indonesische ketjapsauzen
Het merk ABC heeft zeer lekkere ketjapsauzen. De ketjap manis smaakt bijna als pannekoekenstroop zo lekker.

Ik hoop dat er wat meer duidelijkheid is geschept in de de verwarrende wereld van
sojasauzen. Inden u meer over sojasauzen wil lezen kijk dan op deze website:

http://www.aziatische-ingredienten.nl/category/producten/smaakmakers-enzo/sojasauzen

of op wikipedia:

http://en.wikipedia.org/wiki/Soy_sauce#Soy_sauce_varieties

Eventuele aanvullingen en suggesties zijn altijd welkom.
Belangrijkste is de juiste sojasaus bij het juiste gerecht en de kwaliteit van de sojasaus moet goed zijn. Koop dus een bekend merk als ABC, Kikkoman of Pearl river bridge afhankelijk van welk gerecht je wil gaan maken. Er zijn vast wel andere merken die ook goed zijn maar met die merken die ik noemde kan je niet fout gaan.

5 Reacties

 1. Leuk artikel; ik heb het favoriet gezet. Ik hoef gelukkig niets over de schutting te gooien of ermee te gaan kwasten. Ben het wel met Deon eens dat je meer toko“s zou moeten hebben. In mijn stad van 85.000 inwoners hebben we nog maar 1 toko en dat vind ik jammer. Bedankt voor de info. Groetjes, Jos

 2. Nou, je hebt er toch je eigen verhaal van gemaakt, tokofreak. Dus van plagiaat kan niemand je beschuldigen. Bovendien, met een linkje erbij is helemaal netjes. Mij zul je niet horen klagen zo. ;-)
  En bedankt voor je compliment!

 3. leuke in formatie en bent ik na een een aantal jaren kook ervaring in de Aziatische eetcultuur ook achter gekomen. Er is meer dan alleen sojasaus. Dit vermeld ik ook bij recepten deze dagen of dit licht Chinees of donkere sojasaus is, of dit Japans is of Indonesisch en stroperig? Over het algemeen gebruikt ik voor lichte sojasaus de Japanse soort. Lijk heel veel op Chinese, maar toch weer iets anders van smaak. Indonesisch sojasaus kan je inderdaad beter bij de toko kopen. Bij een goede toko kan je wel op goede kwaliteit unieke producten vertrouwen. Is wel handig om zo een toko in jou stad te vinden één voor west Aziatische en één voor Oost-Aziatische keuken.

 4. Oke ik heb het aangepast. Leuke website heb je trouwens over aziatische ingredienten. Ik hoop niet dat ik gearresteerd wordt voor plagiaat. haha.

 5. Hee, een linkje naar mijn website, leuk! Alleen denk ik dat dit linkje handiger is:
  http://www.aziatische-ingredienten.nl/category/producten/smaakmakers-enzo/sojasauzen/
  Dat geeft een aantal sojasauzen op een rijtje.
  Misschien kun je het nog veranderen in je stukje?

Geef een reactie