Koolhydraten en suikers.

Wat zijn de verschillen tussen koolhydraten en suikers ? Op verpakkingen lees ik vaak koolhydraten in grammen met daaronder vermeld ‘waarvan suikers’.
Betekent dit dat er suiker is toegevoegd?Suikers zijn koolhydraten, maar niet alle koolhydraten zijn suikers.


Koolhydraten zijn een groep chemische verbindingen, varierend van simpele stoffen, zoals glucose (druivensuiker), fructose (fruitsuiker) en galactose, tot complexe polymeren, zoals cellulose en zetmeel.

Enkelvoudige koolhydraten, zoals glucose, fructose, galactose en andere, kunnen aan elkaar gekoppeld zitten, waardoor langere verbindingen ontstaan:
lactose (melksuiker) : galactose en glucose
saccharose (gewoon suiker) : glucose en fructose
raffinose (uit bonen) : galactose, glucose en fructose

Aangezien er enkele tientallen bouwstenen (monosacchariden) bestaan, zijn er vele duizenden combinaties mogelijk. Monomeer eenheden kunnen op verschillende manieren aan elkaar zitten, waardoor er nog eens vele extra combinaties mogelijk zijn.

Langere koolhydraten heten oligosacchariden (2-10 bouwstenen) en polysacchariden (10-10.000 bouwstenen). Bekende polysacchariden zijn zetmeel, cellulose en pectine. Veel voedingsvezels zijn (complexe) polysacchariden en dus koolhydraten.

De meeste losse bouwstenen en korte oligosacchariden (2-4 bouwstenen) worden ook wel suikers genoemd. Deze zijn over het algemeen ook zoet. De zoetheid hangt af van de ruimtelijke structuur (het moet op de smaakpapillen passen) en dus van de combinatie van bouwstenen.

Op verpakkingen staat dus enerzijds het geheel aan koolhydraten vermeld en anderzijds de hoeveelheid suikers. In een product als tafelsuiker is dat hetzelfde. Voor geleisuiker is het percentage koolhydraten bijna 100%, maar het percentage suikers lager. De rest is het polysaccharide pectine. Voor producten met veel voedingsvezel is de situatie net andersom, wel veel koolhydraten, weinig suikers.

Uit deze waarden is niet uit te maken of er suiker(s) zijn toegevoegd. Dat moet blijken uit de ingredientenlijst. Het kan wel, maar hoeft niet. Uiteindelijk bevatten de meeste vruchten en melkproducten van nature ook suikers.Bron: vraagbaak Levensmiddelentechnologie

1 Reactie

  1. Ook dit heb ik meegenomen.
    Groetjes Willeke.

Geef een reactie