Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Koffie

lekkere koffie recepten.

Koffie waar komt het vandaan.

Jaarlijks drinken Nederlanders circa 142 liter koffie, dat zijn 3 kopjes koffie per dag! Het is duidelijk dat koffie een populaire drank is. Zelfs nog populairder dan cola en bier bijvoorbeeld. Uit onderzoek blijkt dat er maar weinig mensen zijn die geen koffieliefhebber zijn. Koffie wordt vooral thuis gedronken, maar ook op het werk en in horecagelegenheden. Met die 142 liter koffie per jaar horen Nederlanders tot de 'enthousiaste koffie drinkers'

Over koffie is veel leuke informatie beschikbaar. Niet alleen over de koffiestruik en zijn oorsprong, maar ook over diverse koffiesoorten die in de winkel te koop zijn, de methoden om koffie te zetten en over trends die met koffie te maken hebben. Want wie had jaren geleden gedacht dat veel Nederlanders zo verknocht zouden raken aan espresso en cappuccino. De populariteit daarvan is de laatste jaren fors toegenomen en het ziet er naar uit dat daar nog geen einde aan is gekomen. In ons land wordt koffie al jaren veel en graag gedronken, omdat het lekker is en omdat het gezellig is. Bovendien is koffie op ieder moment van de dag een opkikker.

Koffie heeft zo'n vaste plaats in ons dagelijks leven, dat het bijna niet is voor te stellen dat het vroeger anders was. Koffie werd in de 17e eeuw vanuit Arabie via Turkije in Europa geintroduceerd. In Arabie was koffie drinken aan het eind van de 15e eeuw een dagelijks ritueel dat deel uitmaakte van de samenleving. Arabieren worden dan ook beschouwd als de eerste koffiedrinkers.

Ontdekkingsreizigers komen aan het eind van de 15e en 16e eeuw in het Midden-Oosten terecht en bezoeken daar de koffiehuizen. Er doen diverse legendes de ronde. Want er wordt een drank geserveerd die in staat is om vermoeidheid en slaperigheid te verdrijven en die ook nog lekker van smaak is. Dat intrigeert de Europeanen.

Handelaren zien daar wel iets in en laten voor de eerste keer in 1615 een schip met koffie uit Turkije naar Europa varen.

In Venetie wordt omstreeks 1645 het eerste Europese koffiehuis geopend. Daarna gaat het snel: Oxford, Londen, Den Haag, Marseille en andere wereldsteden volgen. In Parijs zijn er in 1690 al 250 koffiehuizen. In de eeuwen daarna verovert koffie z'n vaste plek binnen onze culturen. We kunnen niet meer zonder, want voor de meesten van ons geldt dat we bijna 4 kopjes koffie per dag drinken.

lekker recepten met koffie.

Cafe Borgia

100g pure chocolade

suiker of honing

4 el room

1/2 liter koffie

Breek de reep chocolade in stukjes en smelt deze in een pannetje of magnetron. Roer er wat suiker, honing of zoetstof door en 4 el room. Schenk er al roerende scheutje voor scheutje de koffie bij. Goed romig kloppen. In vier koppen schenken. Eventueel nog wat opgeklopte slagroom erop doen en wat kaneel- of cacaopoeder als garnering.

Cafe d'Amour

1 mokkakopje sterke koffie

1 mespunt cacaopoeder

1 snufje kaneel

1 scheutje cointreau (2 cl)

1 kaneelpijpje

Vul een kopje voor 3/4 met hete koffie. Doe de cacao en de kaneelpoeder erbij. Giet de cointreau erbij en zet het kaneelpijpje rechtop in het kopje. Hiermee roer je de koffie.

Irish koffie

40 ml whisky

1 tl rietsuiker

120 ml sterke koffie.

50 ml half stijfgeklopte room

Doe de rietsuiker en de whisky in een glass. Voeg de koffie toe en daarover de vloeibare dikke room.

Edinburgh coffee

1 kop sterke koffie of espresso

20 ml of Drambuie

120 ml opgeklopte melk

cacao poeder

Schenk de Drambrui in een glas. Voeg de sterke koffie of espresso toe. De opgeklopte melk met schuim erop schenken. Cacao poeder erover strooien. Eventueel suiker toevoegen, de Drambui is ook al zoet.

Latte Macchiato

1 kop espresso

25 ml koude melk

150 ml opgeklopte warme melk

Doe de koude melk in een glas, schenk de warme opgeklopte melk met schuim er zo voorzichtig mogelijk bij. Dan rustig schenkend de espresso door het melkschuim schenken.

Capuccino

150 ml opgeklopte melk

1 kleine kop sterke koffie of espresso

cacao of kaneelpoeder

Echte capuccino wordt gemaakt met espressomachine en een melkstomer. Maar het kan ook met sterk gezette koffie en hete melk die een minuut lang stevig geklopt wordt. Vul de kop voor een derde met koffie en schenk er tweederde geschuimde melk.

Karamelkoffie

6 dl hete espresso of sterke koffie

? liter slagroom

6 eetlepels karamelpasta

praline van hazelnoten of nougatine

Voor de praline:

100 gram suiker

100 gram gebruinde hazelnoten

Verhit de suiker in een pan tot hij karameliseert. Meng de hazelnoten er doorheen. Laat het mengsel op een met olie ingevet bord afkoelen en stamp het fijn. Doe in ieder kopje een eetlepel karamelpasta. Schenk daar hete espresso of sterke koffie doorheen. Roer het geheel goed door. Vul de kopjes op met dik vloeibaar geklopte slagroom en strooi er praline of nougatine overheen.

Heavenly Hazel

60 ml koffie (1 klein kopje)

20 ml hazelnootsiroop (? 1,5 eetlepel)

60 ml hete, volle melk

geklopte slagroom

nougatine

Giet de hazelnootsiroop in een grote kop. Schenk de verse koffie er al roerend bij. Voeg vervolgens de hete melk toe. Top het geheel af met een flinke lepel slagroom en bestrooi het met nougatine. Duizelingwekkend lekker!

Chocolate Passion

60 ml koffie (1 klein kopje)

20 ml amandelsiroop (? 1,5 eetlepel)

60 ml hete melk

geklopte slagroom

chocolade (puur)

Smelt tijdens het koffiezetten alvast een stuk pure chocolade op het vuur of in de magnetron. Schenk vervolgens eerst de versgezette koffie, de amandelsiroop en de hete melk in de kom. Bedek dit met een flinke toef versgeklopte slagroom. Giet als laatste de gesmolten chocolade over de slagroom.

Vanilla Cooler

vers gezette koffie

2 bolletjes vanille roomijs

3 eetlepels yoghurt

3 ijsklontjes

chocoladevlok

2 rietjes

Giet een kopje vers gezette koffie in een beker. Voeg de ijsroom, de yoghurt en de ijsblokjes toe. Mix 15 seconden op volle kracht. Giet de Vanilla Cooler in een groot glas. Leg de chocoladevlok er bovenop en serveer meteen.

Koffie Dame Blanche

50 ml extra sterke koffie of espresso

1/2 liter vanille roomijs

250 ml slagroom

2 zakjes vanillesuiker

2 bananen

chocoladesaus

geraspte chocolade of vlokken

Zet 50 ml extra sterke koffie of espresso en laat het afkoelen. Klop de slagroom met de vanillesuiker lobbig. Snij de bananen in stukjes en meng het met wat chocoladesaus. Mix of roer de afgekoelde koffie samen met het ijs tot het schuimig is. Roer de helft van de geklopte slagroom er doorheen. Verdeel het in laagjes om en om met de banaan in chocoladesaus over de 4 koffieglazen. Laat het 50 min. in de diepvries opstijven. Maak het geheel voor het serveren af met een toef slagroom en garneer het met wat geraspte chocolade of vlokken.

Lazy Noon

150 ml koffie (flinke kop; bij voorkeur een sterke koffie, bijv. Douwe Egberts Excellent/Select)

100 ml chocomel

slagroom

cacaopoeder

Warm de chocomel op. Giet de verse koffie in een flinke kop. Schenk de verwarmde chocomel bij de koffie in de kop tot hooguit ongeveer 1,5 cm. onder de rand. Roer beide dranken goed door elkaar. Maak het geheel af met een rustig opgespoten forse toef slagroom en een vleugje cacoapoeder.

lekker recepten met ijskoffie.

Romige ijskoffie

750 ml koffie afgekoeld tot kamertemperatuur

125 ml melk

ijsblokjes

125 ml slagroom

50 g suiker (meer of minder naar eigen smaak)

1 zakje vanille suiker

2 el creme de cacao (chocoladelikeur)

Meng alles behalve de slagroom in een kan, goed roeren tot suiker is opgelost, dan in koelkast plaatsen. Verdeel ijsblokjes over 4 koppen of glazen. Schenk de koude koffie over de ijsblokjes. Klop de slagroom half stijf. Geef een flinke schep slagroom op de koffie evt. met wat cacaopoeder als garnering.

Bailey's ijskoffie

800 ml versgezette koffie

400 ml vanille ijs

225 ml Bailey's of Kahlua

Zet de koffie. Gebruik grote koppen of glazen. Verdeel het ijs over de glazen. Giet likeur over het ijs. Schenk koffie over het ijs. Suiker naar smaak toevoegen.

Bermuda ijskoffie

4 grote koppen koffie

slagroom naar smaak

suiker naar smaak

koffie of mokka ijs

Meng koffie met slagroom en suiker naar smaak. Voeg koffie- of mokka ijs toe. Doe alles in de blender of mix met staafmixer.

Thaise ijskoffie

4 grote koppen sterke koffie

suiker

2 tl kardamompoeder

200 ml slagroom

amandel extract

Meng de 2 tl kardamompoeder met de koffie en zet voldoende voor 4 grote koppen. Voeg suiker en amandel extract naar smaak toe. Af laten koelen. Vul de koppen voor de helft met crushed ijs of ijsblokjes. Schenk de afgekoelde koffie erover. Schep er slagroom op voor het opdienen.

Honing ijskoffie

10 eetlepels oploskoffie

50 ml kokend water

150 ml koud water

4 el honing

1 liter melk

ijsblokjes

Los de oploskoffie op in kokend water. Meng de honing erdoor. Voeg koud water toe. Verdeel ijsblokjes over de glazen en schenk het koffiemengsel erover. Verdeel de melk erover.

Home Recepten