Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Lichtgevende Vis

Ik deed 's nachts mijn koelkast open en de vis gaf licht. Er komen in de natuur een groot aantal organismen voor die licht kunnen produceren. Bekend zijn vooral vuurvliegjes en, 's zomers, het oplichten van de zee. Dat laatste wordt veroorzaakt door lichtgevende, fosforiserende, algen.

Er bestaan ook fosforiserende bacterien. Bekend zijn zeewater bacterien van het geslacht Photobacterium. Deze bacterie-groep komt voor in alle wereldzeeen en kan ook op vis voorkomen. De bacterie op zich is onschuldig.

Als de bacterie voorkomt op vis kan de vis in het donker inderdaad oplichten. Normaal gesproken komt de bacterie niet voor in hoge aantallen. De bacterie kan in de koelkast verder uitgroeien en is daarbij een van de mogelijke bederfbacterien. Hoe meer bacterien, hoe meer licht er van de vis af komt. Dus ook hoe meer licht, hoe verder de vis bedorven is. Overigens zijn meer bacterien betrokken bij het bederfproces, dus bedorven vis hoeft geen licht te geven !

De vis in de koelkast van de vraagsteller is dus inieder geval niet erg vers geweest.Bron: VRAAGBAAK LEVENSMIDDELENTECHNOLOGIE

Home Recepten