Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Heel veel lekkere gerechten

Voor een lekker feestdiner wil je een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht. Maar het moet niet te ingewikkeld zijn en snel te maken (0-20 min). Wat nu? Print dit uit en maak je keuze! Antipasto:

Bereidingstijd 0-10 minuten

Ingredienten ham salami cervelaatworst rollade (gebraden) tomaten wortelreepjes (zoetzuur) olijven Voorbereiding - De Italianen en ook de Fransen weten wat lekker is. Vaak beginnen zij de maaltijd met een schotel dun gesneden vleeswaren gegarneerd met wat groenten. Heerlijk met vers stokbrood en een glaasje wijn. Zo'n antipasto mistra maakt u ook snel zelf.

Bereidingswijze - Rangschik drie tot vier soorten dun gesneden vleeswaren op een schaal. - Geschikt zijn : rauwe (parma)ham, salami of cervelaatworst, rollade en jachtworst. - Garneer met tomaat, zoetzure wortelsalade uit een potje en enkele olijven. - Echt slank wordt dit voorgerecht als u uitgaat van magere vleeswaren als rookvlees, achterham, osseworst en fricandeau.

Oosterse groentesoep met omeletreepjes

Bereidingstijd 10-20 minuten

Ingredienten Benodigdheden per persoon 100 gram biefstuk. 1 kopje rijst. 200 gram paksoy. 1 teentje knoflook. 2 sjalotten Oestersaus / sojasaus (zoute ketjap) / peper / azijn / olijfolie / bloem Bereidingswijze Maak een marinade van = eetlepel oestersaus, = eetlepel azijn en 1 eetlepel sojasuas. Snij de biefstuk in reepjes en doe deze in de marinade, 10 minuten in laten trekken. Snij de paksoy dwars in 2cm brede reepjes. Snij de sjalotten in vieren (van boven naar beneden) en pel de laagjes los. Fruit de uitgeknepen knoflook in 1 eetlepel olijfolie en doe dat ook met de sjalotten. Laat de biefstukreepjes uitlekken (bewaar het vocht). Roerbak de biefstukreepjes in het uienmengsel snel bruin en leg het daarna even apart. Gebruik het restvet in de pan om de paksoy even snel te roerbakken, begin met de stelen die zijn het laatste gaar. Meng de restmarinade met 1 eetlepel bloem en een half kopje water. Blus hiermee het baksel af en doe het vlees erbij, (een paar keer omscheppen) Als de saus glad is kun je het gerecht serveren met gekookte rijst. Vooral zogenaamde geparfumeerde rijst is hierbij erg lekker. (Basmati of Pandanrijst)

Chinese Groentesoep

Wel deze soep, geen zin in maken? Koop een pakje Chinese groentesoep van Honig.

Bereidingstijd 10-20 minuten

Ingredienten Bamipakket -- 1 prei -- 1 ons tauge -- 1 bekertje diepvries doperwtjes --- 5 runderbouillontabletten -- 1 blik tomatenstukjes -- 1 pakje Honig chinese groetensoep -- flinke scheut ketjap -- theelepel sambal -- zout

Hulpmiddelen Grote soeppan voor 5 liter

Bereidingswijze Bouillonblokken met water opzetten, van het bamipakket de tauge apart houden, de spaanse peper doorsnijden en ontpitten en daarna de extra prei en alle groenten van het bamipakket kleinsnijden en in de pan doen, zout toevoegen. Nadat alles 10 minuten heeft gekookt het pakje soepgroenten (aangemaakt met wat water) toevoegen, hierna de inhoud van het blikje tomaten, sambal ketjap. Hierna alle kleingesneden tauge en de doperwten toevoegen, de peper verwijderen. De soep een paar uur laten staan of een dag eerder maken smaakt het lekkerst

Peterseliesoep

Bereidingstijd 20-30 minuten

Ingredienten 1/2 knolselderij 1 eetlepel citroensap 3/4 L groentenbouillon c.a 150 gr gladde peterselie < flinke bos > zout versgemalen peper 1/8 L slagroom

Bereidingswijze Schil de knolselderij en snij hem in klein blokjes. Besprenkel de blokjes direct met citoensap. Kook de blokjes gaar in de bouillon in ca. 6 minuten. Was de peterselie, snij de stelen er af en slinger de blaadjes droog in een slacentrifuge. Smelt de boter in een pan en laat hierin de blaadjes peterselie, al roerend, slinken. Schep de helft van de knolselderij uit de bouillon en bewaar die, doe de rest van de knolselderij, en de bouillon, bij de peterselie, en breng het geheel aan de kook. Laat de soep ca. 3 minuten zachtjes koken en voeg naar smaak zout en peper toe. Pureer de soep in een foodprocessor < of staafmixer >.Voeg de apart gehouden blokjes knolselderij en de helft van de slagroom aan de soep toe, en breng de soep opnieuw aan de kook.

Serveertips Bewaar enkele stukjes peterselie.Klop de helft van de slagroom dik Garneerde soep in het bord met een dikke lepel room en wat peterselie.

Griekse Salade:

Bereidingstijd 0-10 minuten

Ingredienten komkommer, ui, rode paprika, vleestomaten, zwarte olijven, 2 theelepels oregano, 1 eetlepel olijfolie (onverzadigde vetten), 50 gr fetakaas

Hulpmiddelen schaal, mes

Voorbereiding groente in blokjes snijden oregano en olijfolie mengen

Bereidingswijze alle gesneden groente en mengsel olijfolie en oregano mengen 1 uur even laten intrekken daarna eet smakelijk

Serveertips heerlijk met stokbrood uit de oven of gewoon bij de barbeque

Gevulde Tomaten:

Bereidingstijd 0-10 minuten

Ingredienten 4 grote tomaten, 60 gr. cottage cheese, 1 tl gemalen komijn, 1 groene paprika, zout en versgemalen zwarte peper, 60 g pompoenpitten, 1 bosje waterkers

Voorbereiding Van de tomaten het kapje afsnijden. De kern en zaadjes uit de tomaten verwijderen; de tomaten omgekeerd laten uitlekken

Bereidingswijze De cottage chees door een zeef wrijven om een soepele consistentie te krijgen en eventueel wat melk eraan toevoegen. Komijn, paprika en zout en peper er door roeren. Het mengsel in vier porties verdelen en de tomaten ermee vullen. De pompoenpitten in een koekenpan zonder boter lichtruin roosteren en over de tomaten strooien. Het gerecht tot gebruik in de koelkast bewaren. Serveertips De totmaten serveren op een bedje van waterkers

Griekse Tomatensalade:

Bereidingstijd 0-10 minuten

Ingredienten 4 stevige vleestomaten, 100 gr schapenfeta, 100 gr zwarte olijven zonder pit,

Voor de dressing: 2 eetl olijfolie, 1 teentje knoflook uit de pers, 1 eetl citroensap, 1 eetl gehakte munt, 1 eetl gehakte koriander, beetje peper

Bereidingswijze Snijd de tomaten in plakken. Snijd de feta in blokjes van ongeveer 1 cm. Schik de tomaten op een schaal en verdeel de feta en de olijven over de tomaten. Meng de ingredienten voor de dressing, en schep deze over de salade.

Fruitsalade:

Bereidingstijd 0-10 minuten

Ingredienten 1 doosje aarbeien a 500 gr., 1 banaan, 1 rijpe mango, 1 blikje mais a 200 gr, 1 zakje gemengde ijsberg sla 1 appel olie wijnazijn suiker

Bereidingswijze Aarbeien wassen en kroontjes verwijderen. Vervolgens de aarbeien in stukken snijden,. Banaan, mango en appel schillen en in plakjes c.q. stukjes snijden. Blikje mais afgieten. Alles in een schaal doen en de sla toevoegen. Ook een scheutje olie en wijnazijn toevoegen alles goed door elkaar scheppen. Naar smaak suiker toevoegen.

Fruitsalade 2

Bereidingstijd 0-10 minuten

Ingredienten 1 kiwi - 100 gr. meloen - 1/2 groene appel -1 eetl.sinaasappelsap - 2 blaadjes munt. Bereidingswijze Doe de kiwi in plakjes snijden. De meloen in stukjes. De ? groene appel in plakjes met een eetl. sinaasappelsap voorzichtig door elkaar mengen.

Serveertips Geef er 2 bolletjes limoen of citroen sorbetijs en een dotje gezoete slagroom bij.Tacomaaltijd:

Bereidingstijd 0-10 minuten

Ingredienten *1 rode paprika *2 uien *1 el olie *2 teentjes knoflook *300 gr tartaar *300 gr mais (blik) *3 el kidneybeans *2 el tomatenketchup *6 tl seasoning mix *zout en verse peper *150 gr 30 kaas *4 tomaten *4 tacoschelpen *slamelange.

Bereidingswijze Snij de paprika en uien in stukjes. Verhit de olie en bak de uitgeperste knoflook, voeg ui en paprika toe. Voeg de tartaar toe en bak deze rul. Meng de mais en de kidneybeans door het mengsel, voeg tomatenketcup en de seasoning mix toe. Laat dit even pruttelen. Verwarm de tacoschelpen in de oven, vul dit met het gehaktmengsel, bestrooi elke taco met geraspte kaas en blokjes tomaat.

Texaanse Chili

Bereidingstijd 0-10 minuten

Ingredienten 2 theel. olie, 100 gr groene paprika, 100 gr uien, 1 theel. piment, 4 eetl. tomatenpuree, 1 dl water, 1 eetl. chilipoeder, 1/2 theel. suiker, 5 dr. tabasco, zout, oregano, peper, 180 gr rundvlees gaar, 120 gr gekookte macaroni, 75 gr kidney bonen uit blik, 2 eetl. room.

Voorbereiding Snijdt de paprika in schijven, snipper de ui. Kook de macaroni en grill het rundvlees. Bereidingswijze Verwarm de olie in een grote antikleefpan, voeg de paprika, ui en piment toe, fruit de groenten onder regelmatig roeren tot de groenten zacht zijn. Voeg de tomatenpuree, water, chilipoeder, suiker,tabasco, zout, oregano en peper toe. Laat het mengsel 2 a 3 min. sudderen. Schep het rundvlees, de macaroni en de kidney bonen door het groente mengsel. Verwarm dit goed door.

Serveertips Serveer de room apart erbij.

Gehaktschotel:

Bereidingstijd 10-20 minuten

Ingredienten 500 gr gehakt, peper en zout, 1 eetl oregano, 30 gr boter, pak diepvries groentemix,

potje zoetzure zilveruitjes

Bereidingswijze De boter heet laten worden en het gehakt met peper, zout en oregano in de pan doen. Het gehakt rul bakken op een hoog vuur. Als het gehakt bruin is de diepvriesgroente toevoegen en met de deksel op de pan op laag vuur meebakken tot het gaar is. Dan de uitgelekte zilveruitjes toevoegen en nog even goed doorwarmen.

Serveertips Bij het serveren wat zwarte olijven er bovenop leggen.

Geroosterd Vlees Op Provengaalse Wijze

Bereidingstijd 10-20 minuten

Ingredienten 5 eetlepels olijfolie, 1 theelepel roze peper, 6 tomaten, 2 uien, 1 theelepel provengaalse kruiden, 6 champignons, 2 teentjes knoflook, 400g vlees

Hulpmiddelen mes, kookpan

Bereidingswijze 3eetlepels olijfolie mengen met de kruiden, peper en zou, bestrijk het vlees ermee. Rooster het vlees. Vel de tomaten, snij in 4. Snijd de champignons in schijfjes. Piet de look. Snipper de uien. Laat het vlees rusten. Verhit 2eetlepels olie en smoor de uienq. Voeg er de tomaten, champignons en look bij en laat stoven. Voeg peper en zout toe.

Rijst met kip-champignonsaus

Bereidingstijd 20-30 minuten

Ingredienten Ingredienten (4 pers.): 1 pond kipfilet 1 bakje champignons 1 (groot pakje) boursin 3 blikken champignon-cremesoep Rijst

Bereidingswijze Kipfilet in stukjes snijden en langzaam gaar koken in water. Blikken soep in een pan doen (niet verdunnen) en langzaam warm laten worden. Champignons schoonmaken in plakjes snijden en bij de soep voegen. Pakje boursin smelten in de soep/saus Kipfilet afgieten en bij de saus doen. Ondertussen de rijst klaar maken

Polpette al Pomodoro

Bereidingstijd 0-10 minuten

Ingredienten 1,5 liter tomatenpuree * wat zout voor de smaak * 60 ml extra vergine olijfolie * 500 g gehakt * 400 g brood dat 1 dag oud is * 3 eieren * 200 g parmezaanse kaas * versgemalen zwarte peper *

Hulpmiddelen Kaas rasp * steelpan *

Bereidingswijze Meng de tomaten,olijfolie en het zout in een diepe steelpan.

Laat ongeveer 15 minuten koken op een laag vuur,waarbij je af en toe roert.

Rasp de kaas en brood boven een kom.

Pas op dat je niet met je vingertoppen langs de rasp gaat.

Doe het gehakt met het brood,de kaas,eieren,zout en perer in een grote kom.

Meng goed met je handen.

Voeg dan een lepel tomatensaus toe en meng met een lepel totdat je zeker weet dat het koel genoeg is om met je handen te doen.

Spoel je handen met koud water (daardoor zal het mengsel niet aan je handen blijven plakken).

Maak met je handen gladde,ronde ballen die ongeveer zo groot zijn als een pruim.

Leg je gehaktballen op een bord.

Voeg een voor een de gehaktballen toe aan de tomatensaus.

Laat ze dan op een laag vuur 20-30 minuten koken .

Je hoeft niet te roeren.

Vraag aan een volwassene om de pan af en toe wat heen en wee te bewegen.

Dien alles op als het nog goed heet is.

Serveertips Tips en trucs:

Doe de gehaktballen voorzichtig in de saus,zodat ze niet breken.

Her makkelijste gaat dat als je eerst een eetlepel onder koud water houdt en dan een bal opschept.

Laat je lepel half in de saus zakken en haal dan de lepel weg..

Volkoren Macaroni:

Bereidingstijd 10-20 minuten

Ingredienten 175 gram volkoren macaroni 1 (rode) paprika 150 gr champignons 200 gr kipfilet 1 ui Voorbereiding snijd de champignons, paprika en ui

Bereidingswijze bak de blokjes kipfilet bruin. Kook ondertussen de macaroni. Gooi dan de ui, paprika en champignons bij de kip. Roerbak dit ongeveer 5 minuten.Eventueel wat zout, peper en ketjap voor de smaak. Als de macaroni gaar is, gooi je alles in een pan en klaar is klara!!!!!!!!!!!!

Serveertips Lekker met wat curryketchup

Taco's

Bereidingstijd 10-20 minuten

Ingredienten 200gr tartaar , mexicaanse kruiden, 400 gr groenten .bv. bamigroenten 4 taco`s chili saus Bereidingswijze Bak de tartaar rul met mexicaanse kruiden voeg de groenten toe en bak alles beetgaar.Verwarm de taco`s in de oven en verdeel het mengsel over de taco`s . schep er chilisaus over .

Tandoorivlees met groene kool

Bereidingstijd 10-20 minuten

Ingredienten - 300 gram ongepaneerde varkensschnitzels - 1 zakje tandoorikruiden - 2 eetl. olie (liefst olijf) - 400 gram panklare groene of savooiekool - 100 gram gezouten cashewnoten

Bereidingswijze Wrijf het vlees in met de kruiden, snij het vlees in stukjes. Verhit een wok of braadpan op hoog vuur, voeg de olie toe, en laat deze heet worden. Bak hierin het vlees al omscheppende voor ong.3 minuten. Voeg de kool toe en bak al omscheppende nog ong. 5 minuten. Doe de cashewnoten erbij en bak het gerecht al omscheppende nog ong. 1 minuut.

Serveertips Als u dit gerecht nog uit wilt breiden, kan dit met bv. rijst of een komkommersalade.

Zuurkool met ham en vruchten

Bereidingstijd 10-20 minuten

Ingredienten 4 kiwi's - 300 gr. druiven - 100 gr. achterham - 50 gr. gezouten cashewnoten - 1 eetl. boter - 600 gr. zuurkool - 6 eetl. droge witte wijn - 100 gr. geraspte Leidse boerenkaas. Hulpmiddelen Voorbereiding Kiwi's schillen en in plakjes snijden. De plakjes in vieren snijden. Druiven halveren en de zaadjes verwijderen. Ham in kleine stukjes snijden en de noten fijn hakken. De boter verhitten en de ham 3 minuten zacht bakken. De zuurkool los maken en in een pan met een deksel erop 10 minuten laten stoven. De kiwi's en druiven erdoor scheppen en 5 minuten meestoven.

Bereidingswijze Noten en geraspte kaas erdoor scheppen en 1 minuut meestoven. Het gerecht overscheppen in een schaal.

Serveertips Lekker met gekookte krielaardappelen.

Varkenshaas met kruidenkorst

Bereidingstijd 0-10 minuten

Ingredienten 6 varkenshaasjes van 150 gram 18 pruimedanten (geweekt) 100 gram witbrood zonder korst 1 teen knoflook 2 theelepels Provencaalse kruiden bloem 1 eiwit 100 gram mager rookspekblokjes 2 eetlepels boter 1/4 liter bouillon 2 takjes rozemarijn zout peper 1/4 liter droge witte wijn of wit druivensap

Bereidingswijze De varkenshaasjes insnijden en van binnen naar buiten inwrijven met zout en peper. De pruimedanten ontpitten en in elk varkenshaasje er drie leggen. Het haasje dichtsteken. Het witbrood in de broodrooster droog roosteren zonder te laten verkleuren, verkruimelen en mengen met de knoflook uit de pers en de Provencaalse kruiden. Het mengsel op een warme plaats laten drogen. De haasjes paneren door bloem, losgeklopt eiwit en het kruidige paneermeel. Het rookspek in de boter uitbakken, uit de pan nemen en in het vet de varkenshaasjes rondom bruin bakken. De varkenshaasjes steeds na 20 seconden verder draaien, zodat de paneerlaag kan hechten. De varkenshaasjes in een ovenschaal leggen, in een voorverwarmde oven van 200 ?C schuiven en in 15 minuten gaarbakken. Bij het bakvet 1 eetlepel water roeren, opkoken en zeven. Dit in een sauspan schenken met de bouillon, de rozemarijn en de witte wijn en op hoog vuur tot sausdikte inkoken. De varkenshaasjes in 3 dikke plakken snijden, mooi op borden schikken en wat saus erbij scheppen.

Nasivlees met pinda-tomatensaus:

Bereidingstijd 10-20 minuten

Ingredienten 2 uien, 2 tomaten, 400 gr. nasivlees, z p, 1 tl.paprikapoeder, boter of olie, 1 blikje tomatenpuree a 70 gram, 3 el. pindakaas, 1/2 literblik perzikschijfjes, 2 el ketjap manis, 2 tl sambal Voorbereiding Ui pellen en fijn snipperen. Tomaten wassen en in stukjes snijden. Vlees inwrijven met p z en paprikapoeder. Perzikken afgieten.

Bereidingswijze Boter verhitten in braadpan. Sambal erin. Vlees snel in ong. 5 minuten rondom bruin bakken. Ui toevoegen en meefruiten. Daarna erdoor roeren: tomaat, tomatenpuree en pindakaas. Met deksel op de pan ong. 15 minuten zachtjes laten sudderen. Perzikken door het vlees scheppen en even meeverwarmen. Op smaak brengen met ketjap.

Serveertips Lekker met witte rijst, komkommer salade en kroepoek.

Anijs-Varkenshaasrolletjes In Sinaasappel-Sojasaus

Bereidingstijd 20-30 minuten

Ingredienten ca, 500 g varkenshaas zout vier-seizoenen-peper ca, 1 1/2 eetlepel pernod 1 perssinaasappels 25 g boter of margarine 1 eetlepel sojasaus 2 eetlepels zoete chili loempiasaus 12 cocktailprikkers

Hulpmiddelen Wok

Bereidingswijze Varkenshaas in lengte in 12 dunne plakjes snijden. Bestrooien met zout en peper en bedruppelen met pernod. Plakjes oprollen en vaststeken met cocktailprikkers. Sinaasappel uitpersen. In wok boter verhitten. Vleesrolletjes op hoog vuur ca. 4 minuten roerbakken. Sinaasappelsap en sojasaus toevoegen en ca. 1 minuut zachtjes doorkoken. Chilisaus erdoor roeren en ca. 1 minuut meewarmen.

Oosterse Sate van varkenshaas

Bereidingstijd 10-20 minuten

Ingredienten 1 tl. gemberpoeder, 7 el. ketjap, 3 teentjes knoflook, geperst, 3 el. limoensap, 2 el. gefruite gedroogde uitjes, 500 gram varkenshaas (in blokjes van 1? cm.)

Hulpmiddelen 16 satestokjes

Voorbereiding Roer in een kom 2 teentjes knoflook, gemberpoeder, 2 el. limoensap, 4 el. ketjap en peper tot een marinade. Schep de blokjes varkenshaas door de marinade en laat deze 1? uur afgedekt in de koelkast marineren.

Bereidingswijze Rijg de blokjes vlees aan de satestokjes. Grill de sate op de barbecue (grillpan of onder de ovengrill) ca. 10 minuten aan alle zijden goudbruin. Roer ondertussen in een kom 1 teentje knoflook, 1 el. limoensap, 3 el. ketjap en versgemalen peper tot een ketjapsaus. Verdeel de sate en ketjapsaus over 4 borden en garneer deze met de gedroogde uitjes. Lekker met frietjes en komkommer-tauge salade.

Varkenshaas in Abrikozensaus

Bereidingstijd 10-20 minuten

Ingredienten 2 varkenshaasjes in stukken gesneden. 1 gr ui gesnippert 1 groot blik abrikozen 1 klein blik perziken 1 eetl meel zout peper 1 theel ciliipoeder boter.

Voorbereiding snij de varkenshaas in stukken sniper de ui .abrikozen pureren.

Bereidingswijze bak het vlees bruin met peper en zout. haal het vlees uit de pan .en voeg de ui toe .voeg nu het meel toe en laat dit even bakken de abrikozen pureren en toevoegen met een beetje sap kruiden toevgen en het geheel 5/8 min laten suddren.vlees toevoegen met de perzikennog wat verwarmen.

Serveertips met rijst gemengde salade.

Varkenshaas met paprikasaus

Bereidingstijd 10-20 minuten

Ingredienten 2 varkenshaasjes Heinz tomatenketchup 2 rode paprika's 1 uitje 2 teentjes knoflook margarine

Hulpmiddelen koekepan

Voorbereiding Varkenshaasjes in stukken snijden van ca. 1,5 cm. dik. Peper en zout erover. Paprika's wassen en in grove stukken snijden (zaadjes eruit natuurlijk). Uitje snipperen.

Bereidingswijze Varkenshaasstukje aanbraden en uit de pan nemen. In het bakvocht het uitje, de uitgeperste knoflook en de paprika aanbakken. Vlees er weer bij doen en het geheel afmaken met ca. 10 eetlepels tomatenketchup. Nu het geheel ca. 15 minuten zachtjes laten sudderen. Wordt de saus te dik, dan iets water erbij.

Serveertips Heerlijk met salade en gebakken aardappeltjes

Varkenshaas met kruidensaus

Bereidingstijd 10-20 minuten

Ingredienten 2 varkenshaasjes, 25 gram boter, 1 sjalotje, 150 gr. kruidenroomkaas, 1/8 liter koffiemelk, peper, worcestershiresaus.

Hulpmiddelen aluminiumfolie

Bereidingswijze De varkenshaasjes in plakken van ongeveer 2 cm. snijden. De boter verhitten en het vlees in ongeveer 4 minuten rose bakken, halverwege keren. In aluminiumfolie verpakken. 1 Sjalotje in boter bakken, de kruidenroomkaas en koffiemelk toevoegen. Met peper en worcestershiresaus op smaak brengen. Vlees nog even meeverwarmen.

Varkenshaas met pepersaus

Bereidingstijd 0-10 minuten

Ingredienten 500 gram varkenshaas, 250 gram champignons, 100 gram boter, 50 gram peperkorrels, 1,5 dl slagroom, 7 eetlepels rode wijn, 3 sjalotjes, 2 eetlepels cognac, 2 dl vleesbouillon, 1 snufje zout,

1 snufje peper (versgemalen)

Voorbereiding Wrijf het vlees een half uur voor het braden in met peper en zout.

Bereidingswijze Snijd de varkenshaas in plakjes van ongeveer 1 cm. Verhit de boter in een koekenpan en bak de plakjes om en om op een hoog vuur. Haal de stukjes vlees uit de pan en leg ze op een voor-verwarmd bord. Dek het bord af met een stukje alufolie.

Maak de champignons schoon en snijd ze in niet al te dikke plakjes. Pel de sjalotjes en hak ze fijn.

Bak de champignons en de sjalotjes lichtjes aan. Verwarm de cognac en laat deze ontbranden. Giet de cognac vervolgens over het champignon-sjalotten mengsel. Blus het mengsel vervolgens met de wijn en voeg vervolgens de de bouillon en de slagroom toe. Breng het geheel aan de kook tot het voor 2/3 is ingekookt. Peper en zout naar eigen smaak toevoegen. Voeg vervolgens de lapjes varkenshaas en de pepertjes toe aan de saus. Laat het geheel nog even warm worden.

Varkenshaas met feta-saus

Bereidingstijd 20-30 minuten

Ingredienten varkenshaas, 150 gram feta, kippeboullion, zout en peper

Voorbereiding snijd de feta in dunne plakjes

Bereidingswijze Bak de varkenshaas tot deze gaar is. Voeg de boullion toe en laat op een middelhoog vuur de feta meesmelten. Prak met een vork de feta totdat er een saus ontstaat. Zout en peper naar smaak toevoegen

Varkenshaas met uiensaus

Bereidingstijd 20-30 minuten

Ingredienten 1 varkenshaasje / 400 gr varkenssnitzel 0,25 l slagroom 1 ui 1 zakje uiensaus speciaal Hulpmiddelen Ovenschaal Oven

Voorbereiding Verwarm de oven voor op 200 ? C Snijd de varkenshaas in blokjes Snijd de uit in stukjes Meng de droge uiensoep door de slagroom Vet de ovenschaal goed in

Bereidingswijze Verdeel de blokjes vlees en de ui in de ovenschaal Giet het slagroom-uienmengsel over het vlees Zet de schaal gedurende 20 minuten in het midden van de oven.

Serveertips Serveer met een frisse kleurrijk salade met bijvoorbeeld tomaat en aardappelpuree. Ook lekker met gestoofde peertjes

Surinaamse kip met rijst

Bereidingstijd 0-10 minuten

Ingredienten 2 uien 2 teentjes knoflook 10 gram magarine 400 gram kipfilet zout peper 1/2 liter kippenbouillon 1 blikje tomatenpuree 5 eetlepels ketscup 1 dl ketjap 1 eetlepel sambal kerrie poeder 1 eetleppels maizena rijst

Hulpmiddelen teval pan of een wok

Voorbereiding uien kleinsnijden kipfilet in kleine stukjes snijden

Bereidingswijze fruit de ui met de knoflook in de magarine en de kipfilet in een wok met wat peper en zout op een zacht vuur rond om bruin. Voeg de kippenbouillon toe en laat alles gaar worden. Voeg tomaten puree. ketscup, ketjap, sambal en flink veel kerrie en bind het met maizena.

Serveertips serveer het met rijst. voorkeur zilvervlies rijst u portie is 1/4 deel van de kip en 125 gram gekookte afgewogen rijst.

Gele kokosrijst

Bereidingstijd 30-60 minuten

Ingredienten 400 g rijst, 65 g santen (in stukjes gesneden), 1 l water, 3 kardemoms (geplet), 1/2 tl kurkuma, ongeveer 1 tl zout

Bereidingswijze Was de rijst. Breng de rest van de ingredienten in een pan aan de kook. Roer door en doe de uitgelekte rijst erbij als de santen is opgelost. Breng weer aan de kook, leg het deksel op de pan en laat de rijst in ongeveer 25 minuten op een heel lage warmtebron gaar worden. Voeg wat kokend water toe als de rijst te droog dreigt te worden (de rijst brandt makkelijk aan).

Serveertips Gebruik een blikje kokosmelk van 400 ml en 400 ml water.

Biefstukreepjes met Paksoy

Bereidingstijd 10-20 minuten

Ingredienten Benodigdheden per persoon 100 gram biefstuk. 1 kopje rijst. 200 gram paksoy. 1 teentje knoflook. 2 sjalotten Oestersaus / sojasaus (zoute ketjap) / peper / azijn / olijfolie / bloem Bereidingswijze Maak een marinade van = eetlepel oestersaus, = eetlepel azijn en 1 eetlepel sojasuas. Snij de biefstuk in reepjes en doe deze in de marinade, 10 minuten in laten trekken. Snij de paksoy dwars in 2cm brede reepjes. Snij de sjalotten in vieren (van boven naar beneden) en pel de laagjes los. Fruit de uitgeknepen knoflook in 1 eetlepel olijfolie en doe dat ook met de sjalotten. Laat de biefstukreepjes uitlekken (bewaar het vocht). Roerbak de biefstukreepjes in het uienmengsel snel bruin en leg het daarna even apart. Gebruik het restvet in de pan om de paksoy even snel te roerbakken, begin met de stelen die zijn het laatste gaar. Meng de restmarinade met 1 eetlepel bloem en een half kopje water. Blus hiermee het baksel af en doe het vlees erbij, (een paar keer omscheppen) Als de saus glad is kun je het gerecht serveren met gekookte rijst. Vooral zogenaamde geparfumeerde rijst is hierbij erg lekker. (Basmati of Pandanrijst)Risotto met gehakt

Bereidingstijd 20-30 minuten

Ingredienten 1el olijfolie, 125gr rundergehakt, 75gr fijngesneden champignons, 1 tomaat, ontveld, zonder zaadlijsten en in stukjes, 75gr doperwten, 1el tomatensaus 75gr rijst, 2,5dl kippenbouillon

Bereidingswijze Verhit de olie in een pan, voeg het gehakt toe en bak het goed bruin. Doe daarna champignons, tomaat, doperwten en tomatensaus erbij en laat alles 1min. koken. Roer de rijst erdoor, voeg de bouillon toe en breng het mengsel aan de kook. Zet de pan op een laag pitje en laat de risotto afgedekt ongeveer 12min. sudderen tot de bouillon helemaal is opgenomen.

Risotto met kip

Bereidingstijd 30-60 minuten

Ingredienten 1 eetl olie 1 wortel, in dobbelsteentjes gesneden 1 ui, fijngehakt 1/2 rode en groene paprika 1 teentje knoflook, uitgeperst takje verse tijm 100 gr arborio (risotto) of basmati-rijst 200 gr magere ham of gare kipfilet, in blokjes gesneden kippenbouillon 1 eetl droge witte wijn zout en peper Bereidingswijze Verhit de olie in een pan met een dikke bodem en fruit de groenten en de knoflook tot de ui glazig ziet. Voeg de tijm en de rijst toe en laat deze 2 minuten, onder voortdurend roeren,meebakken. Schep de ham of kipfilet door het rijstmengsel en giet er voldoende kippenbouillon bij zodat alles er net onder staat. Breng het geheel aan de kook, dek de pan af en laat de risotto 15 tot 20 minuten zachtjes koken tot de rijst net gaar is. Voeg eventueel wat extra bouillon toe als het rijstmengsel te droog wordt. Neem de pan van de warmtebron en roer de witte wijn door de risotto. Dek de pan weer af en laat de risotto 5 minuten staan.

Serveertips Dien op met een gemengde salade.

Risotto met pesto

Bereidingstijd 30-60 minuten

Ingredienten 1 ui, 1 teentje knoflook, 3 eetl olijfolie, 450 gr risottorijst, 0,5 L tuinkruidenbouillon (tablet), 1 bakje verse pesto, ca. 100 gr, 1 dl room, 60 gr pijnboompitten, verse basilicum, 100 gr verse Parmezaanse kaas, (zee)zout, versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze Fruit de fijngehakte ui en knoflook glazig in de olie. Voeg de rijst toe en schep het geheel een paar keer om, tot de rijst glanst. Schenk beetje bij beetje de bouillon bij de rijst, terwijl u blijft roeren. Laat de risotto op een laag vuur in ca. 20 -25 minuten gaar worden. Roer af en toe voorzichtig alles om. Zorg ervoor dat de risotto niet te droog wordt. Schenk vlak voor het serveren de room, samen met de pesto, erbij en schep de rijst nog eens om. Bestrooi de risotto naar smaak met zout en peper en garneer het met lichtbruin geroosterde pijnboompitten, reepjes basilicum en Parmezaanse kaas.

Risotto met nasi-groenten

Bereidingstijd 0-10 minuten

Ingredienten 100 g fijngesnipperde ui.100 g prei in dunne ringen.1 eetl.olie.50 g champignons in plakjes.50 g fijngesneden witte kool.90 g in blokjes gesneden toebereid varkensvlees.40 g ongekookte rijst.*bouillon van 1/2 kippebouillontablet.2 eetl.gedroogde nassigroenten

Bereidingswijze Fruit de ui en de prei in de olie.Laat de champignons en kool een paar minuten meefruiten.Laat de champignons en kool een paar minuten meefruiten.Laat ook de blokjes vlees even meebakken. Schep er de rijst doorhen.Voeg ca anderhalve dl bouillon toe met de nassigroenten en laat alles ca.20 min.Sudderen tot de rijst gaar is.Voeg indien nodig nog wat bouillon toe.

Turkse vleesballetjes

Bereidingstijd 20-30 minuten

Ingredienten 400 gram rundergehakt, 1 grote ui, verse peterselie, 1 ei, peper, zout, bloem, paneermeel, ontvelde tomaten, tomatenpuree, een knorblokje, witte rijst, salade.

Hulpmiddelen Koekepan, kookketel, 1 mengkom

Voorbereiding De ui fijn snipperen, peterselie hakken, eitje losslaan. Ik meng in een kom het rundergehakt met de peterselie, peper, zout en maak dan een kuiltje in het midden waar ik het ei in doe, dit meng ik allemaal goed door elkaar. Ik doe er wat paneermeel door zodat je een vaste massa krijgt. Dan rol ik er kleine balletjes van die ik op het aanrecht of op een plank door de bloem rol. Tevens maak ik even een klein beetje bouillon met een knorblokje. Echt maar een bodempje.

Bereidingswijze De balletjes bruin bakken in flink wat margarine. Goed draaien zodat ze overal bruin zijn. Dan even laten staan op een zacht vuurtje zodat de balletjes niet meer kapot kunnen gaan. Dan voeg ik tomatenpuree en de ontvelde tomaten toe (je kunt ook nog een extra ui toevoegen indien wenselijk). Dan voeg ik de bouillon toe en laat alles goed doorkoken. Klaar is kees.

Serveertips Lekker dus met gewone witte rijst en een frisse salade. Kan ook met boontjes of een komkommersalade. Ik vind zelf het laatste het lekkerst en dan met lekker veel knoflook erin. Hmmm!

Turkse wrap met kip en kikkererwten

Ingredienten:

1 pak Honig Wraps, 1 pakje Honig Griekse mix dipsaus , 1 eetlepel olie, 300 g kipfilet in stukjes , 1 blikje kikkererwten, 2 tomaten in blokjes , 1 kleine winterwortel (ca. 100 g) in reepjes, 150 g champignons in plakjes voor de dipsaus: 3 eetlepels mayonaise , 2 eetlepels water of 3 eetlepels yoghurt

Bereidingswijze:

Bereid de dipsaus volgens de algemene bereidingswijze.

Verhit de olie in een wok of hapjespan en bak de kip gaar. Voeg de champignons toe en bak deze al omscheppend mee. Voeg vervolgens de kikkererwten, de blokjes tomaat en de winterwortel toe. Roer de Gyrosmix er door en warm alles goed door. Verwarm de wraps kort in magnetron of koekenpan

Vul ze met de inhoud van de wok/hapjespan en rol ze stevig op.

Serveer met de knoflooksaus.

Bereidingstijd: 20 minuten

Griekse vegetarische wrap

Ingredienten:

1 pak Honig Wraps, 1 pakje Honig Griekse mix dipsaus , 1 eetlepel olie, 1 ui gesnipperd , 4 stengels bleekselderij (ca. 150 g) in plakjes , 2 tomaten in stukjes , 150 g feta kaas, 1 kleine rode paprika (ca. 100 g), in reepjes voor de dipsaus: 3 eetlepels mayonaise , 2 eetlepels water of 3 eetlepels yoghurt

Bereidingswijze:

Bereid de dipsaus volgens de algemene bereidingswijze.

Verhit de olie in een wok of hapjespan en fruit de ui en de paprika. Voeg de bleekselderij en tomaten toe en bak deze al omscheppend mee. Roer de Gyrosmix er door en voeg op het allerlaatste moment de feta toe. Warm dit goed door.

Verwarm de wraps kort in magnetron of koekenpan.

Vul ze met de inhoud van de wok/hapjespan en rol ze stevig op.

Serveer met de knoflooksaus.

Bereidingstijd: 20 minuten

Bonen chili met gehakt en tortillachips

Ingredienten:

? 1 ui (fijngesnipperd) ? 1 bekertje zure room (a 125 ml) ? 1 blik kidneybonen (a 400 g) ? 1 blik tomaatblokjes (a 400 g) ? 1 blik witte bonen (a 400 g) ? 1 groene paprika (in blokjes) ? 1 rode paprika (in blokjes) ? 1 zak tortillachips (a 150 g) ? 1 zakje tacokruiden (a 35 g) ? 100 g kaas (geraspte, cheddar) ? 2 eetlepels zonnebloem olie ? 500 g gehakt

Bereidingswijze:

1. Verhit de olie in een hapjespan, fruit de ui in de olie en bak hierin het gehakt samen met de tacokruiden rul.

2. Voeg de paprika toe en bak deze ca. 5 minuten mee. Schep de tomatenblokjes door het gehakt en verwarm deze ca. 3 minuten mee.

3. Spoel ondertussen de kidneybonen en witte bonen in een zeef onder de kraan en laat deze uitlekken. Warm de bonen op zacht vuur met het gehakt mee.

4. Verdeel de bonenschotel over 4 borden en garneer het gerecht met zure room en geraspte kaas en de tortillachips.

Bereidingstijd: 25 minuten

Daddie's Steak

Ingredienten:

snufje peper (uit de molen), snufje zout , 1 biefstuk (hollandse a 250 gram), 1 eetlepel balsalmico-azijn

1 eetlepel kruidenolie , 1 grote ui (in halve ringen gesneden), 250 g champignons (of shii take, oesterzwammen, in plakjes gesneden), 40 g boter , 75 g bacon (in reepjes gesneden)

Bereidingswijze:

Peper de biefstuk met peper uit de molen en bestrijk de biefstukken met de (kruiden)olie. Laat dit afgedekt ca. 15 minuten bij kamertemperatuur even intrekken. Verhit de boter in een pan. Bak de biefstukken in de hete boter aan weerszijden ca. 2 minuten, afhankelijk van de dikte naar smaak, mooi bruin. Neem ze uit de pan en houd ze warm onder aluminiumfolie. Fruit vervolgens de bacon en de rode uien in de bakboter.

Voeg, op een hoog vuur, de diverse soorten champignons toe en bak ze gedurende 2 a 3 minuten. Blus ze af met de azijn. Snijd de biefstuk in 6 mooie plakken met een scherp, niet gekarteld mes. Verdeel het champignon/bacon mengsel over de borden en schik hierop de plakken biefstuk.

Tip Lekker met verse tuinboontjes en aardappelkroketjes.

Voorbereidingstijd: 15 minuten

Bereidingstijd: 15 minuten

Spaghetti al pesto

Ingredienten:

400gr spaghetti , 150gr basilicum , 4 eetlepels pijnboompitten , 4 teentjes look , 4 eetlepels parmezaan kaas , boter , 1,5 dl olijfolie , zout en peper

Bereidingswijze:

Kook de pasta in water met een beetje olijfolie.

Meng de pitten, basilicum, look en parmezaan in een allessnijder (cutter) en voeg beetje bij beetje de olijfolie toe, tot er een stevig mengsel verkregen wordt.

Kruid met zout en peper.

Kook de pasta al dente (met wat olijfolie in het water)

Roer het basilicummengsel samen met de pasta.

OF (= sneller):

Ingredienten:

3 zongedroogde tomaten, 200 gram spaghetti, 2 eetlepels pesto. 2 eetlepel geraspte oude (Parmezaanse)kaas

Bereidingswijze :

Snijd de tomaten klein. Kook de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing gaar. Giet de spaghetti af en doe ze terug in de pan. Roer de pesto en de tomaten er door en warm het geheel even goed door.

Italiaanse schnitzel met salie en Parmaham

Ingredienten

? snufje peper (versgemalen) ? 4 schnitzels (ongepaneerd a 150 g) ? 4 blaadjes salie (vers) ? 4 plakken parma ham (dun) ? 50 g boter ? 50 g parmezaanse kaas (geraspt)

Bereidingstijd: 15 minuten

Bereiding

1. Bestrooi de schnitzels aan beide zijden met peper.

2. Verhit de boter in een koekenpan en bak hierin de schnitzels in ca. 10 minuten aan beide zijden goudbruin.

3. Leg op elke schnitzel een blaadje salie, een plak Parmaham en Parmezaanse kaas.

4. Laat de schnitzels met het deksel schuin op de pan in ca. 3 minuten doorgaren en de Parmezaanse kaas zachtjes smelten.

5. Verdeel de schnitzels over 4 borden. Lekker met risotto en een tomatensalade.

Rode pastasaus met nasivlees

Ingredienten

? snufje peper (versgemalen) ? snufje zout ? 1 blik tomatenblokjes (a 400 g) ? 1 theelepel suiker ? 1,5 deciliter rode wijn ? 2 eetlepels olijfolie ? 2 eetlepels tomatenpuree ? 2 rode paprika's (in blokjes)

? 2 rode uien (fijngehakt) ? 2 theelepel oregano ? 500 g nasivlees

Bereidingstijd: 25 minuten

Bereiding

1. Bestrooi het nasivlees met peper. Verhit de olie in een hapjespan en bak hierin het nasivlees in ca. 5 minuten goudbruin en gaar. Voeg de ui toe en fruit deze ca. 3 minuten.

2. Voeg de paprika aan het vlees toe en fruit deze ca. 5 minuten.

3. Voeg de tomatenblokjes, rode wijn, tomatenpuree, oregano en suiker aan het vleesmengsel toe en breng het gerecht aan de kook. Laat de saus ca. 15 minuten op zacht vuur sudderen. Breng de saus op smaak met zout.

4. Verdeel het gerecht over 4 borden. Lekker met schelpjespasta.

Kummelschnitzels

Ingredienten

? peper ? snufje zout ? 1 deciliter runderbouillon ? 1 takje tijm (of 1/4 theelepel gedroogde) ? 10 peperkorrels ? 2 eetlepels bloem ? 2 teentjes knoflook (grofgehakt) ? 2 theelepels kummel ? 4 schnitzels (a 125 g) ? 4 eetlepels boter

Bereidingstijd: 15 minuten

Bereiding

1. Wrijf de schnitzels in met kummel en een mengsel van bloem, zout en peper.

2. Verhit 2 eetlepels boter in een koekenpan met anti-aanbaklaag en bak hierin de tijm, peperkorrels en knoflook kort aan. Voeg de schnitzels toe en bak deze om en om in ca. 6 minuten bruin.

3. Neem de schnitzels uit de pan en houd deze warm onder aluminiumfolie. Blus de aanbaksels met bouillon af, roer deze los met een houten lepel en laat de jus ca. 5 minuten op hoog vuur inkoken.

4. Giet de jus door een zeef en breng deze op smaak met zout. Klop eventueel 2 eetlepels koude boter door de saus. Verdeel het vlees en de saus over 4 borden.

Lekker met aardappelsla en doperwtjes.

Kalfsfricandeau sauce moutarde

Ingredienten

? 1 eetlepel mosterd (liefst grove) ? 1 pakje witte saus ? 1 theelepel bieslook (fijngesneden) ? 1 theelepel dille (fijngesneden) ? 1 theelepel mosterdzaad ? 2 bosuitjes (fijngesneden) ? 4 plakjes bakbacon (in reepjes gesneden) ? 4 plakjes oude kaas (Leidse) ? 8 plakjes kalfsfricandeau (gebraden, dik gesneden)

Bereidingstijd: 19 minuten

Bereiding

Leg de plakken gebraden kalfsfricandeau dakpansgewijs in een ovenvaste schotel. Bak de reepjes bakbacon licht uit en fruit vervolgens de bosuitjes mee. Verdeel dit over de kalfsfricandeau. Maak de witte saus volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verrijk de saus met mosterd, mosterdzaad, dille en de bieslook. Bedek de kalfsfricandeau hiermee en leg tot slot de plakken oude Leidse kaas er bovenop. Gratineer de schotel in de oven volgens de bereidingswijze gratineren.

Lekker met rucula- of veldsla en gebakken krieltjes.

Rojoes Comino

Dit is een origineel Spaans gerecht. U kunt hiervoor ook hamlappen nemen.

Ingredienten

? 1 glas rioja ? 1 theelepel koriander (vers), fijn gesneden ? 1 theelepel kummel (= komijn) ? 2 teentjes knoflook (,fijn gesneden) ? 3 eetlepels olijfolie ? 600 g varkensvleesreepjes ? allesbinder ? zout, peper

Bereidingstijd: 15 minuten

Bereiding

Kruid de reepjes varkensvlees met de komijn, zout en peper. Bak het vlees in de hete olie met de knoflook mooi bruin en gaar. Voeg Rioja en koriander toe en laat het geheel even doorkoken. Breng het op smaak met zout en peper.

Tip Lekker met gebakken gekookte rijst, ui en champignons.

Sappige karbonaadjes op mijn manier

Ingredienten

? snufje peper ? snufje zout ? 1 eetlepel olie ? 1 stevige appel (geschild en in plakjes) ? 2 eetlepels boter

? 4 takjes tijm ? 6 eetlepels bloem ? 8 ribkarbonade (dun)

Bereidingstijd: 15 minuten

Bereiding

1. Snijd de karbonades langs het vetrandje in, zodat deze tijdens het bakken niet kromtrekt. Haal het vlees door een mengsel van bloem, zout en peper.

2. Verhit boter en olie in een grote koekenpan met anti-aanbaklaag en bak hierin de karbonades snel aan beide zijden dicht

3. Voeg de tijm toe, zet het vuur zacht en laat de karbonaadjes ca 5 minuten zachtjes bakken. Draai het vlees om en laat het nog 5 minuten zachtjes bakken. De tijm zal zich nu aan de onderzijde van het vlees hechten.

4. Leg de karbonaadjes op een voorverwarmde schaal en laat de appelplakjes in het achtergebleven braadvet 2 tot 4 minuten zachtjes bakken. Serveer de karbonaadjes met de gebakken appelschijfjes. Lekker met sperziebonen en gebakken aardappelschijfjes.

Koude gehaktballen van grootmoeder

Ingredienten

? 1 ei ? 1 eetlepel mosterd (grof) ? 1 eetlepel peterselie (fijnghakt) ? 1 eetlepel tomatenpuree ? 1/2 kopje melk ? 2 boterhammen ? 3 eetlepels gehaktkruiden ? 50 g boter ? 500 g half-om halfgehakt

Bereidingstijd: 25 minuten

Bereiding

1. Snijd de korsten van de boterhammen. Leg de boterhammen in een schaaltje, giet de melk erover en laat het brood helemaal zacht worden.

2. Meng het gehakt met het geweekte brood, het ei, de kruiden, de tomatenpuree en de mosterd. Rol er 4 gehaktballen van. Druk ze een klein beetje plat en laat ze eventueel een half uurtje in de koelkast opstijven.

3. Verhit de boter, wacht tot het schuim begint weg te trekken en bak de gehaktballen rondom bruin.

4. Voeg een kopje warm water toe en laat de ballen met het deksel half op de pan op een laag vuur in ca. 20 minuten gaar worden. Zo nu en dan keren. Laten afkoelen.

Italiaanse bollen met varkensreepjes en rode pesto

Ingredienten

? snufje peper (versgemalen) ? snufje zout ? 1 tomaat (in plakken) ? 1/4 komkommer (in plakken) ? 1/4 krop ijsbergsla ? 2 stuks sjalot (fijngesnipperd) ? 25 g boter ? 3 eetlepels olie ? 3 eetlepels pesto (rode)

? 4 italiaanse bollen ? 4 stuks radijs (in plakken) ? 400 g varkensvleesreepjes

Bereidingstijd: 20 minuten

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 200?C. Verhit de olie in een koekenpan met anti-aanbaklaag en fruit hierin de sjalot en pesto ca. 2 minuten. Voeg de varkensreepjes toe en bak deze in ca. 8 minuten rondom bruin.

2. Verwarm ondertussen de Italiaanse bollen ca. 5 minuten in de oven. Breng het vlees op smaak met zout en peper.

3. Snijd de warme Italiaanse bollen open en besmeer deze dun met boter. Verdeel de sla, komkommer, tomaat, radijs en reepjes vlees over de bollen. Neem 4 borden, leg op elk bord een Italiaanse bol en serveer deze direct.

Pasta met groene groenten

Bereidingstijd 0-10 minuten

Ingredienten 500 g brede pasta (tagliatelle of fettucine), 500 g broccoli, 1 bosje groene asperges, 1 bosje raketsla, 1 chilipepertje, 2 teentjes knoflook, 1 eetlepel olijfolie, 4 ansjovisfilets, zwarte peper en zout.

Bereidingswijze

1. Pel de knoflook. Snij de chilipepertje in de lengte doormidden en verwijder zorgvuldig zaadjes en zaadlijsten. Snij het vruchtvlees in fijn reepjes. Verdeel de broccoli in roosjes. Snij de punten van de asperges en de stengels in stukjes van 3 a 4 cm.

2. Fruit de geperste knoflook glazig in de olijfolie. Doe er de chilipepertje bij en roerbak dat 1 minuut. Voeg er de broccoliroosjes en de aspergestukjes aan toe. Roerbak die 4 a 5 minuten, tot die groenten beetgaar zijn.

Kook de pasta intussen beetgaar in lichtgezouten water.

4. Vermeng de afgegoten pasta met de groenten. Kruid het gerecht met peper uit de molen, werk af met stukjes ansjovis en dien op.

Mini-pizza's

Bereidingstijd 10-20 minuten

Ingredienten DIT LIJKT VEEL MAAR JE KAN HIERVAN DINGEN WEGLATEN (OF ERBIJ DOEN) EN HET IS ECHT ZO KLAAR!!! 1 sneetje bruin of witbrood. (Kan ook twee gebruiken leg die dan naast elkaar). 1 klein blikje tomatenpuree. 1 tomaat 1 ui ong. 2 champignons (meer of minder mag) 1 paprika Pizzakruiden zoals: Selderieblad, basilicum, kervel en oregano. evt. kruiden zoals: paprikapoeder, kerriepoeder, nootmuskaat en witte peper. wat rundergehakt voor 1 persoon (voor meerdere personen meer) wat broccoli paar plakjes kaas een (anti-aanbak) pan.

Hulpmiddelen PAS OP: GEHAKT EEN DAG OFZO VAN TEVOREN IN DE KOELKAST LEGGEN ZODAT HET KAN ONTDOOIEN.

Voorbereiding Besmeer 1 sneetje brood niet te dik met tomatenpuree, bedek dat met plakjes tomaat en daarover uiringen en daarover champignons in plakjes gesneden en daarop stukjes paprika (hoeft niet). strooi daarop de pizzakruiden en eventueel wat van die andere kruiden. Kook de broccoli voor (hoeft niet hoor je mag ook de broccoli helemaal weglaten) Bak het rundergehakt in een (anti aanbak) pan todat het ongeveer gaar is als je broccoli hebt voorgekookt doe je dat door het gehakt in de pan. Als het gehakt klaar is doe je daarvan ook wat over de pizza mag wel aardig dik. Bedek alles met plakken kaar zodat je niets meer daaronder ziet

Bereidingswijze Leg je sneetje minipizzaatjes in een antiaanbak pan (het kan in diezelfde van het gehakt wel eerst schoonmaken) en zet die op laag voor met een deksel erop todat de kaas gesmolten is en het brood lekker knapperig en bruin is! Als je twee sneetjes hebt kun je die naar elkaar in de pan leggen.

Serveertips Dit is maar een voorbeeldje je kan er zelf dingen bijdoen (ham, salami enz.) of weglaten... Ook erg leuk staat het als je een beetje paprika poeder op de gesmolten kaas strooit...

Lasagne Met Pesto-Dressing

Bereidingstijd 0-10 minuten

Ingredienten 8 groene lasagnavellen 2 eetlepels groene pestosaus 1 eetlepel azijn 3 eetlepels olijfolie 3 tomaten in blokjes 500 g Italiaans roerbakgroenten 200 g gerookte kipfilet in reepjes

Bereidingswijze Breng in een grote pan water aan de kook. Kook de lasagnevellen hierin ca. 8 minuten gaar. Schep intussen de pesto en azijn met 1 eetlepel olie door de blokjes tomaat. Verhit in een wok of braadpan de rest van de olie. Bak de roerbakgroenten op hoog vuur al omscheppend ca. 3 minuten. Schep er de reepjes gerookte kipfilet door en warm deze ca. 1 minuut mee. Schep de helft van de tomaten-pestodressing over het groentemengsel. Schep op elk bord 1 lepel van het groentemengsel, leg er een lasagnevel op. Verdeel hier de rest van het groentemengsel over. Leg het laatste lasagnevel erover en schep de rest van de dressing erover.NAGERECHTEN:

Appelyoghurt:

Bereidingstijd 0-10 minuten

Ingredienten 100 gr magere yoghurt 2 theel honing 1/2 geraspte appel een mespunt kaneel. Bereidingswijze Vermeng 100 gr magere yoghurt met 2 theel honing, 1/2 geraspte appel en een mespunt kaneel.

Toast met fruit

Bereidingstijd 0-10 minuten

Ingredienten 2 sneetjes (wit) brood, magere kwark, fruit, bijv. aarbeien, meloen, kiwi, banaan, perzik, peer, kersen. Net was je in huis hebt of wat je lekker vindt.

Bereidingswijze Rooster het brood en besmeer het met een dikke laag kwark. Leg erop de verschillende soorten fruit.

Rijstpudding

Bereidingstijd 0-10 minuten

Ingredienten 2dl magere melk 1druppel citroensap 35 gr rijst vloeibaar zoetmiddel 1 eetlepel light room 1 dropje vanille-extract stukjes vers fruit

Bereidingswijze breng 2 dl magere melk aan de kook met wat zout en 1 druppel citroensap. Voeg er 35 gr rijst aan toe en laat 25' zwellen op een zacht vuurtje. Roer af en toe om. 1 eetlepel light room onder de rijst mengen, een dropje vanille-extract en vloeibaar zoetmiddel. Serveren met verse stukjes fruit.

Tropische Yoghurt

Bereidingstijd 0-10 minuten

Ingredienten 2 dl. magere bulgaarse yoghurt - 1 fijn geprakte banaan - 1 theel. kokos- 2 theel.rum- zoet stof naar smaak - 1eetl.chocoladehagelslag - 2 eetl. slagroom

Rood-groen gestreept

Bereidingstijd 0-10 minuten

Ingredienten 250 gr aardbeien 2 kiwi's 1 eetl geroosterde amandelen

Bereidingswijze 1. Was de aardbeien voorzichtig schoon, verwijder de groene kroontjes. Laat ze even uitlekken in een zeef of vergiet terwijl u de kiwi schilt. Snijd het vruchtvlees van de kiwi in plakjes. Snijd ook de aardbeien in niet te dunne plakjes. 2. Leg de kiwi en de aardbei om en om in een cirkel op een bordje. Garneer elke portie met een paar amandelsnippers.

Variatie: Neem plakjes meloen ipv kiwi.

Sinaasappelmandjes met aardbeiencreme

Bereidingstijd 0-10 minuten

Ingredienten 4 sinaasappels, 1 zakje klop klop (slanke slagroom), 0,5 liter magere yoghurt, 250 gr. aardbeien en een scheutje lessini (50%minder suiker!!!)

Voorbereiding snijd van de sinasappel een kapje af en haal het vruchtvlees er uit. Snijd de aardbeien in plakjes. Je kunt er een paar bewaren voor de garnering.

Bereidingswijze klop de klok klop stijf zoals aangegeven staat op de verpakking. voeg de yoghurt toe onder voorzichtig omscheppen, samen met de lessini. Als het mengsel 1 glad geheel is kun je de, in plakjes gesneden, aardbeien toevoegen. Roer het voorzichtig door elkaar, zodat de aarbeien niet kneuzen. Vul de uitgeholde sinasappels met de creme en garneer met de overgebleven creme en aarbeien. Dit nagerecht is het lekkerst als je het een uur in de koelkast laat staan voor je gaat smullen.

Perzikken-bitterkoekjes toetje

Bereidingstijd 0-10 minuten

Ingredienten 4 halve perzikken (uit blik) 8 bitterkoekjes 2 el amaretto

Hulpmiddelen Oven

Voorbereiding oven voorverwarmen op 200?C

Bereidingswijze ?Perzikken goed laten uitlekken. ?Bitterkoekjes verkruimelen en in de amaretto laten weken. ?Holletje van de perzik vullen met het amaretto/bitterkoekjes mengsel, en circa 10 minuten in de voorverwarmde oven zetten.Tomatensaus voor over de spaghetti

Bereidingstijd 0-10 minuten

Ingredienten 2 middelgrote uien 1 kg tomaten 2 eetlepels olie 3 teentjes knoflook 2 eetlepels tomatenpuree 1 eetlepel Italiaanse keukenkruiden

Bereidingswijze Pel en snipper 2 middelgrote uien. Was 1 kg tomaten en snijd ze in kleine stukjes. Verhit 2 eetlepels olie en bak de ui glazig. Voeg de tomaat, 3 teentjes knoflook, 2 eetlepels tomatenpuree en 1 eetlepel Italiaanse keukenkruiden toe. Kook het tomatenmengsel 10-12 minuten tot het vrij dik is. Giet het door een zeef in een kom. Druk met een lepel alles door de zeef. Breng op smaak met zout en peper. Gebruik deze saus als basis en voeg naar eigen inzicht groenten, vlees of vis toe.

Zigeunersaus

Koude saus, geschikt als dipsaus, maar het kan ook gegeven worden bij fondue, gourmet of barbecue en bij of over salades.

Bereidingstijd 0-10 minuten

Ingredienten 25 gr ui, 25 rode paprika, 25 gr groene paprika, 25 gr tomaat, 1 dl tomatenketchup, peper, sambal

Bereidingswijze De groenten schoonmaken en fijnhakken. De fijngehakte groenten door de tomatenketchup roeren. Op smaak brengen met peper en/of sambal.

Pittigde tomatensalsa

Bereidingstijd 0-10 minuten

Ingredienten 4 pomodori tomaten 1/2 rode peper 1 ui 1 teen knoflook 2 eetlepels komijnzaad 8 takjes koriander 1 1/2 limoen 4 eetlepels maisolie zout, suiker

Bereidingswijze Rooster het komijnzaad al roerende een paar minuten in een droge koekepan op een matig hoog vuur. Pel de knoflook, de ui, de rode peper en de koriander en maak alles fijn. Pers de limoen uit Meng alle ingredienten (zout en suiker naar smaak). Laat de salsa een paar uur trekken. Serveertips lekker bij visspiezen en gegrilde tonijn met stokbrood of frites

Engels grill-ontbijt met worst, bacon en spiegelei (voor Arie's verjaardag)

Ingredienten

? olie ? snufje peper ? snufje zout ? 1 ei ? 1 tomaat ? 2 boterhammen ? 2 kleine worstjes (chipolata, verse, kalfsworstjes) ? 2 plakjes bacon ? 3 champignons

Bereidingstijd: 20 minuten

Bereiding

1. Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Halveer de tomaten. Snijd de stelen van de champignons.

2. Leg de worstjes en de bacon op het rooster van de grill. Leg de champignons en de tomaten er met de snijkant naar boven naast.

Bestrijk de worstjes, de champignons en de tomaat met een beetje olie. Laat alles onder de hete grill lichtbruin worden. Keer alle ingredienten, behalve de tomaat, tussentijds geregeld om.

3. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak hierin het ei, zorg dat de dooier heel blijft. Rooster de boterhammen.

4. Leg het ei op 2 warme borden en leg de worstjes, de bacon, de tomaat en champignons ernaast. Geef de toost er apart bij en voeg aan tafel zout en peper naar smaak toe.

Mini ham-kaas-banaancroissantjes.

Ingredienten

? 1 banaan ? 1 blikje croissantdeeg ? 2 eetlepels kokos (gedroogd, geraspt) ? 6 plakjes ham (dun)

? 6 plakjes kaas (jong, komijnen)

Voorbereidingstijd: 20 minuten

Bereidingstijd: 15 minuten

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 200?C.

2. Snijd de plakjes ham en kaas diagonaal doormidden.

3. Pel de banaan en snijd hem in 24 dunne plakjes.

4. Open het blikje croissantdeeg, rol de plak deeg uit op het aanrecht en verdeel hem volgens de lijnen in 6 stukken. Snijd elk stuk weer doormidden tot een kleine driehoek.

5. Leg de schuine plakken ham en kaas op het deeg en leg 2 plakjes banaan op het breedste gedeelte. Strooi de kokos erover.

6. Rol de croissants op van de brede kant naar de smalle.

7. Leg de croissants op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in de voorverwarmde oven in 15-20 minuten goudbruin en gaar. Serveer ze als ze nog lekker warm zijn.

Tip Vervang voor de variatie de banaan eens door ananas, appel of perzik.

BoterhamPizza

Bereidingstijd 0-10 minuten

Ingredienten 1 snede volkoren brood geraspte kaas, 1 snede gekookte ham, 1 tomaat, enkele champignons paprika (strooipoeder)

Hulpmiddelen grill

Voorbereiding Rooster het brood

leg de ham, en de tomaten, champignons op de geroosterde snede brood. Strooi wat paprikapoeder op naar keuze. Leg daarop de geraspte kaas. Stop dit enkele minuten onder de grill. En smakelijk !

Tomaat Met Mozzarella

Bereidingstijd 0-10 minuten

Ingredienten Tomaten (2 st.), Mozzarella (1 pakje), Knoflook(1 teen), Italiaanse kruiden (liefst vers, anders gedroogd met name basilicum), zout, peper, olijfolie.

Hulpmiddelen Ovenschaal, mesje, knoflookpers, snijplankje.

Voorbereiding Knoflook pellen, tomaten in plakken snijden van ong. 8 mm., alles verder klaarleggen, Grill alvast aanzetten.

Bereidingswijze Leg de plakken tomaat in de ovenschaal, daar overheen de knoflook, uitgeknepen, het zout en peper naar smaak en de peper. De plakken Mozzarella (5mm. dik) daarover heen en dan onder de Grill voor ong. 8 min. (Moet net gesmolten zijn en een beetje ernaast.)

Serveertips Serveer als bijgerecht of als voorgerecht of gewoon als tussendoortje bij een goed glas wijn met verse kruiden er bovenop. (Basilicum doet het erg goed!)

Berenbroodjes

Ingredienten 8 witte afbak pistolettes 500 gram half om half gehakt 1 theelepel gedroogde italiaanse kruiden 1 zakje gehakt kruiden 1 theelepel mosterd tomaten ketchup of curry

Bereidingswijze verwarm de oven voor op 200 gr of gasoven op stand 4 van alle broodjes snij je van de bovenkant een kapje af nu hol je ze met je vingers of een lepeltje uit (de kruimels zijn voor de vogeltjes) zo is er plaats voor het gehakt dat straks in de broodjes gaat gehakt,italiaanse kruiden.gehakt kruiden en de mosterd doe je samen in een kom kneed met je handen stevig door elkaar vul alle broodjes (er mag best een bergje op) met gehakt zet ze op een rooster in het midden van de oven en bakken maar na 20 min zijn ze knapperig en gaar extra lekker met tomaten ketchup of curry

Ontbijt op bed voor Moeder

Bereidingstijd 10-20 minuten

Ingredienten 1 blikje roombotercroissants - verschillende broodjes - pers-sinaasappels - scharreleitjes - divers broodbeleg - thee of koffie.

Voorbereiding Pers ondertussen de sinaasappels uit en bewaar het sap tot nader gebruik in de koelkast. Breng water aan de kook voor de eieren, de thee of de koffie.

Bereidingswijze Beleg de broodjes en maak ze extra mooi klaar. Kleed het broodje kaas aan met een aarbei en een blaadje sla. Snij een radijsje in kleine schijfjes en leg dit in een waaier op het bord. Kook de eieren. Let er op dat ze ongeveer tegelijkertijd met de croissants klaar zijn.

Serveertips Maak het dienblad feestelijk klaar. Bijvoorbeeld met een klein vaasje met een mooie rode bloem. En doe er een mooie tekenning bij, of het cadootje dat je op school gemaakt heb.

Broodsterretje

Bereidingstijd 0-10 minuten

Ingredienten Volkorenbrood, Magere smeerkaas

Hulpmiddelen deeguitsteker

Voorbereiding Je kan ook een rood sterretje maken met (halva-)jam, lekker zoet.

Je kan ook hartjes uitsteken (valentijn)

Door de steker of het (smeerbare)beleg te veranderen kan je een feestboterham voor elke gelegenheid maken.

Bereidingswijze Het kan op twee manieren:

1: je besmeert de boterham met het gekozen beleg.Dan steek je de vorm uit de boterham. Zo krijg je 'scherpe' randjes.

Knoei je zo teveel dan kan je het zo aanpakken:

2: Steek de vormen uit het brood. Besmeer de vormen.

Extra: Versier de belegde vormen met bv fruit, groente, snoep enz.

Serveertips Het oog wil ook wat, kies dus voor een mooi bord of schaal.

Een servet in de sfeer van het feest (kerst, Valentijn, Pasen, verjaardag enz.) is ook leuk.

Crouqe monsieur

Een Croque is in Franrijk een sandwich, die in een eimengsel wordt gedoopt en dan wordt gebakken. Zo'n boterham met ham en kaas noemen de Fransen Croque Monsieur; met een spiegelei er bovenop heet het Croque Madame.

Bereidingstijd 10-20 minuten

Ingredienten 4 plakken gekookte ham, 4 plakken kaas naar keuze, 4 sneetjes witbrood, 2 eieren, 1/2 kopje melk, 2 eetlepels boter.

Hulpmiddelen keukenmesje, schaal, vork, eetlepel, koekepan, spatel, kopje.

Bereidingswijze Snij de plakken ham en kaas zo dat ze precies op de sneetjes (stok)brood passen. Per Croque Monsieur neem je een sneetje brood, waarop je een plak kaas legt. Daar bovenop tenslotte een tweede sneetje brood. Breek de eieren in een schaal, doe de melk erbij en roer alles goed door elkaar. Dan doop je de sandwiches in het mengsel. Smelt de boter in de koekepan op een laag vlammetje. Let erop, dat de boter niet aan gaat branden. Wanneer de boter heet is, leg je de sandwiches naast elkaar in de koekepan. Op een niet te hoge vlam, laat je ze ongeveer 3 minuten bakken, tot de onderkant goudbruin is. Om zeker te zijn of ze goed zijn, til je een hoekje van de sandwiches met de spatel op en kijkt. Als ze goed zijn, draai je ze - met de spatel - om en laat de andere kant ook goudbruin worden. De kaas moet gesmolten zijn.Vul hier in wat je wilt gaan doen (boodschappenlijstje):

VOORGERECHT:

Ik neem:

Ik heb nodig:

 _________________________________________

 _________________________________________

 _________________________________________

 _________________________________________

 _________________________________________

 _________________________________________

 _________________________________________

 _________________________________________

 _________________________________________

 _________________________________________

 _________________________________________

 _________________________________________

 _________________________________________

 _________________________________________

 _________________________________________

HOOFDGERECHT:

Ik neem:

Ik heb nodig:

 _________________________________________

 _________________________________________

 _________________________________________

 _________________________________________

 _________________________________________

 _________________________________________

 _________________________________________

 _________________________________________

 _________________________________________

 _________________________________________

 _________________________________________

 _________________________________________

 _________________________________________

 _________________________________________

NAGERECHT:

Ik neem:

Ik heb nodig:

 _________________________________________

 _________________________________________

 _________________________________________

 _________________________________________

 _________________________________________

 _________________________________________

 _________________________________________

 _________________________________________

 _________________________________________

 _________________________________________

 _________________________________________

 _________________________________________

 _________________________________________

 _________________________________________

VERDER:

Ik neem:

Ik heb nodig:

 _________________________________________

 _________________________________________

 _________________________________________

 _________________________________________

 _________________________________________

 _________________________________________

 _________________________________________

 _________________________________________

 _________________________________________

 _________________________________________

 _________________________________________

 _________________________________________

 _________________________________________

 _________________________________________

Home Recepten Kookboeken