wafel1130FB
Thessa woont samen met haar dochter en man in het midden van Noorwegen. Hier is ze een lunchroom en cateringbedrijf gestart. Haar dochter woont inmiddels weer in Nederland. Regelmatig deelt Thessa op de Smulweb Blog smakelijke recepten en weetjes (van)uit Noorwegen! Deze week: Vaffelkake (wafels).

Noorwegen is Noorwegen niet als je geen vaffel hebt gegeten! Je vindt ze overal: in elke eetgelegenheid, van tankstation tot kantine, tijdens een schoolevenement, in het buurthuis op speciale dagen, etc etc. Er bestaat nu zelfs een ‘vaffeldag’: 25 maart!

Een wafel wordt in een speciaal wafelijzer gebakken, maar wij bakken ze gewoon in een kleine koekenpan, ingesmeerd met een heel klein beetje boter, op lage warmte.

Voor een extra knapperige wafel is het het beste om het beslag een uurtje te laten staan, en als de koekenpan of het wafelijzer heet genoeg is, om dan een heel klein beetje water toe te voegen aan het beslag. In Noorwegen eten we de wafel naturel, of met aardbeienjam en zure room, met slagroom, of met roomboter en brunost (een bruine kaas, die eigenlijk geen kaas is, maar een soort van zoet karamelachtig beleg).

Het recept komt van de Noorse Zeemanskerk in New York, en de wafels die van dit beslag gebakken worden zijn in 2010 en 2013 uitgeroepen tot werelds beste wafels!

Kijk voor het recept hier. 

Eet smakelijk!