energi kake 1130

Thessa woont samen met haar dochter en man in het midden van Noorwegen. Hier is ze een lunchroom en cateringbedrijf gestart. Haar dochter woont inmiddels weer in Nederland. Regelmatig deelt Thessa op de Smulweb Blog smakelijke recepten en weetjes (van)uit Noorwegen! Deze week: Energi kake (energiecake)

Eindelijk is het Pasen! Althans… in Noorwegen. Alles is namelijk al gesloten op Witte donderdag (Skjæretorsdag) en Goede vrijdag (Langfredag). Vaak nemen Noren dan ook de drie dagen voor Witte donderdag vrij, zodat ze een lange paasvakantie hebben. In Noorwegen is de paastijd een periode om te genieten van een aantal langverwachte, rustige dagen, waarbij men de schouders kan laten zakken, het leven in een lager tempo gaat, en men het liefst geniet van de zon. Meestal wordt de paasvakantie doorgebracht in een vakantiewoning in de bergen (hytte), aan zee of gewoon lekker in de stad. De paasperiode gaat ook gepaard met vaste eettradities: het eten van paaslam, rendierbiefstuk en heel veel eieren. Maar ook heel veel snoepgoed.

Vandaag wil ik mij richten op een typisch Noors fenomeen tijdens de Pasen: ut på tur, erop uit gaan, wandelen in de natuur. Wat lekkers mee voor onderweg is vaak een thermosfles met warme chocolademelk, een sinaasappel en een kvikklunsj (een soort van Kitkat), zodat het voor de Noor makkelijker wordt om zijn doel te bereiken! Is de tocht wat langer, dan heb je extra energie nodig, en dan maken we energi kake.

Kijk hier voor het heerlijke recept!

handtekeningthessa