Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Surmelksuppe (karnemelksoep)

Thessa woont samen met haar dochter en man in het midden van Noorwegen. Hier is ze een lunchroom en cateringbedrijf gestart. Haar dochter woont inmiddels weer in Nederland. Regelmatig deelt Thessa op de Smulweb Blog smakelijke recepten en weetjes (van)uit Noorwegen! Deze week: Surmelksuppe! (Karnemelksoep)

Surmelksuppe is een echt traditioneel Noors recept, wat tegenwoordig niet meer zo vaak gegeten wordt, maar het is echt heerlijk! Deze soep wordt traditioneel geserveerd samen met spekemat (een plankje met verschillende soorten gezouten vlees), of als dessert met een toef slagroom en wat amandelschaafsel.

Dit heb je nodig
5 eetl bloem
5 dl karnemelk
5 dl volle melk
5 eetl suiker (of meer naar smaak)
70 gram rozijnen
2 eieren

Zo maak je het
Doe de karnemelk in een pan en voeg geleidelijk de bloem toe. Breng het aan de kook terwijl je blijft roeren. Voeg de volle melk toe. Voeg tot slot de suiker en rozijnen toe. Hou de soep een paar minuten rond het kookpunt en blijf roeren.

Klop de eieren los in een kom. Schenk de kokend hete soep over de eieren en roer tot de eieren goed opgelost zijn.

Genieten maar!

Klik hier om het recept te bekijken/bewaren.

1 Reactie

  1. Ik geloof dat ik dit al eens gegeten heb Thessa. De noorse man van een vriendin ook oud collega werkte bij defensie en werkte in die tijd in Duitsland, zijn vrouw mijn oud collega werkte bij mij of ik bij haar, net hoe je het bekijkt. Op een gegeven moment mocht ik na grondig te zijn nagekeken op goed gedrag een feest mee maken op de legerplaats, waarbij elke streek (provincie?) van Noorwegen een streekgerecht klaarmaakte of danste enz. Volgens mij werd daar ook surmelksuppe gemaakt. ik ben niet zo van de zuivel maar het smaakte goed. Lieve groet Cecile

Geef een reactie