FastelavnsbollerAankomende zondag, 7 februari, is het Fastelavn (vastenavond) in Noorwegen. Fastelavn is een woord dat is afgeleid van het Nedersaksische woord voor ‘de avond voor de vastentijd’, maar zijn eigenlijk de laatste drie dagen voor de vastentijd (een periode van 40 dagen vasten voor Pasen, de zondagen niet meegerekend). 

Traditioneel eten we de laatste dag voor de vastentijd, ook wel ‘hvetetirsdag’ (hvete = bloem, tirsdag = dinsdag) fastelavnsboller, heerlijke zoete broodjes, traditioneel gevuld met slagroom.

Dit recept is voor ca. 24 stuks.

Ingrediënten:
150 g boter
3 dl melk
50 g verse gist
1 kopje suiker
1 theelepel kardemom
1 theelepel bakpoeder
ongeveer 500 g bloem

Glaze:
1 ei
wat melk
Vulling:
3 dl slagroom
Garnering:
poedersuiker

Bereidingswijze:
1. Smelt de boter in een pan en voeg de melk toe. Verwarm tot lauw (37 ° C). Los de gist op in de vloeistof. 2. Voeg de suiker, kardemom en bakpoeder toe.
3. Voeg de bloem toe en meng tot je een glad deeg hebt. Laat het deeg afgedekt met plasticfolie gedurende 45 minuten rijzen op kamertemperatuur.
4. Kneed het deeg en verdeel het in 24 bolletjes van gelijke grootte. Rol ze uit en leg ze op een bakplaat bedekt met bakpapier.
5. Laat ze nogmaals ca. 30 minuten rijzen. Klop het ei met een beetje melk op en borstel deze glaze over de broodjes.
6. Bak de broodjes in het midden van de oven op 250 ° C gedurende 8-10 min. Laat de broodjes volledig afkoelen.

Voor het serveren snijdt je het kapje van de broodjes. Vul de onderste helft met slagroom en leg het kapje van het broodje er weer op. Bestuif met poedersuiker en serveer!
Fastelavnsboller worden ook wel gevuld met jam en slagroom, vanilleroom of vanilleijs en slagroom.

handtekeningthessa2