Hoe noem je al die klasseringen van thee nu eigenlijk De laatste fase in het bewerkingsproces is het sorteren. Wanneer de bladstukjes uit de droger of oven komen, gaan ze door zeefmachines met zeven van verschillende maten om ze op grootte te sorteren. Deskundigen sorteren niet naar kwaliteit of smaak, maar naar het uiterlijk en type van de blaadjes. De beste klassen geven echter bijna ook altijd de beste kwaliteit. De twee hoofdklassen zijn bladthee en gebroken thee; bladthee bestaat uit de grotere stukken die overblijven nadat de gebroken thee is weggezeefd.
Het sorteren is een cruciaal stadium in het productieproces omdat de sterkte, smaak en kleur bij het zetten in verschillende tempo’s uit het blad in het kokende water trekken, die afhankelijk zijn van de bladgrootte: hoe groter het blad, hoe langer het moet trekken. Het is belangrijk dat alle stukjes blad die voor een pot thee worden gebruikt even groot zijn. Bij het vermengen van verschillende theeen moet elke thee ongeveer even grote blaadjes bevatten, want kleinere stukjes zakken naar de bodem en brengen de zorgvuldig gemengde melange uit balans.De namen van de klassen verwijzen naar de grootte van het blad, waardoor we er van uit kunnen gaan dat stukjes van het zelfde blad van verschillende grootte gelijk van kwaliteit zijn. Het enige verschil is dat kleinere blaadjes sneller trekken
Binnen elke klasse thee uit een bepaalde tuin kunnen er variaties in kwaliteit (en dus ook in prijs) optreden door het weer of het productieproces en theekopers moeten meerderen theeen proeven voor ze een keuze maken. Vaak wordt achter de naam van een klasse het cijfer 1 gezet om een thee van topkwaliteit aan te geven.Flowery Orange Pekoe (FOP). Thee die wordt gemaakt van de bladknop en de twee bovenste blaadjes van elke loot. Fijne, malse, jonge blaadjes, gerold met de juiste hoeveelheid puntjes, de fijne uiteinden van de knoppen, die kwaliteit verzekeren.

Golden Flowery Orange Pekoe (GFOP). Dit is FOP met “gouden puntjes”, de uiteinden van de goudgele knoppen.

Tippy Golden Flowery Orange Pekoe (TGFOP). Dit is FOP met veel gouden puntjes.

Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe (FTGFOP). Dit is FOP van bijzonder goede kwaliteit.

Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe (SFTGFOP). Dit is de allerbeste FOP.

Orange Pekoe (OP). Dit bevat lange, puntige bladeren die groter zijn dan die van FOP en geoogst zijn toen de bovenste blaadjes net open gingen. OP bevat zelden puntjes.

Pekoe (P). Bestaat uit kortere, wat grovere blaadjes dan OP.

Flowery Pekoe (FP). De bladeren voor FP worden tot bolletjes gerold.

Pekoe Souchong (PS). Bestaat uit kortere, grovere blaadjes dan P.

Souchong (S). Grote bladeren worden in de lengte gerold, waardoor er grove, rafelige stukken ontstaan. Deze naam wordt vaak gebruikt voor Chinese gerookte theeen.Broken Orange Pekoe (TGBOP), Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe (TGFBOP), Flowery Broken Orange Pekoe (FBOP), Broken Orange Pekoe (BOP), Broken Pekoe (BP), Broken Pekoe Souchong (BPS).
Golden Flowery Broken Orange Pekoe (GFBOP), Golden Broken Orange Pekoe (GBOP), Tippy GoldenFannings zijn de fijnste ziftsels, die nuttig zijn voor het maken van theezakjes die snel moeten trekken. Ook gebroken-theeklassen krijgen een 1 als het om de beste kwaliteit gaat. Stof- en gruisthee worden als volgt ingedeeld:
Orange Fannings (OF), Broken Orange Pekoe Fannings (BOPF), Pekoe Fannings (PF), Broken Pekoe Fannings (BPF), PEKOE DUST of RED DUST (RD), Fine Dust (FD), Golden Dust (GD), Super Red Dust (SRD), Super Fine Dust (SFD), Broken Mixed Fannings (BMF).

Bron: Thee van Jane Pettigrew.