De geschiedenis van Engeland

Engeland is niet altijd een eiland geweest. Rond 10.000 jaar voor Christus waren Engeland en Frankrijk op de plaats waar nu het Kanaal ligt, met elkaar verbonden.

Engeland, geschiedenis


Engeland is niet altijd een eiland geweest. Rond 10.000 jaar voor Christus waren Engeland en Frankrijk op de plaats waar nu het Kanaal ligt, met elkaar verbonden.

Veel volkeren hebben zich via deze dunne landstrook op het Britse vasteland gevestigd. Rond 2500 voor Christus werd in het zuiden van Engeland een bouwwerk in Stonehenge vervaardigd, dat nog steeds te bekijken is. Het bouwwerk, dat uit hoge stenen pijlers, menhirs en megalieten bestaat, groeide uit tot een heiligdom en ook nu komt er regelmatig een groepje druiden bijeen om ceremonies te houden.
In vroegere tijden werd Engeland Pretani genoemd, maar met de komst van de Romeinen (in 55 voor Christus) noemde hun leidsman Caesar het land Britannia. De Romeinen kwamen niet verder dan de Higlands in Schotland, bouwden de muur van Hadrianus om zich tegen de stammen uit het noorden te beschermen. Deze muur is weliswaar in de loop der tijd afgebrokkeld, maar nog steeds een bezienswaardigheid voor toeristen. De Romeinen werden tenslotte in 407 verjaagd.Hadrian’s Wall is meer dan een muur. Er zijn forten, mijl-kastelen, tempels en torens over de hele lengte, en musea, reconstructies en bezoekerscentra brengen de hele grens tot leven. De ruines zijn soms grimmig en inspirerend, op andere plaatsen maken ze als het ware deel uit van het landschap of zijn ze verstoken in verborgen hoekjes of steden.

Kelten

De Angelen, Saksen en Jutten veroverden delen van Engeland en verjoegen de Kelten, die naar Wales en Ierland vluchtten. In 1066 veroverde Willem de Veroveraar, een Franse hertog uit Normandie, grote delen van Engeland, waaronder ook Londen. Edward I, die van 1272 tot 1307 regeerde, neigde naar expansie en begon in 1276 een oorlog tegen Wales en lijfde het land in 1284 in. Met Schotland lag het moeilijker, het land was onherbergzaam en onbegaanbaar en liet zich niet zomaar veroveren.
Ook Ierland behoorde vroeger aan Engeland. Ierland was in 1171 door de toenmalige paus verkocht aan Henry II van Engeland. Pas in 1921 kreeg Ierland een vorm van onafhankelijkheid, vastgelegd in de Irish Free State, in 1937 werd het land een republiek, maar bleef wel verbonden met het Verenigd Koninkrijk. In 1949 werd Ierland onafhankelijk, met uitzondering van Noord-Ierland, dat door de Engelsen werd behouden. Het gevolg was dat de Ierse afscheidingsbeweging IRA (Irish Republican Army) al enige decennia een ondergrondse vrijheidsoorlog tegen de Engelsen voert, die nog steeds voortduurt.

Wereldmacht

Elizabeth I, de dochter van Henry VIII, maakte van Engeland een wereldmacht. Ze zorgde ervoor dat de invloed van de Spanjaarden (in 1588 werd de Invincible Armada verslagen) en Fransen afnam en maakte een begin met de verovering van kolonies. Er volgden na Elizabeth een reeks staatshoofden, waaronder Charles I, Oliver Cromwell, William III, die de absolute macht in handen hadden. Dat veranderde in de negentiende eeuw, zo had koningin Victoria, die van 1837 tot 1901 regeerde, vooral een representatieve functie.
In de afgelopen eeuwen heeft Engeland een enorm koloniaal Rijk opgebouwd. Engeland had begin 1900 zelfs eenvijfde van al het landoppervlak van de wereld in handen. Tegenwoordig zijn veel kolonies onafhankelijk geworden, maar Gibraltar, de Bermuda-eilanden, de Falkland-eilanden, South Georgia, de Markies-eilanden en Hongkong zijn nog steeds in bezit van de Engelsen. Wel zijn er nog tientallen ex-kolonies (waaronder India) verbonden aan de Commonwealth, waarbij de Britse koningin als staatshoofd wordt beschouwd.
Na de twee wereldoorlogen bestijgt in 1952 koningin Elisabeth II de troon. Engeland neigt naar een onafhankelijke politiek, maar sluit zich in 1971 aan bij de Europese Gemeenschap. De bekende politicus Margaret Thatcher wordt in 1979 verkozen tot premier en regeert elf jaar met harde hand. In 1990 volgt John Mayor haar op, ook lid van de conservatieve Partij.


1 Reactie

  1. Wederom :-)

    Liefs Dagmar

Geef een reactie