Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Pompoenen deel 1

Een lijstje van winterpompoenen.
Zodat je dat “ding” een naam kunt geven.
Alle soorten, en vele andere worden in de “Lage landen” gekweekt.

Zo nu en dan zal informatie en/of fotos aan dit artikel worden toegevoegd.
Update 28_10_2012 Acorn squash -Table Queen – Eikelkalebas

Deze pompoen heeft echt de vorm van een *****; is meestal donkergroen bij aankoop met diepe ribbels. Als je ′m maar lang genoeg bewaard wordt hij eerst groen oranje gevlekt en nog later oranje. Heeft goudgeel vruchtvlees.

Ondertussen bestaan er ook gestippelde en gestreepte, knalgele en witte exemplaren.

Wordt niet zo groot, weegt meestal tussen ¾ en 2 kilo; is makkelijk verkrijgbaar.
Door die diepe ribbels is het niet zo prettig schillen!

Wordt soms gehalveerd en gevuld geserveerd; of in ringen; juist vanwege die diepe ribbels!

De Acorn wordt soms,als hij helemaal oranje is, verwisseld met de Golden Nugget: hieronder beschreven.
[Update 28_4_2010
————————————————-

Golden Nugget squashGold Nugget – Oriental Pumpkin

Klein, rond en oranje met een doffe punt aan de bovenkant. Harde oranje schil met oppervlakkige ribbels en fel oranje vruchtvlees met een beetje zoete smaak
————————————————-

Buttercup squash en Turban squash

De Buttercup hoort tot dezelfde varieteit als de Turban
Beide hebben een smaak die lijkt op die van zoete aardappel; romig en niet droog.
Beide hebben de vorm van een turban met nog een extra dopje er bovenop.

De Buttercup is donkergroen met een bleek dopje er bovenop wat groter wordt als de pompoen rijpt
De Turban – of Turkse muts heeft een fellere kleur en is met meer patronen versierd.
Goed om te pureren
————————————————-

Butternut squashAfrican Bell- Flespompoen

De vorm lijkt een beetje op die van een langgerekte peer met dikke nek.
De buitenkant is meer of minder geel; soms met strepen. De binnenkant is diep oranje.

Lekkere volle pompoensmaak!
Voor van alles en nog wat te gebruiken.
De zaadholte is vrij klein. Makkelijk te schillen, soms zelfs met een goede dunschiller en makkelijk verkrijgbaar.

————————————————-

Cucurbita pepo maxima – de Gigantica – en de Jack O′ Lantern

De meneer op de kleine foto zit op een wel erg grote pompoen. (± als die hierboven)
Een van die pompoenen die zo ontzettend groot en zwaar kan worden en eigenlijk meer voor de sport en om uit te snijden wordt gekweekt.
Het vruchtvlees is grof met een meer uitgesproken smaak dan die van andere pompoenen; soms zelfs draderig en droog.

Het meisje heeft een van de typische Jack O′ Lantern pompoenen op schoot. Meestal gebruikt voor Halloween decoratie..
Die is weer veel te waterig om er bijvoorbeeld “pumpkin-pie” van te maken.

Deze pompoenen zijn ook niet zolang houdbaar als de andere winterpompoenen.
Vroeger werden deze soorten dan ook vooral als veevoer gebruikt

Kleine exemplaren, of een gedeelte ervan, kunnen overigens toch nog wel in soep of stoofpotten worden gebruikt zolang ze niet extreem draderig of droog zijn.
Per pompoen bekijken.

Zelf houdt ik er niet van om een stuk pompoen te kopen als ik het niet onmiddelijk ga gebruiken. Dan koop ik net zo lief een hele Acorn of een Butternut of een andere pompoen die ik in zijn geheel nog even kan bewaren.
————————————————-

Sugar of Pie pumpkins

Nu zijn er ook nog pompoenen die ontzettend veel op die grote pompoen lijken en die worden dan Sugar of Pie pumpkins genoemd.(oranje)

Deze “gewone” oranje pompoenen kunnen heel erg in smaak verschillen maar zijn toch beter om bij het koken te gebruiken dan die enorme dingen hier boven.
Smaakgarantie is er niet!! Ze varieren van bijna smakeloos tot smakelijk en zoet.
Ze zijn klein; wegen niet meer dan 2 – 3 pond.
————————————————-

Delicata squash

Deze pompoen lijkt op de gestreepte watermeloenen die je soms tegenkomt; al heeft deze meestal donkergroene strepen op een cremegeel/groene ondergrond. De schil is dunner en zachter dan die van de andere pompoenen en daarom kun je deze ook niet zo lang bewaren.
Het vruchtvlees is zacht en licht oranje.
De smaak van de Delicata is een beetje zoet en lijkt op die van mais. De zaadholte is vrij groot; wordt daarom nogal eens gevuld geserveerd.

De Delicata wordt ook wel eens Sweetpotatoe squash, Bohemian squash of Mergpompoen genoemd.
Het is vaak deze soort die ingeblikt wordt.
—————————————————-
Pompoenen deel 2

5 Reacties

  1. Keukensloofje47

    20 juli 2019 at 22:29

    Hoi Corrien, kwam dit blog toevallig tegen. Geweldig . Ga het bewaren. Wil het favoriet zetten . Weet alleen nog niet hoe dat moet hopelijk kun me me helpen.Lieve groet Lidy.

  2. Wil je dat ik op dit artikel reageer of op je tweede artikel? Lieve groet Cecile

  3. the_pumpkin_patch

    23 oktober 2014 at 13:38

    Test berichtje

  4. Altijd al de namen van de verschillende pompoenen willen weten. erg handig zo met plaatjes erbij!
    Meteen gebookmarked!

  5. Bedankt voor je reactie op mijn vraag over de Butternut Squash, ik heb je artikel gelijk favoriet gezet. Kan ik eens kijken wat ik nog meer met pompoen kan doen.
    Bedankt,
    Louise

Geef een reactie