SteamedPumpkin
Waarom pompoen stomen?
Het is een manier om te bewaren, zonder dat je op allerlei zaken moet letten.
De pompoen kan nooit aan flarden koken.
Gestoomde pompoen uit de vriezer spaart tijd op drukke dagen.
Het is minder waterachtig.

Nodig:
Een pompoen van een paar kilo
Liefst Butternut, Kabocha-Hokkaido pompoen, Hubbard of *Calabaza
Kokend water
Stoommandje, stoompan, ouderwetse rijstkoker, couscousiere of bamboe stomer
Pan + (goed afsluitend) deksel waar het stoommandje in of op past.
Vergiet.

  • Was de pompoen aan de buitenkant met water en zeep.
  • Snij de pompoen in stukken en haal het zaad en de draden eruit.
  • Schil de stukken en snij zonodig wat kleiner, in blokjes van 5 cm

Stomen met schil kan ook, zelf doe ik dat niet.
Bij een jong exemplaar is dat misschien geen bezwaar maar als ik ze niet zelf kweek wordt de schil niet gebruikt.
Bij de meeste winterpompoenen is die overigens taai.

Het stomen gebeurd min of meer op dezelfde manier wat je ook gebruikt.
Is het geen speciale stoompan (electra) zorg dan dat je heet/kokend water bij de hand houdt om bij te vullen
Doe een laagje water in de pan en breng het aan de kook.

Zet het stoommandje met pompoenstukken in/op de pan en doe het deksel erop.
Stoom zonodig in gedeeltes.
Ongeveer 15-30 minuten
Zijn de stukken gaar leg ze op een vergiet, en laat wat je niet onmiddelijk gebruikt afkoelen.

Invriezen gaat uitstekend!
6 maanden in de diepvries te bewaren.

Voor pompoensoorten zie Pompoenen deel 1 & Pompoenen deel 2
* Calabaza- West Indian Pumpkin wordt nog in geen enkel artikel genoemd.

4112012Cws