Het leven na gourmetten: Teppan Yaki

Na fondue, chocoladefontein, steengrillen, gourmetten, en wokken wordt Teppan Yaki (ook wel Tepan Yaki genoemd) de nieuwe hit van gezellig tafelend Nederland. De term komt uit Japan en houdt in principe niet meer in dan “hete plaat”. Koken op een teppan yaki is eenvoudig en bijzonder smakelijk. Bovendien behoeft de kookwijze erg weinig vet, dus het is nog gezond ook. Bij ons leveren de eerste fabrikanten al teppan yaki-platen voor in de keuken of op tafel. De culinaire instituten en hotelscholen installeren de professionele varianten ervan in hun leskeukens en ook steeds meer restauranthouders gaan op zoek naar dit nieuwe medium, dat ver buiten de grenzen van de Oosterse keuken lijkt te gaan treden. Bereid u dus voor: Teppan Yaki is niet meer tegen te houden, en binnenkort wordt van u verwacht dat u uw gasten eens een avondje op zo`n “plaatfeest” trakteert! Denk er wel aan: De dikte van de plaat van de teppan yaki is van niet te onderschatten belang: Hoe dikker, hoe beter. De hitte moet namelijk hoog zijn, en constant. De plaat moet geleidelijk warmte afgeven. Als uw plaat te dun is, loopt u kans op aanbranden. Ook kan het zijn dat uw plaat te snel afkoelt waardoor uw gerechten beginnen te stoven in plaats van te bakken. En dat is niet de bedoeling. Teppan yaki kan gemaakt worden van allerlei ingrediënten. Een van de vele recepten kunt u vinden op https://www.smulweb.nl/1368836/koken/recept/Teppan-yaki-van-biefstukpunten-garnalen-tong-en-calamari-m maar dat is slechts één variant. Bij de teppan yaki worden altijd sauzen geserveerd. Verwijzingen naar twee van de meest gangbare, maar zeker niet de enig mogelijke, treft u in bovengenoemd recept aan.

Bereidingswijze
En daar gaat het eigenlijk allemaal om! Puur Hollandse gezelligheid met een Japans tintje: Nu gaat `t gebeuren! Steek de teppan yaki plaat aan (het liefst op tafel natuurlijk). Doe er een heel klein beetje olie op en begin te grillen. Verdeel iedere keer dat iets gaar is over de borden van de gasten. Laat uw gasten zelf proberen welke saus ze het beste vinden passen bij de verschillende gerechten. Prettige avond!

Serveertips
Hierbij drinkt men warme sake (rijstwijn) uit aardewerken of porseleinen borrelglaasjes. Heerlijk. Vergeet aan het begin van het festijn de warme, vochtige gastendoekjes niet waar de Japanse keuken zoveel aandacht aan besteedt. Dat zullen uw gasten erg op prijs stellen. En natuurlijk: Teppan yaki wordt UITSLUITEND gegeten met stokjes!!

Ingredienten zijn naturrlijk van het uiterste belang. Koop goed in. Dan weet je wat je eet. Vers vlees en vis van de allerhoogste kwaliteit kan tegenwoordig via internet: meerdanvlees.nl

1 Reactie

  1. teppanyaki_catering

    17 november 2009 at 01:38

    Als u ook een eigen TeppanYaki tafel bij u thuis of op de zaak wilt dan is dat nu mogelijk. eerlijke en verse TeppanYaki gerechten op iedere gewenste locatie LIVE bereidt!

    Kijk snel op http://www.2thesuite.nl

Geef een reactie