Gevoelig onderwerp!
Zit je net lekker te genieten van een hapje of een drankje krijg je ineens een pijnscheut tot diep in de wortel van je tand of kies. Je gooit je eten aan de kant en krijgt allerlei visioenen van een bezoek aan de tandarts. Herken je dit? Lees dan snel verder…


Een op de drie Nederlanders heeft last van gevoelige tanden en tandhalzen. Gevoelige tanden is iets anders dan de pijn die optreedt bij het ontstaan van een gaatje of het missen van een stuk vulling. Gevoelige tanden kun je het beste omschrijven als een pijnlijke reactie in een of meer tanden of kiezen die meestal wordt veroorzaakt door hete, koude, zure of zoete etenswaren en dranken. De pijn is vaak een scherpe, plotselinge pijnscheut die diep in de wortels van je tanden eindigt. Aangezien pijn altijd een signaal is dat er iets aan de hand is, moet de oorzaak van deze klacht zo goed mogelijk worden verholpen.


Tanden worden beschermd door een harde laag glazuur, de wortel wordt beschermd door het tandvlees. Wanneer glazuur verdwijnt of het tandvlees zich terugtrekt verdwijnt deze bescherming. Het tandbeen of de wortel komt dan bloot te liggen. De zenuwkanaaltjes geleiden direct de pijnprikkels naar de tandzenuw. Pijn is het gevolg.


Het tandvlees heeft de natuurlijke neiging om terug te trekken naarmate we ouder worden, dit proces kan echter versneld worden door het poetsen met een te harde tandenborstel, door te hard poetsen of door slecht poetsen.
Als de tanden eenmaal gevoelig zijn wordt het poetsen pijnlijk. Hierdoor ben je geneigd minder vaak en minder goed te poetsen. Tandplak blijft zitten en veroorzaakt nog meer ellende in de mond. Dat is dus niet de oplossing. Wat dan wel?

Poets twee keer per dag (?s ochtends en ?s avonds) met een zachte tandenborstel en gebruik een tandpasta voor gevoelige tanden. Er zijn vele merken verkrijgbaar maar ze moeten wel consequent worden gebruikt. Na een tijdje wordt de pijn minder.
Probeer tijdens het poetsen niet teveel druk uit te oefenen. Gebruik floss en ragers zodat de tandplak tussen de tanden en kiezen ook wordt verwijderd en het tandvlees gezond blijft.

In ernstige gevallen kan de tandarts of mondhygienist andere maatregelen voorstellen, zoals het aanbrengen van een fluoridelak.

Succes & eet smakelijk!