Handige tips!

Verzameling tips en ideetjes. Aardappelen
Voeg aan het kookwater van de aardappelen een klontje margarine toe, dan zijn ze eerder gaar. Doe het zout er dan pas op het laatst bij.
Om de smaak van oude aardappelen te verbeteren, wordt wel eens een klein schepje suiker aan het kookwater toegevoegd.
Kook je de aardappelen in de schil, laat ze dan even “schrikken” in koud water als ze gekookt zijn. De schil gaat er dan gemakkelijker van af. Het schillen van rimpelige aardappelen gaat een stuk beter als je ze van te voren even in koud water laat staan.
Maak je een aardappelsalade, zet dan de aardappelen op met kokend water en laat ze niet helemaal gaar worden. Voeg de dressing voor de salade toe als de aardappelen nog niet helemaal afgekoeld zijn, om de smaak van de dressing er beter in te laten trekken.
Voor krokant gebakken aardappelen kan je ze halverwege het bakken met een beetje bloem bestrooien.

Bloemkool
Giet bij het koken van bloemkool een scheutje azijn in het water, de bloemkool blijft dan mooi wit. Een schepje suiker heeft hetzelfde resultaat.
Is de bloemkool door het bewaren geel geworden, giet dan een flinke scheut melk bij het kookwater, de bloemkool wordt dan weer mooi wit.
Wil je de nare lucht voorkomen bij het koken van bloemkool, leg dan een sneetje brood op de kool.

Broccoli
Snijd de stelen wan de broccoli kruisgewijs in tot boven aan toe, de stelen zijn dan net zo snel gaar als de roosjes.

Cake
Bestrijk de cake, voor dat deze de oven ingaat, met een beetje melk. De cake krijgt dan een mooi korstje.
Zet onder de bakplaat in de oven een bakje water om aanbranden van de cake te voorkomen.
Snijd verse cake en ook ander gebak met een warm mes.
Leg bij het bakken van cake een met vet bestreken stuk vetvrij papier op de bodem van de vorm, de cake laat dan gemakkelijker los. Zit de cake nog vast, zet dan de vorm even op een natte doek. Haal de krenten en rozijnen die je aan de cake wilt toevoegen even door de bloem, dit voorkomt dat ze naar de bodem zakken.

Eieren
Wil je koude gekookte eieren warm eten? Leg ze dan even in kokend water, ze worden niet harder. Kook eieren uit de koelkast 1 tot 2 minuten langer dan de eieren uit de provisiekast. Voeg bij het koken van gekneusde eieren een scheut azijn aan het water toe, meestal blijven ze dan heel.
Heb je een ei met een barst erin smeer deze dan met een beetje boter in om uitkoken te voorkomen.
Wil je weten of een ei vers is, leg het dan in een bakje koud water. Een vers ei blijft op de bodem liggen en een ouder ei gaat “zweven”.
Eiwit tot schuim opkloppen gaat gemakkelijker als je er een mespunt zout en een paar druppels citroensap aan toevoegt. Stijf geslagen eiwit blijft langer stijf als je tijdens het kloppen een mespuntje bakpoeder toevoegt.
Weet je niet of een ei gekookt of rauw is, draai het dan rond op de tafel of aanrecht. Een rauw ei draait veel makkelijker dan een gekookt ei.
Ongewassen eieren blijven veel langer goed dan gewassen eieren. Bereid roereieren met gecondenseerde melk. Ze worden dan veel luchtiger.
Gepocheerde eieren kunnen goed bewaard worden in koud water. Verwarm ze dan voor het opdienen ongeveer 1 minuut in heet water. Gepocheerde eieren behouden hun vorm door een scheutje azijn in het kookwater te doen.
Een scheutje mineraalwater door een roerei of een omelet maakt ze lichter en luchtiger.

Gekruide krieltjes
Meng twee eetlepels olie met 2 theelepels kruiden (cajun, tandoori, shoarma, taco of iets anders). Wentel voorgekookte krieltjes hier doorheen. Zachtjes bakken in een pan met antiaanbaklaag (anders worden de kruiden bitter).

Gratinlaagje
Vermeng voor een ovenschotel voor 2 personen 50 g. geraspte kaas met 2 eetlepels fijngehakte verse kruiden en 1 eetlepel paneermeel. Strooi dit over het gerecht en bak het korstje onder de hete grill bruin.

Jus
Jus wordt bruiner als je er tijdens het braden een klein scheutje melk aan toevoegt, een theelepeltje suiker heeft hetzelfde effect. Is de jus te vet? Doe er dan geen water bij, maar haal de bovenste laag (vet) er voorzichtig met een lepel af.

Komkommer
Schil een komkommer altijd van de kop naar de steel toe. Aan het eind van de steel zit een bitter sap. Schil je de komkommer andersom, dan verspreid je dit bittere sap over de hele vrucht.

Melk
Spoel de pan waarin je melk wilt koken, eerst met koud water om. Dan brandt de melk niet aan. Overkoken van de melk voorkom je door de rand van de pan in te smeren met wat boter. Breng de melk al roerend aan de kook en blijf bij het afkoelen ook roeren. De kooksmaak wordt dan voorkomen en je krijgt geen vel op de melk.
Is de melk aangebrand en je hebt een dikke laag onderin de pan, kook er dan een ui in, dan laat de laag vanzelf los. Ook koken met wat zout wil wel helpen. Zout helpt ook om de aangebrande smaak iets te verzachten.
Ansjovis en zoute haring worden minder zout door ze in de melk te leggen.

Paddestoelen
Decoratieve paddestoelen. Snijd met mesje een kruis in de hoed van de kastanjechampignon en wrijf het ingesneden deel in met citroensap. Bak ze in hun geheel en serveer ze als decoratief en feestelijk bijgerecht.

Paneermeel
Gerechten die gegratineerd moeten worden, krijgen een prachtig korstje wanneer je wat geraspte kaas door het paneermeel mengt.

Pannenkoeken
Het bakken van pannenkoeken gaat vlugger als je gesmolten boter of een scheutje olie door het beslag mengt. Je hebt dan ook minder boter of olie nodig om de pannenkoek te bakken.
Voorkom klonteren van het beslag, door gelijke hoeveelheden bloem en vocht te nemen. Doe alles in een keer bij elkaar en roer goed door. Als het beslag helemaal glad is, kun je er eventueel nog vocht aan toevoegen. Om pannenkoeken nog luchtiger te maken kun je een beetje bier door het beslag mengen.

Pureetorentjes
Roer een ei door de aardappelpuree en spuit met een spuitzak met grove kartelmond torentjes puree op ingevet bakblik. In 10 min. op 200? klaar.

Rijst
Gekookte rijst kleeft niet aan de pan als je deze na het koken in koud water zet. Doe een paar druppels citroensap in het kookwater van rijst, deze wordt dan prettig wit.
Is de rijst aangebrand, schep deze dan in een schone pan, leg er een korst vers brood op en leg de deksel erop. De nare smaak trekt dan in het brood.
Is de rijst aangebrand voordat hij gaar is, doe hem dan in een schone pan, giet er water bij en leg er vervolgens een snee brood bovenop.

Rijst
Rijstbolletjes maak je heel eenvoudig door een ijsboltang met een beetje olie in te vetten en dan bolletjes te scheppen. Neem een niet te droge rijstsoort, zoals pandanrijst.

Slagroom
Voeg een druppel citroensap toe aan de room, hij wordt dan sneller stijf. Slagroom wordt alleen goed stijf als het niet te warm is. Suiker pas toevoegen als de slagroom bijna stijf is.
Voeg een mespuntje bakpoeder toe, dan blijft de slagroom langer stijf.

Stamppot
Een stamppot die te dun is kun je dikker maken door er wat aardappelpureepoeder aan toe te voegen.

Toetjes
Een aparte manier van serveren is wanneer je half aan de zijkant van het bord (groot bord) een kleine vork en lepel legt, en deze bestrooit met cacao. Haal bestek weer weg.
Leuk bij bijvoorbeeld tiramisu.

Vifit
Naast dat dit vreselijk goed spul is, is het ook heel handig ter vervanging van creme fraiche in gerechten. Schift niet en is lekker mager.

Worteltjes
Worteltjes zijn soms flauw van smaak. Doe een scheutje appelsap of sinaasappelsap in het kookwater. De smaak wordt dan veel pittiger.

Ys
Koop twee verschillende bakken ijs. Haal bij beide bakken de helft eruit en wissel deze helften met elkaar. Elke bak bestaat dan uit twee soorten ijs. Maak bolletjes door met de ijsschep van rechts naar links over de hele bovenkant te gaan. Leuk effect!

Zout
Laat in soep, saus of ragout die te zout is, kleingesneden, rauwe aardappelen meekoken. Het teveel aan zout trekt dan in de aardappelen. Ook een theelepel appelwijnazijn of suiker, toegevoegd tijdens het koken, doet wonderen bij te veel zout.

Zout met een smaakje
Zout neemt makkelijk de smaak van kruiden aan. Het is eenvoudig om van zeezout pizzazout, cajunzout of kruidenzout te maken. Lekker op vers brood, pasta of gepofte aardappels.
Meng het zeezout met de kruiden naar keuze en laat minstens twee dagen staan op droge donkere plaats. (bijv. 100 g. zeezout en 2 eetl. cajunkruiden)
Met droge kruiden 3 maanden houdbaar. Met verse kruiden 2 weken.

Deze lijst wordt regelmatig aangevuld!

3 Reacties

  1. dit heb ik in ieder geval opgeslagen ,om op m’n gemak alles door te lezen.
    groetjes zonnenstraal.

  2. Hoi, leuke dingen staan erbij. Handig om die ‘weetjes’ te lezen. TXS.
    Groetjes,
    Marianne

  3. kende er al een aantal maar toch weer niet alles staat fabo hoor!

Geef een reactie