Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Clotted cream

Deze heerlijke room die traditioneel bij scones wordt geserveerd is in Nederland vaak moeilijk te krijgen. Gelukkig zijn er makkelijke recepten voor een room die het origineel zeer dicht benadert! Clotted cream is een specialiteit uit Devonshire, Engeland (de reden dat deze room ook bekend staat als Devonshire of Devon cream) en is een dikke room die gemaakt wordt door volle, ongepasteuriseerde melk langzaam te verhitten tot ongeveer 82 graden en het vervolgens ongeveer een uur lang op die temperatuur te houden. Een zeer dikke, gele laag roomklonten vormt zich dan bovenop de melk. Na afkoeling van de melk wordt de room eraf geschept en is dan klaar voor gebruik. Clotted cream heeft een vet-percentage van minstens 55%! Het wordt een traditioneel geserveerd bij een 'cream tea' oftewel thee met scones, jam - en clotted cream. De room smaakt echter ook heerlijk op fruit of toetjes.Omdat het tegenwoordig moeilijk is om aan ongepasteuriseerde melk te komen, zijn er inmiddels verschillende recepten bedacht die de smaak van echte clotted cream zo dicht mogelijk benaderen... op mijn pagina vind je er drie:

1. Mock clotted cream I , gemaakt van slagroomnog betrekkelijk bewerkelijk.

2. Mock clotted cream II, gemaakt van slagroom en sour cream, redelijk makkelijk.

3. Mock clotted cream III, gemaakt van slagroom en roomkaas, supermakkelijk.

Home Recepten