Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Tapas

Iets anders deze kerst? Wat dacht je van tapas? Het eten van tapas is enorm populair in Nederland. Er zijn speciale tapas-restaurants, er worden vele tapas-kookworkshops gehouden en er zijn vele boeken over het onderwerp te vinden. Van origine zijn tapa geen volwaardige maaltijd, maar een eetlustopwekkend Spaans aperitiefhapje dat bij een drankje wordt geserveerd.

Tapas eten draait om informaliteit en gezelligheid. Iedereen mag aanschuiven en eet zoals hem goeddunkt: met een vorkje of met de handen. Gezelligheid zonder voorschriften. Door de vele smaakvolle gerechtjes en smaken is tapas eten lekker en afwisselend.

Ontstaan

Over het ontstaan van de tapa is onduidelijkheid. Waarschijnlijk is de gewoonte van een hapje bij een drankje ontstaan in Andalucië. Een glas werd afgedekt met een stukje brood belegd met ham of kaas, of met een schotel met een hapje. Dit om te voorkomen dat er vliegen of ander ongedierte in het drankje terecht zouden komen. ′Tapa′ (tapas is de meervoudsvorm) is afgeleid van het werkwoord ′tapar′: bedekken. Toen de populariteit van het bedekken van glazen groot werd (men kwam er achter dat gasten na een zout hapje sneller nog een consumptie bestelden) werd het hapje zelf ′tapa′ genoemd.

Nog altijd zijn tapas in Spanje meestal een voorafje of hapje. In tapasbars over de hele wereld worden de hapjes nu echter ook als volwaardige maaltijd geserveerd.

Soorten tapas

Er zijn duizenden soorten tapas, die per regio verschillen. Grofweg zijn er vier soorten tapa te onderscheiden: koude tapas, warme tapas, tapas in saus en tapas met brood of korstdeeg. Tapas kunnen rauw zijn, gemarineerd, gefrituurd, gebakken, gegrild... alles is mogelijk.

In alle tapas is het gebruik van zo vers mogelijke ingrediënten erg belangrijk. Tapas kunnen heel simpel en eenvoudig zijn, tot kleine kunstwerkjes van complexe smaken. Belangrijke ingrediënten die in vele tapas terugkomen zijn kaas, (chorizo)worst, knoflook, ham, olijfolie, olijven, paprika en paprikapoeder.

Zelf tapas maken

Zelf een tapasmaaltijd of -feest organiseren is net zoveel werk als je er zelf van wilt maken. Veel tapas zijn uitstekend van te voren te bereiden en zelfs lekkerder wanneer de smaken zich hebben kunnen mengen en ontwikkelen. Maak een goede planning van tapas die van te voren te bereiden zijn, tapas die voorbereid kunnen worden en op de dag zelf afgemaakt dienen te worden, en tapas die zo kort mogelijk voor serveren gemaakt worden. Voor een goede combinatie van verschillende tapas wat tips:

Varieer met koude en warme tapas, tapas met en zonder saus, tapas met vlees, vis, groenten, fruit of zeevruchten. Maak tapas met een combinatie van smaken, maar ook simpele tapas zoals plakjes worst en stukjes komkommer en tomaat. Grotere gerechten, zoals paella en tortilla, kunnen ook als tapas worden geserveerd. Wees creatief met de manier van opdienen. Een tortilla kan in kleine puntjes worden gesneden, paella kun je opdienen in een grote pan, maar ook in kleine porties in mooie schaaltjes of glaasjes.

Serveer ook verschillende soorten brood. Wit brood, volkoren brood, maar ook brood met vruchten, rozijnen en noten, knoflookbrood of stokbrood. De verschillende smaken brood laten de verschillende smaken van de tapas beter uitkomen.

Van oudsher schenkt men sherry bij de tapas, liefst de droge fino sherry. Een droge witte (cava) wijn is ook een ideale begeleider. Andere wijnen of bieren zullen ook uitstekend passen. Een Spaanse sangria is ook een prima alternatief.

Geef uw gasten kleine bordjes. Op deze manier voorkomt u dat mensen hun bord in één keer volscheppen. Met kleine bordjes creëert u een dynamische en ongedwongen sfeer waarbij mensen rondlopen en rustig eten. Tapas eten gaat immers evenzoveel om de gezelligheid en de beleving als om het eten zelf!

Dit recept komt van de weblog www.kokenmetkruiden.nl. Voor recepten kunt u hier kijken.

Home Recepten Kookboeken