Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Koken met restjes

Restjes kaas, ham, enz. blijven vaak in de koelkast liggen. Laat ze niet verloren gaan, want ook met restjes kan u iets lekkers en origineels bereiden! Heerlijke kaassaus

Nog een klein stukje kaas als Brie, Chaumes of Boursin in de koelkast? Gebruik het in uw kaassaus en u krijgt meteen een kaassausje met een aparte smaak.

Smelt 2 eetl. boter in een steelpannetje en roer er 2 eetl. bloem onder. Roer goed en laat even drogen op het vuur. Voeg beetje bij beetje koude melk toe tot uw saus de gewenste dikte heeft. Haal van het vuur en voeg naar smaak de in blokjes gesneden kaas toe. Laat al roerend smelten. Kruid naar smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Kruidensausje bij gebakken vis

Met groene kruiden als bieslook, peterselie, dille, kervel, basilicum, enz. maakt u een lekker kruidensausje.

Snipper 2 sjalotten fijn en breng ze aan de kook met 1 dl witte wijn. Laat bijna volledig inkoken. Voeg 2 dl room toe en laat opnieuw inkoken tot de gewenste dikte. Kruid naar smaak met peper en zout. Voeg de mengeling fijngesneden groene kruiden toe.

Dit kruidensausje doet het goed bij gebakken vis als zalm, kabeljauw of pladijs. Dien op met aardappelpuree.

Smaakmaker bij groenten

Snij enkele sneetjes gekookte of gerookte ham, salami of spek in reepjes en bak gedurende enkele minuten krokant in een pan met antiaanbaklaag. Voeg toe bij groenten als gekookte sperzieboontjes, broccoliroosjes, spruiten, bloemkool, enz.

Snelle pastasaus

Nog een stuk gebakken vlees als varkensgebraad, kalkoen- of kipfilet over? U kan het perfect verwerken in een lekkere spaghettisaus: snij het vlees in gelijke blokjes en warm op, samen met een bokaal kant-en-klare tomatensaus.

Zuiders sausje bij vlees

Een restje olijven, zongedroogde tomaten en pesto vormen de ideale basis voor een heerlijk zuiders sausje bij bv. varkensmignonnette of een steak. Haal het gebakken vlees uit de pan en schraap de braadresten los met een houten lepel. Voeg 1 à 2 dl vleesbouillon toe, samen met de in schijfjes gesneden olijven en de reepjes zongedroogde tomaten. Breng op smaak met wat pesto. Bind de saus eventueel met instantsausbinder.

Noorse maaltijdsoep

In de diepvries nog allerhande stukjes vis? Met restjes zalm, kabeljauw, koolvis, ... maakt u een lekker vispannetje of een heerlijke vissoep, zoals deze Noorse maaltijdsoep.

Smelt wat boter in een hoge kookpot en bak 200 g spekblokjes knapperig. Voeg 1 fijngesnipperde ui, 2 in ringen gesneden preistengels, enkele takjes groene selder in blokjes gesneden en 1 in blokjes gesneden wortel toe. Overgiet met 1,5 L visbouillon (3 blokjes opgelost in 1,5 L heet water) en kruid met 1 koffiel. dille (Topaz) en peper. Dek af en laat de soep 10 min. sudderen. Voeg 200 à 300 g in blokjes gesneden vis toe en laat ± 5 min. verder gaar worden. Breng op smaak met peper, zout en 2 koffiel. roze bessen.

Groenten in een omelet of tortilla

In een omelet of tortilla kan u zowat alle groenten verwerken.

Schil 1 aardappel en snij in fijne schijfjes. Smelt wat boter in een panmet antiaanbaklaag en bak er de aardappelschijfjes in. Voeg de groenten toe (bv. paprikareepjes, tomatenblokjes, mediterrane groentemix, preiringen, enz.). Klop 6 à 8 eieren los en kruid met peper en zout. Meng onder de groenten en laat zachtjes gaar worden tot de eieren grotendeels gestold zijn. Schuif de omelet op een bord. Keer het bord om in de pan en laat zachtjes verder gaar worden.

Restjes in de koelkast

Restjes van bereide gerechten kan u nog 1 à 2 dagen bewaren in de koelkast. Handig, want zo kan u heel wat tijd besparen: kook bv. aardappelen, pasta of rijst voor 2 dagen. U kan er de volgende dag bv. een slaatje mee maken.

Belangrijk na de bereiding is snel afkoelen: in een ijsbad of goed afgedekt in de koelkast.

Om een bereide maaltijd opnieuw op te warmen, verwarmt u die tot in de kern (meer dan 70 °C).

Home Recepten Kookboeken