Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Vergeten groenten

ZE ZITTEN BOORDEVOL

SMAAK EN VITAMINES EN

DUIKEN STEEDS VAKER OP

IN HARTVERWARMENDE

RECEPTEN. DUIDELIJK

TERUG VAN WEGGEWEEST:

OMAS GROENTEN.

Hoe kies je ze?

De ′huid′ moet glad zijn. Kies middelgrote

exemplaren uit: de kanjers zijn soms te

vezelig van textuur, terwijl de kleintjes,

vaak malser, ook vlugger uitdrogen.

Hoe bewaar je ze?

Als de groente bladeren heeft, knip ze

er dan af. Ze putten de groente te veel

uit (uitdroging, verlies van stevigheid en

smaak ... ) Bewaar ze in de koelkast in de

groentebak, in een papieren zak met een

vel keukenpapier, weg van het licht. Je kan

ze ongeveer 1 maand bewaren. Je kan

ze ook perfect invriezen, als je ze eerst

blancheert.

Hoe maak je ze klaar?

Was en schil ze (in het geval van biologisch

gekweekte aardpeer of pastinaak volstaat

een goede schrobbeurt) en maak ze klaar

zoals aardappelen of wortelen. Opgelet.

schorseneren maken hardnekkige vlekken

op je vinqers! Het vruchtvlees heeft de

neiging om snel te verkleuren als het in

contact komt met de lucht (pastinaak

bijvoorbeeld). Je kookt ze dus het beste

snel of laat ze even rusten in water met

een beetje citroensap. Een alternatieve

bereidingswijze is braiden in de oven, met

een beetje water, boter. zout en suiker

Zoete aardappel met honing en rozijnen

Voor 4 personen Voorbereiding: 20 min Bereiding: 45 min

Makkelijk

1. Schil de zoete aardappelen en snij

ze in stukjes. Kook ze 30 min in licht

gezouten ′water

2. Laat de rozijnen wellen in de thee.

Giet de zoete aardappelen af.

3. Verhit de olie in een braadpan, voeg

de honing toe en roer om. Doe er de

aardappelen, de kruidnagels en de

uitgelekte rozijnen bij en laat 15 min

zachtjes kleuren. Roer regelmatig om.

Breng op smaak met peper en zout.

Was en droog de koriander en werk

het gerecht ermee af. Dien warm op.

650 9 zoete aardappelen

20 9 blanke rozijnen

30 mi zwarte thee

2 el olie

1/2 el honing

2 kruidnagels

3 takjes koriander

peper, zout

Goed om te weten

Zoete aardappelen zijn brozer dan de klassieke aardap-

pel. Bewaar ze op een koele plaats, ver weg van licht en

vocht. In de koelkast blijven ze 7 tot 10 dagen goed.

Pastinaaksoep met mimolette en hazelnoot

Voor 4 personen Voorbereiding: 20 min Bereiding: 45 min I Makkelijk

10

1 ui

2 aardappelen

2 grote pastinaken

30 9 hazelnootjes

130 9 belegen mimolette

50 9 boter

80 9 verse room

peper, zout

1. Pel en snipper de ui. Schil de

aardappelen en rasp ze. Schil de

pastinaken en snij ze in blokjes. Stamp

de noten fijn. Rasp de helft van de

mimolette. Smelt de boter in een pan.

Fruit de ui tot hij glazig is en voeg de

geraspte aardappel, de pastinaakblokjes en de helft van de hazelnoten toe.

Laat 5 min bakken onder voortdurend

roeren. Giet 1,5 I water in de pan en

kook 30 min.

2. Haal de pan van het vuur als de

kooktijd verstreken is en laat lichtjes

afkoelen. Mix de groenten in de

verkregen bouillon. Voeg de geraspte

mimolette toe. Mix opnieuw tot een

romige soep. Kruid lichtjes met zout en

peper. Meng de room door de soep en

warm opnieuw op een zacht vuurtje

op, tot net aan het kookpunt.

3. Schaaf ondertussen de rest van de

mimolette met een dunschiller. Haal de

soep van het vuur, verdeel over 4

kommen, strooi er wat noten over en

enkele schilfers mimolette. Dien

onmiddellijk op.

Risotto met aardpeer

Voor 4 personen Voorbereiding: 30 min Bereiding: 40 min Makkelijk

500 g aardperen

frituurolie

1 ui

2 el olijfolie

350 9 risottorijst

150 mi droge witte wijn

800 mi groentebouillon

100 9 plattekaas

1 el peterselie, fijngehakt

3 el parmezaan, geraspt

2 takjes rozemarijn

peper, zout

1. Schil de aardperen en snij er met de

mandoline 16 schijfjes van. Snij de

rest van de aardpeer in kleine blokjes.

Dep de schijfjes droog en frituur ze in

hete olie tot ze knapperig zijn. Laat ze

uitlekken ′op keukenpapier en kruid

met wat zout.

2. Pel en snipper de ui. Fruit in olijfolie

in de pan. Voeg de rijst en de blokjes

aardpeer toe. Bak het mengsel en blijf

roeren tot de rijst glazig wordt.

Deglaceer met de witte wijn. Roer goed

om tot de alcohol verdampt is. Giet er

vervolgens beetje bij beetje de bouillon

bij, onder voortdurend roeren, tot de

rijst alle bouillon geabsorbeerd heeft,

al dente is en een romige structuur

heeft.

3. Schep de plattekaas, de parmezaan

en de peterselie door de bereiding.

Breng op smaak met peper en zout.

Werk af met de rozemarijn en dien op

met de aardpeerchips.

Stoofpotje van herfstgroenten en peer

Voor 4 personen Voorbereiding: 30 min

Bereiding: 50 min Makkelijk

2 citroenen

450 9 verse schorseneren

2 el bloem

2 peren

500 9 pompoen

1/4 boerenkool

150 9 gekookte kikkererwten (in

blik)

3 el olijfolie

500 mi groentebouillon

3 takjes kervel

peper, zout

1. Pers de citroenen. Schil de

schorseneren met een dunschiller en

snij ze in staafjes. Spoel ze goed in een

kom water met 1 el citroensap, om te

vermijden dat ze verkleuren.

2. Los de bloem op in 2 el citroensap

tot een homogene massa zonder

klonters (zoals voor een roux). Breng

een grote hoeveelheid gezouten water

aan de kook. Los het bloempapje op in

een beetje kokend water en roer dit

geleidelijk aan onder het water in de

kookpot. Schep er de schorseneren in

en laat 20 min koken. Giet ze af en dep

ze droog. Spoel de peren, snij ze

doormidden en haal er het klokhuis

met de pitjes uit. Besprenkel ze met

citroen en hou ze even aan de kant.

Schil de pompoen en snij hem in

stukken. Was, droog en snipper de kool

fijn. Laat de kikkererwten uitlekken.

Verhit de olie in een pan, bak de

groenten 10 min en kruid met peper

en zout. Overgiet met de groentebouil-

lon en laat 20 min sudderen.

3. Pocheer ondertussen de peren 10

min in licht gezouten water. Laat ze

uitlekken. Voor een mooi effect: verhit

een grillplaat en gril de peren kort aan

de platte kant, om een afdruk van de

grilstrepen te krijgen. Spoel de kervel,

pluk de blaadjes en hak ze fijn. Strooi

over het stoofpot je en voeg de peren

toe. Dien onmiddellijk op.

,.

u

I-

Home Recepten