Vergeten groenten

ZE ZITTEN BOORDEVOL
SMAAK EN VITAMINES EN
DUIKEN STEEDS VAKER OP
IN HARTVERWARMENDE
RECEPTEN. DUIDELIJK
TERUG VAN WEGGEWEEST:
OMAS GROENTEN.

Hoe kies je ze?
De ′huid′ moet glad zijn. Kies middelgrote
exemplaren uit: de kanjers zijn soms te
vezelig van textuur, terwijl de kleintjes,
vaak malser, ook vlugger uitdrogen.
Hoe bewaar je ze?
Als de groente bladeren heeft, knip ze
er dan af. Ze putten de groente te veel
uit (uitdroging, verlies van stevigheid en
smaak … ) Bewaar ze in de koelkast in de
groentebak, in een papieren zak met een
vel keukenpapier, weg van het licht. Je kan
ze ongeveer 1 maand bewaren. Je kan
ze ook perfect invriezen, als je ze eerst
blancheert.
Hoe maak je ze klaar?
Was en schil ze (in het geval van biologisch
gekweekte aardpeer of pastinaak volstaat
een goede schrobbeurt) en maak ze klaar
zoals aardappelen of wortelen. Opgelet.
schorseneren maken hardnekkige vlekken
op je vinqers! Het vruchtvlees heeft de
neiging om snel te verkleuren als het in
contact komt met de lucht (pastinaak
bijvoorbeeld). Je kookt ze dus het beste
snel of laat ze even rusten in water met
een beetje citroensap. Een alternatieve
bereidingswijze is braiden in de oven, met
een beetje water, boter. zout en suiker

Zoete aardappel met honing en rozijnen

Voor 4 personen Voorbereiding: 20 min Bereiding: 45 min

Makkelijk
1. Schil de zoete aardappelen en snij
ze in stukjes. Kook ze 30 min in licht
gezouten ′water

2. Laat de rozijnen wellen in de thee.
Giet de zoete aardappelen af.
3. Verhit de olie in een braadpan, voeg
de honing toe en roer om. Doe er de
aardappelen, de kruidnagels en de
uitgelekte rozijnen bij en laat 15 min
zachtjes kleuren. Roer regelmatig om.
Breng op smaak met peper en zout.
Was en droog de koriander en werk
het gerecht ermee af. Dien warm op.
650 9 zoete aardappelen
20 9 blanke rozijnen
30 mi zwarte thee
2 el olie

1/2 el honing
2 kruidnagels

3 takjes koriander
peper, zout
Goed om te weten
Zoete aardappelen zijn brozer dan de klassieke aardap-
pel. Bewaar ze op een koele plaats, ver weg van licht en
vocht. In de koelkast blijven ze 7 tot 10 dagen goed.

Pastinaaksoep met mimolette en hazelnoot

Voor 4 personen Voorbereiding: 20 min Bereiding: 45 min I Makkelijk
10
1 ui
2 aardappelen

2 grote pastinaken
30 9 hazelnootjes
130 9 belegen mimolette
50 9 boter

80 9 verse room
peper, zout

1. Pel en snipper de ui. Schil de
aardappelen en rasp ze. Schil de
pastinaken en snij ze in blokjes. Stamp
de noten fijn. Rasp de helft van de
mimolette. Smelt de boter in een pan.
Fruit de ui tot hij glazig is en voeg de
geraspte aardappel, de pastinaakblokjes en de helft van de hazelnoten toe.
Laat 5 min bakken onder voortdurend
roeren. Giet 1,5 I water in de pan en
kook 30 min.
2. Haal de pan van het vuur als de
kooktijd verstreken is en laat lichtjes
afkoelen. Mix de groenten in de
verkregen bouillon. Voeg de geraspte
mimolette toe. Mix opnieuw tot een
romige soep. Kruid lichtjes met zout en
peper. Meng de room door de soep en
warm opnieuw op een zacht vuurtje
op, tot net aan het kookpunt.

3. Schaaf ondertussen de rest van de
mimolette met een dunschiller. Haal de
soep van het vuur, verdeel over 4
kommen, strooi er wat noten over en
enkele schilfers mimolette. Dien
onmiddellijk op.

Risotto met aardpeer

Voor 4 personen Voorbereiding: 30 min Bereiding: 40 min Makkelijk

500 g aardperen
frituurolie
1 ui
2 el olijfolie
350 9 risottorijst
150 mi droge witte wijn
800 mi groentebouillon
100 9 plattekaas
1 el peterselie, fijngehakt
3 el parmezaan, geraspt
2 takjes rozemarijn
peper, zout
1. Schil de aardperen en snij er met de
mandoline 16 schijfjes van. Snij de
rest van de aardpeer in kleine blokjes.
Dep de schijfjes droog en frituur ze in
hete olie tot ze knapperig zijn. Laat ze
uitlekken ′op keukenpapier en kruid
met wat zout.
2. Pel en snipper de ui. Fruit in olijfolie
in de pan. Voeg de rijst en de blokjes
aardpeer toe. Bak het mengsel en blijf
roeren tot de rijst glazig wordt.
Deglaceer met de witte wijn. Roer goed
om tot de alcohol verdampt is. Giet er
vervolgens beetje bij beetje de bouillon
bij, onder voortdurend roeren, tot de
rijst alle bouillon geabsorbeerd heeft,
al dente is en een romige structuur
heeft.
3. Schep de plattekaas, de parmezaan
en de peterselie door de bereiding.
Breng op smaak met peper en zout.
Werk af met de rozemarijn en dien op
met de aardpeerchips.

Stoofpotje van herfstgroenten en peer

Voor 4 personen Voorbereiding: 30 min
Bereiding: 50 min Makkelijk

2 citroenen
450 9 verse schorseneren
2 el bloem
2 peren
500 9 pompoen
1/4 boerenkool
150 9 gekookte kikkererwten (in
blik)
3 el olijfolie
500 mi groentebouillon
3 takjes kervel
peper, zout
1. Pers de citroenen. Schil de
schorseneren met een dunschiller en
snij ze in staafjes. Spoel ze goed in een
kom water met 1 el citroensap, om te
vermijden dat ze verkleuren.
2. Los de bloem op in 2 el citroensap
tot een homogene massa zonder
klonters (zoals voor een roux). Breng
een grote hoeveelheid gezouten water
aan de kook. Los het bloempapje op in
een beetje kokend water en roer dit
geleidelijk aan onder het water in de
kookpot. Schep er de schorseneren in
en laat 20 min koken. Giet ze af en dep
ze droog. Spoel de peren, snij ze
doormidden en haal er het klokhuis
met de pitjes uit. Besprenkel ze met
citroen en hou ze even aan de kant.
Schil de pompoen en snij hem in
stukken. Was, droog en snipper de kool
fijn. Laat de kikkererwten uitlekken.
Verhit de olie in een pan, bak de
groenten 10 min en kruid met peper
en zout. Overgiet met de groentebouil-
lon en laat 20 min sudderen.
3. Pocheer ondertussen de peren 10
min in licht gezouten water. Laat ze
uitlekken. Voor een mooi effect: verhit
een grillplaat en gril de peren kort aan
de platte kant, om een afdruk van de
grilstrepen te krijgen. Spoel de kervel,
pluk de blaadjes en hak ze fijn. Strooi
over het stoofpot je en voeg de peren
toe. Dien onmiddellijk op.

,.
u
I-

1 Reactie

  1. Heel leuk artikel, bedankt groetjes Susan

Geef een reactie