Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

7 drankjes voor bij de haard

De koude dagen zijn in aantocht...daarom enkele hartverwarmende drankjes.... 1.Gekruide wijn

Giet 1 fles rode wijn in een sauspan en voeg

1 gehalveerde sinaasappel. 60 g suiker. 1 kaneel-

stokje. 1 laurierblad en 1/4 tl nootmuskaat toe.

Breng dit zachtjes aan de kook. zodat de sui-

ker kan oplossen. Van het vuur halen en er dan

4 eetlepels gin onder roeren. Door een zeefje

in hittebestendige glazen gieten. Gebruik een ka-

neelstokje om te roeren.

2.Warme melkpunch

Warm 1 eetlepel bruine rum en 1 thee-

lepel cognac op in een pannetje. Aan de

kook brengen en dan 4 dl opgewarmde

melk toevoegen. Roer er 2 eetlepels suiker

onder en zorg dat hij helemaal opgelost is.

Schenk dit mengsel in een voorverwarmd

glas. Bestrooien met nootmuskaat en/of

kaneel poeder. Geef er een kaneelstokje bij

om te roeren.

3. Sinaasappelpunch

Pers 8 sinaasappels uit. Doe het sap in een pan en voeg 1 kaneelstokje. 4 anijs-

stenretjes. 3 eetlepels honing en de geraspte schil van 2 sinaasappels toe. Steek

8 kruidnagels vast op enkele schijfjes sinaasappel en leg die in het sap. Aan

de kook brengen en 20 minuten laten pruttelen. Schenk in vier glazen tel-

kens 1 eetlepel rum en 1 eetlepel Cointreau. Giet er de hete punch over.

4. Veenbessenpunch

Doe 1 liter veenbessen sap. 1 liter helder appelsap. 4 eetlepels

citroensap. 2 dl citroenjenever. 2 kaneelstokjes. 2 kruidnagels.

en 2 citroenen in schijfjes in een pan. Warm dit voorzichtg

op. Niet laten koken. Verdelen over 8 glazen en garneren met

enkele verse veenbessen.

5. Glögg

7,5 dl rode porto

1 dl droge sherry

1 dl rode Martini

2,5 dl sinaasappelsap

1 sinaasappel, in partjes

2 kaneelstokjes

12 kruidnagels

1 cm gemberwortel, geraspt

8 anijssterretjes

Steek de kruidnagels vast op enkele stukjes

sinaasappel. Doe alle ingrediënten in een

pan en laat dit gedurende een uur zachtjes

pruttelen. Dit recept is goed voor ongeveer

8 personen. Voor een straffere versie kan Je

nog 1 dl jenever toevoegen na het koken

6. Speculaas-Bayleys

Doe 4 eetlepels Baileys in een hoog glas en roer er een

mespuntje speculaaskruiden onder. Schenk er vervol-

gens 1 dl sterke, hete koffie bij. Werk af met opgeklopte

slagroom en geraspte chocolade

7.Hot toddy

Meng 2 eetlepels whisky, 1 eetlepel honing en

2,5 dl heet water onder elkaar. Garneren met

een kaneelstokje en enkele stukjes citroen-

schil.

Home Recepten