MEMORANDUM BOEK

Poeding resepte van: Maxie Karsten/Mouton (Kookboekkie)

Hier onder is my geboortehuis in Parow/Bellville/Kaapstad/Suid-Afrika.
My pa het heeltemal die huis self gebou en dit is die huis waar my moeder Maxie haar kookkunste begin uithaal het.

Die verhaal wat ek nou gaan vertel is aan die een kant ′n baie hartseer verhaal, maar aan die anderkant het dit ook gehelp in die bevryding van my gees in die jare van groot word en ouer word.

Toe ek twaalf jaar oud was, is my moeder plotseling oorlede aan ′n trombose tydens ′n skildklier operasie. My hele wereld het natuurlik op sy kop gestaan. Maar ek moes verder. En als kind het ek my bietjie bevry gevoel. Ek hoef nie meer so streng onder kontrole my huiswerk te gemaak het nie. (dit kon jy ook aan my skoolresultate sien) ens. ens……. julle ken die verhaal hoe dit gaan.

Van my moeder onthou ek natuurlik nie so baie van hoe sy was nie, maar ek weet nog dat sy elke Donderdagaand groot sjokoladekoeke gebak het en en dan het sy op die Vrydag middag voor die volk (my vaders se werk-arbeiders) na huis gaan, het sy van die dikke stukke koek gesny en met koffie aan hulle uitgedeel. En ek kan onthou dat dit die lekkerste sjokoladekoek was wat ek nog ooit geeet het.

Toe ek in 2000 in Suid-Afrika was en by my suster-hulle gekuier het, kom sy met ′n boekie na my toe toe ek sou weggaan terug na nederland. En se dat sy wil dat ek die boekkie moet he. Dit was ′n bakboekkie van my moeder waar sy haar poedings resepte in opgeskryf het. Nou kan jy jou voorstel wat met my toe gebeur het toe ek die boekkie na soveel jare sonder my moeder gesien het. Trane in die oe en die smaak van sjokoladekoek in my mond. Dit was vir my natuurlik ook ′n groot konfrontasie met myself. Om so naby haar weer te kom deur haar handgeskryfte resepte so te sien in haar eie handskrif. Nog voor sy met my pa getroud was het sy al die boekie geskryf.

Nou wil ek eintlik in die artikel hier, die resepte opskryf en met julle deel. Natuurlik ook uit sentiment, maar ook omdat ek vind dat sy goed poedings kon maak en lekker kon bak.Kyk maar of julle alles verstaan van die resepte. Anders moet jy regtig vra. Ek sal antwoord. Veral met produkname en mate ens. is dit belangrik om presies te weet wat bedoel word. Kyk ook na my artikels verder vir verduidliking van name en mate.

Die boekie van my moeder word vir my ook ′n ontdekking, want ek het eintlik nog nie myself daarin verdiep nie. (het nog dit nie gewaag nie, was nog nie klaar daarvoor nie) Dus lekker spannend almal. En ek hoop ook as ek die resepte hier opskryf, dat ek aan die einde van die boekie my moeder weer nog beter ken.

Ek doen die resepte ook natuurlik op my smulblad suid-afrika en ek sal duidelik aangee; "recepten van: Maxie Mouton "

Ja, by baie van julle sal nou die brandende vraag ontstaan van hoe die sjokolade resep was? Daar was twee boekies. Een van gebak en een van poedings. Ek het die poeding boekkie van my suster gekry, maar ek bel binnekort weer my sus en sal haar vra of sy die sjokoladekoek resep in haar boekkie het. Maar my sus bak ook lekker koeke en het dit ook van my ma geleer so die resept sal ek ook hier neersit as ek dit het. Belooft ek.

Op my moeder se graf staan: Sy het die Here gedien en haar Naaste bedien

′n goeie getuigschrif sou ek se.

Jellie = Jelly

Suikerbrood Vorm

1 suikerbrood – 1 pakkie lemoenjellie(sinaasappeljellie) – 2 eetlepels gelatien – 1/2 kop koue water(125 ml) – 3 kop kookwater – !/2 kop lemoensap – 3 e suurlemoensap(citroensap)

Week gelatien in koue water, voeg kookwater by en roer, laat dit smelt, voeg by suiker, lemoensap. Verwyder binneste van suikerbrood en skep jellie daarin. Bedien met room en lemoenjellie daarby.

Sherry – Poeding

1 groot kop suiker – 6 eiers – sap van 3 lemoene(sinaasappel) – 1 koppie sherry – 1 pakje jellie

Week jellie in een kop warm water, meng sap, suiker en wyn met jellie. Klits geel van eier en voeg by. Laat net op-kook kom. Vou styfgeklopte eierwit in. Laat koud word.

Koue poeding

Smelt ′n pakkie jellie in 2+1/2 kop warm water. Laat koud word. Voeg by 1 kop kondensmelk(gecondenseerde verzoete melk) – Laaste styfgeklitse eierwit van vorige resep. Laat alles koud word.
Bedien met vla of room met neute

Pynappel – Poeding(ananas pudding)

2 pks Jellie, in blikkie ingelegde pynappel, ′n bottel melk(liter), 4 eiers, 1 koppie suiker, 2 eetlepels brandewyn

Maak vla van melk, suiker en eiergele. Smelt jellie in 3 kop warm water. Gooi stroop van pynappels en jellie ook by vla. Meng styfgeklopte wit van eiers deur. Laat afkoel. Bedien met geklopte room.

Piesangroom(bananenroom)

1 eetlepel gelatien, 6 piesangs, 1+1/2 kop melk, 1+1/2 kop warm water, 1/2 kop suiker

Los gelatien in warm water op. Roer melk by. Werk piesangs gesuiker tot room. Voeg by piesangs 2 eetlepel brandewyn. Meng alles baie deeglik. Gooi in nat vorm en koel af. Stort op groot bord.

Koue Dadelvorm

1 pk Jellie, 1 kop dadels, 1/2 kop koue water, 1 kop kookwater, 3/4 kop melk, 1 kop gekapte neute

Sny dadels op, voeg by koue water en kook sag. Druk deur ′n sif, voeg melk by. Los jellie in warm water op en voeg dadelmengsel en neute by. Roer goed en laat styf word. Bedien met room of vla.

Lemon Sponge

1/2 ons gelatine, rind & juice of 2 lemons, 2 oz sugar, 1/2 pt water, white of 3 eggs

Peel lemons thickly. Put rind, suger, water and gelatine in a pan. Stir till gelatine is dissolved and bring just to boil. Strain and cool till on point of setting. Beat eggwhites to a stiff froth, add the cool lemon mixture, beat all well together till stiff. Pour into wet mould, when set turn out. Served with custard.

Steamed Bread Pudding

1/2 lb breadcrumbs, 2 table sp. sugar, 1 oz suet(niet vet), 4 oz. currants or raisions, 1 oz. canded peel, 3 table sp. milk, a little nutmeg, 1 tablesp.(level) bakingpowder, 1 egg

Soak crumbs in cold water. See that there are no lumps. Add chopped suet, canded peel, fruit, sugar, flavoring, bakingpowder, mix well. Then add beaten eggs and milk. Put in greased basin. Cover with greased paper. Steam 1+1/2 hours.

Caramel Sous

1 koppie suiker, 1 eetlepel botter

Skroei tesaam. Voeg 2 kop kookwater by. Bind met maizena.

Asyn Poeding

3 kop meel, 1 kop suiker, 1 kop melk, 2 teelepel bakpoeier, 1 teelepel gemmerpoeier, 1 teelepel kaneel, 1 kop botter, 3 eetlepel appelkooskonfeit, 2 eiers

Klop botter en suiker goed en dan goedgeklitse eiers en appelkooskontfeit saam. Meng meel met speserye en voeg by. Meng bakpoeier met bietjie warm water en meng deur. Pasop dat die deeg nie te slap is nie.

Sous:
1/2 kop asyn, 2 kop kookwater, 2 kop suiker

Kook sous goed en sit deeg in ′n skottel in die stroop. Bak en bedien met vla.

Koffie sokoladekoek 21/10/13

Coffee – Filling
1/2 pound icing sugar
1/4 pound butter

Beat butter to a cream adding icing suger.
Make extract of coffee to give a coffee colour.
Little vanilla essence or coffee essence for colour (1/2 teaspoon)

My moeder het dan 2 sokolade sponskoeke gebak en die vulling daarin en daaroor gedoen.

Word Vervolg

19 Reacties

  1. zwollenaartje

    23 mei 2005 at 15:40

    Het gevoel dat je hier bij hebt,dat kan ik mij best voorstellen.Al jong heb ik mijn beide ouders moeten missen, en dat je dan zo’n aandenken hebt dat lijkt mij geweldig!
    Ik zet het favoriet!En bedankt dat je het met ons allen wilt delen.Groeten Alida

  2. Ik kan me heel goed jouw emoties voorstellen.Ik heb mijn Vader verloren toen ik 14 jaar was.Dat was een vreselijke schok die je je hele leven met je meedraagt.
    Maar wat een prachtige nagedachtenis.
    Iets om trots op te zijn en te koesteren.
    Neem het graag mee,bedankt liefs Suzan.

  3. Ontroerend verhaal en mooie herinneringen.
    Groetjes Micky

  4. Wat een mooi verhaal, Deon. Ik ben erg blij dat je het met ons wilt delen. Ik kan me voorstellen dat het erg emotioneel voor je is. Ik ben zelf bezig met het maken van een kookboekje dat ik later aan mijn twee zoons (13 en 6 jaar) wil meegeven en waarin ik hun favoriete gerechten wil verzamelen. Dan kunnen ze later nog eens aan moeders kookkunst denken….Liefs, Anja

  5. chrisnijhuis

    21 mei 2005 at 19:56

    Wat een prachtig verhaal, ik kan mij voorstellen dat het voor jou ook een soort van bevrijding is. Nu je dit allemaal opschrijft, gaan voor jouw de herinneringen aan je moeder weer leven en dat daar af en toe een traantje valt betekent alleen maar dat jij een warm persoon bent, iemand met gevoel. Heel mooi, dat je dat met ons wilt delen. Toen ik het las, ging ik automatisch weer terug naar mijn eigen jeugd.
    Dank je wel, neem het mee.
    Liefs Chris.

  6. Wat een mooi en emotioneel verhaal, leuk dat je dat met ons wilt delen. En bedankt voor die heerlijke recepten, lijkt me erg lekker.
    Groetjes Angela

  7. Ik heb jouw verhaal gelezen. Wat een mooie herinnering aan jouw moeder. Ik heb dit verhaal dus ook favoriet gezet, met de bijbehorende recepten.. Dank je wel. Groetjes Bianca.

  8. Ik kan me voorstellen dat je ontzettend blij bent met je boekie Deon, en wat aardig dat je de recepten met ons wilt delen.

    Groet, Anne

  9. Dank je dat je dit met ons wilt delen Deon.
    Liefs Willeke.

  10. Wat moet dat een heerlijk gevoel zijn dat je moeder behalve al haar herinneringen ook nog zo’n praachtig kookboek na laat. Fijn dat je dat met andere mense wilt delen.

    Liefs Ettien

  11. bezemsteeltje

    19 mei 2005 at 12:20

    Dit is iets om te keosteren!Lief dat je dit wil delen!
    Groetjes,Lut.

  12. Wat heerlijk om weer eens zuid-afrikaans te lezen……………wat een heerlijke taal is dat ook,ik hoor of lees het niet vaak meer.
    Groetjes van Karin

  13. visscher1950

    16 mei 2005 at 23:43

    Moedig om je gevoelens zo aan ons toe te vertrouwen. Het lijkt me fantastisch om zo’n aandenken van je moeder te krijgen. Je zult je zus wel dankbaar zijn. Ook ben ik benieuwd naar de recepten en neem aan dat je ze hierin zet dus neem ik je artikel mee. Ik zal af en toe een kijkje nemen want ik ben nu vreselijk nieuwsgierig naar de chocoladekoek.
    Groetjes van leny.

  14. roxy-floxsy

    16 mei 2005 at 22:58

    Dit neem ik natuurlijk mee.
    Wat zullen er een hoop emoties door jou en je zus gegaan zijn!
    Leuk dat je hier een artikel van maakt, dat past hier zeer goed.
    Ik neem het ook mee.
    Ben benieuwd naar de recepten!
    Liefs,
    Maria

  15. vleermuisov

    16 mei 2005 at 19:51

    Je lijkt vast op je moeder.
    Je moeder is trots op jou!
    Ik neem het mee.
    Groetjesss

  16. Wat super om na al die jaren dat boekje weer te vinden met alle herinneringen die erbij horen.
    SUPER!!!
    Ik heb zelf ook een map waar ik mijn lekkerste recepten in bewaar. Af en toe zitten vriendinnen daar even in te spieken. Wie weet wordt het later ook nog eens van waarde voor dierbaren…

    Groetjes, Sonja

  17. Wat prachtig, dit verhaal als ode aan je moeder, ik heb het met ontroering gelezen en natuurlijk neem ik het mee naar mijn pagina.
    Liefs uit Zuid Afrika, Mathy.

  18. Wat een verhaal zeg
    Ik heb met veel aandacht het gelezen
    Bedankt maar weer
    Liefs Lucy

  19. suid-afrika

    15 mei 2005 at 16:06

    (Kookboekkie)

    Hier onder is my geboortehuis in Parow/Belville/Kaapstad/Suid-Afrika.
    My pa het heeltemal die huis self gebou en dit is die huis waar my moeder Maxie haar kookkunste begin uithaal het.

Geef een reactie