Verschillende soorten. Eekhoorntjesbrood is een van de meest populaire wilde paddestoelen. Deze paddestoelensoort is dik en vlezig met een stevige steel, en heel aromatisch. Er zijn verschillende soorten, de meeste daarvan worden in hun natuurlijke omgeving gekweekt. Eekhoorntjesbrood is gebakken of gestoofd het lekkerste en is een absolute favoriet in de Italiaanse keuken.De champignon is de bekendste van alle gekweekte eetbare paddestoelen. Voluit heet deze champignon met een witte, vlezige hoed de Parijse champignon. De kastanjechampignon is koffiekleurig. De portobello-champignon is iets donkerder en heel aromatisch, met een smaak die aan wilde paddestoelen doet denken. Vooral deze laatste is prima als hij gebakken wordt of als basis voor saus gebruikt wordt.Cantharellen of dooierzwammen zijn bijzonder smakelijke paddestoelen. In het wild groeien ze in loof- en naaldbossen, in gebieden met een gematigd klimaat. Hun kleur varieert, afhankelijk van de soort, van geel via oranje tot bruin, van wit via grijs tot zwart. Alle soorten zijn eetbaar en hebben een uitgesproken kruidige smaak. Lekker in soep, bij omelet en als garnituur bij klassieke vleesschotels.Shii-take hebben in Japan zowat dezelfde betekenis als bij ons champinons, met andere woorden, het zijn zowat de meest geliefde paddestoelen in de oosterse keuken. En nu ook graag gezien bij ons, want ze geven eenpansgerechten, rijst- en pastaschotels een heel apart en bijzonder lekker aroma. Smoren of stoven zijn de beste bereidingswijzen voor deze paddestoel.Oesterzwammen lijken op reusachtige oorschelpen. Ze groeien op boomstammen en dood hout en dat verklaart waarom ze altijd heel schoon zijn. Het stevige vruchtvlees vraagt niet om veel kruiden. Ze doen het goed bij rijst, pasta, eieren, gevogelte en schelpdieren.