Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Koelkast-koken

Een dagje thuiswerken, geen tijd voor boodschappen dus koken met wat in de koelkast staat... En dat kan dus nog best verrassende gerechten opleveren. Aangezien op korte termijn de beoordelingsgesprekken bij elk bedrijf eraan komen en ik er zelf tweeentwintig mag gaan voeren (overigens is dat een leuke bezigheid) ben ik maar een dag gaan thuiswerken. Waarom? Om ze gedegen voor te kunnen bereiden, want op kantoor word je dan weer te vaak gestoord en je hebt het uiteindelijk wel over de prestaties van een individu, dus dat kun je ook niet zomaar even snel papier zetten ben ik van mening. Zo geschiedde dus het dagje thuis.

Ineens realiseerde ik me dat er vanavond iemand kwam eten en ik geen tijd (en uiteraard ontbrak de zin ook een klein beetje) had voor enige boodschap. Dan dus maar even de koelkast raadplegen. Daarin vond ik een stukje stilton, nog wat mooie lamsfilet, koksroom, gemengd eikenbladsla en nog wat resten ?in de pan? van zondag.

Zondag had ik me namelijk sinds tijden weer eens gestort op het maken van ouderwets draadjesvlees. Oma even geraadpleegd om te vragen hoe zij dat ook alweer deed. Dat heb ik maar als basis gebruikt aangezien oma niet zo van uien en tomaat houdt. Uiteindelijk werd de pan gevuld met wat boter, daarin de met peper/zout/vleeskruiden gekruidde riblappen en die even bruin bakken rondom. Vlak daarna flink wat tuinkruidenbouillon (vind ik persoonlijk lekkerder dan vleesbouillon aangezien het anders allemaal wel erg krachtig qua vleeessmaak wordt) totdat het vlees net onder staat. Erbij nog wat gehalveerde mini-trostomaatjes en gesnipperde ui. Als laatste nog wat laurierblad. Vroeger maakte ik dit altijd op het sudderpitje van het gasfornuis, maar oma (ja, daar is ze weer) vond het zo leuk dat ik om haar recept vroeg, dat zij me attendeerde op iets wat ze in haar kelder had staan. Ik natuurlijk meteen gaan kijken en daar stond dus een ruim vijftig jaar oud petroleumstel met drie grote pitten. Nog helemaal gaaf, geen roest en met alle sierstukken vandien. Ik werd blij.... blij dat ik oma om haar recept had gevraagd. Nieuwe lonten hoefden er niet eens in, want die bleken nog intact. Wat lampenolie (dit stinkt namelijk aanmerkelijk minder dan petroleum) erin en stoven maar. Ruim zes uur en de smaak was voortreffelijk. Maar je maakt over het algemeen teveel... dus het restant afgekoeld de koelkast in (zonde om weg te gooien).

En zo kwam de eerdergenoemde dinsdag waarop ik dus weer tegen deze pan in de koelkast aanliep. Ik wilde er wel iets mee doen, maar wat? Ineens schoot me een lekkere ragout te binnen. Even gecheckt wat nu ook alweer de beste basis voor ragout is en toen aan de slag. Vijftig gram boter laten smelten en drie ruime eetlepels tarwebloem erbij. Dit roeren tot een roux en vervolgens bouillon erbij. Hierbij heb ik geen nieuwe bouillon gemaakt, maar heb ik het vet van de pan van zondag afgeschept, het vlees eruit gehaald en het resterende vleesnat gezeeft en dat vervolgens verwarmd zodat het weer als bouillon kon dienen voor mijn ragout. Flink doorroeren en aansluitend wat gebakken ui en champignons erbij. Als laatste de uit elkaar vallende riblapjes er door heen en afmaken met wat zout en peper. Simpel, maar krachtig van smaak door het hergebruik van de bouillon van het stoofvlees. Erbij wat rijst en het hoofdgerecht was geslaagd.

Maar een voorgerecht wilde ik ook wel en er schoot me in verband met de lamsfilet een recept te binnen van Myra. Even bekeken en dat enigszins aangepast gebruikt. Eerst de koksroom met twee theelepels honing verwarmd en dit aan de kook gebracht. Van het vuur af en de stukjes stilton er door heen spatelen. Vervolgens een eetlepel olie, een eetlepel witte wijnazijn en zodra alle kaas gesmolten was nog twee eetlepels warm water met het geheel mengen. In de pan de lamsfilet kort aan beide zijden gebraden zodat de binnenkant nog mooi rose bleef en naast de lamsfilet wat plakjes champignons in de pan. Op het bord wat eikenbladsla, daarop de lauwwarme champignons, erover heen de dressing die nog lauw was, stukjes mini trostomaat en als laatste daarop de plakjes lamsfilet.

Al met al dus een heerlijke maaltijd van ?restanten? in de koelkast zonder de deur uit te hoeven. Wat kan het leven toch aangenaam zijn...

Overigens nog wel aardig om te vermelden dat de champignons een erg leuke herkomst hadden: afgelopen vrijdag was ik aan het winkelen in het stadshart te Amstelveen. Even daarvoor sprak ik een medesmulwebber en die attendeerde mij op de markt die in het Stadshart is op vrijdag en dan met name op de kraam met paddestoelen. Ik op zoek en na even zoeken gevonden. Een schitterende marktkraam met rond de zeventig verschillende soorten paddestoelen. Ook morieljes, verse truffel en eekhoorntjesbrood heeft men hier. Een bezoekje waard voor de liefhebber!

Home Recepten