Gouden draak

Aziatische restaurants blijken een equivalent te kennen van de Michelinsterren. Restaurant Wok International in Rotterdam-Charlois is beloond met de Dragon d’Or, een prijs die wordt beschouwd als de Michelin-ster voor de Aziatische keuken. Wok International is het derde restaurant in Nederland en het eerste in Rotterdam dat deze onderscheiding krijgt.

Als paddenstoelen schieten ze uit de grond: wokrestaurants. Wok International is evenwel geen gevolg van die nieuwe trend op culinair gebied, want de Chinese eetgelegenheid aan de Wolphaertsbocht was het eerste wokrestaurant van Rotterdam. Uitbaters Lijun Wang en Wendy Hu zijn niet alleen de trends voor, ze hebben ook een neus voor een goede maaltijd. Op 8 maart krijgt het restaurant op de grens van Carnisse en Oud-Charlois de Dragon d’Or, een Franse onderscheiding voor een Aziatische keuken met kwaliteit.

In haar enthousiasme ook eens wat positiefs uit Carnisse en Oud- Charlois te kunnen melden, spreekt de deelgemeente Charlois over de Michelin-ster voor de Aziatische keuken. Die omschrijving is misschien wat overdreven voor de Dragon d’Or, feit is wel dat de onderscheiding van de Federation Internationale du Tourisme – die al 35 jaar wereldwijd de ‘parels’ uit verschillende toeristische sectoren voor het daglicht brengt – niet aan iedereen wordt toegekend. In Nederland werden er nog maar twee uitgereikt, Wok International is de eerste Rotterdamse zaak die er een krijgt.

Lijun Wang zegt zeer vereerd te zijn met de onderscheiding. ,,Het is een erkenning voor de gezonde keuken. Want wokken gebeurt met verse producten en is heel gezond.” Heel onverwacht is de prijs overigens niet, want Aziatische restaurants kunnen zich er zelf voor inschrijven.

Bovendien kondigen de inspecteurs – die de zaak komen beoordelen op aantal couverts, sfeervolle inrichting, kwaliteit van de keuken, hygiene, opslagruimten en personeelsvoorzieningen – hun komst vooraf aan. Wok Internationaal scoorde op alle onderdelen het hoogst en ontvangt daarvoor een Gouden Draak die, zo verzekert Wang, een mooi plekje in het honderdzeventig stoelen tellende restaurant krijgt.

Geen moment spijt hebben Wang en Hu gehad om na 22 jaar het traditionele familierestaurant aan de Wolphaertsbocht van een nieuwe formule te voorzien. Goed, de vaste klanten moesten twee jaar geleden wel even wennen aan het roerbakken maar ze zijn overstag. ,,De eerste paar maanden was het rustig, maar daarna werd het weer druk,” zegt Wang. Dat er daarna alleen maar meer wokrestaurants zijn bijgekomen in Rotterdam, ondervindt de Chinese niet als een probleem. ,,Ik zie het als een gezonde concurrentie.”

Wang en haar compagnon kozen heel bewust voor het roerbakken, al worden op verzoek ook gerechten bereid op de tipan, een hete plaat. ,,We waren altijd een Indisch-Chinees restaurant. Dat betekent dat je babi pangang en foe yong hai op de kaart hebt staan. Eigenlijk heel Indische gerechten. Ik wilde me vooral concentreren op de echt Chinese keuken.” Resultaat is een buffet met Oosterse ingredienten waaraan de klant zijn eigen maaltijd samenstelt die vervolgens door een van de koks wordt bereid. Een formule die na gewenning blijkt aan te slaan want Wok International denkt aan uitbreiding.

BRON: ROTTERDAMS DAGBLAD 26-02-2004

2 Reacties

  1. Dank voor de aanvullende info!
    Welke zijn de andere twee / is de andere ene?

  2. Nog nooit van die prijs gehoord, en wie bepaalt dat zo’n Gouden Draak beschouwd wordt als een Michelinster?
    Bovendien meen ik dat Michelin aan Aziatische restaurants ook sterren toekent, dus…

Geef een reactie