Kweekvis in opmars

Een recente smaaktest van kweekkabeljauw met 60 chefs uit Engeland en Noorwegen leverde een gemiddeld rapportcijfer op van 5,5 op een schaal van 7. Ton Krijt bericht over de opmars van kweekvis in AD. Kweekvis komt er bij Cees Helder, chef-kok van het Rotterdamse restaurant Parkheuvel met drie Michelin-sterren niet in. ‘Als je geen concessies wilt doen aan de kwaliteit van het eten, dan kun je eenvoudig geen kweekvis gebruiken.’ Dus geen zalm, heilbot, kabeljauw of zeebrasem op tafel in zijn toprestaurant.

Wat niet wil zeggen dat alle chef-koks hun neus ophalen voor vis die is gekweekt. Een recente smaaktest van kweekkabeljauw met 60 chefs uit Engeland en Noorwegen leverde een gemiddeld rapportcijfer op van 5,5 op een schaal van 7.

Een bemoedigende uitslag voor voedingsbedrijf Nutreco, dat de komende jaren steeds meer kabeljauw wil produceren in Noorwegen. Dit jaar verwacht het concern 300 ton kabeljauw op te halen uit zijn kweekbassin. Volgend jaar wordt al gemikt op het tienvoudige: 3000 ton. De ramingen gaan uit van een verder stijgende lijn: in 2006/2007 moet 10.000 ton kabeljauw de weg naar de consument vinden. In de daaropvolgende jaren moeten nog meer van deze vissen in de supermarkten en viszaken terecht komen. Naar schatting is al 30 procent van het aanbod in de supermarkt of speciaalzaak van kweek afkomstig, als mosselen en garnalen ook worden meegeteld.Het concern kreeg de afgelopen jaren onder de knie hoe de nakomelingenvan ‘echte’ kabeljauw in leven konden worden gehouden. Daar gingen lange jaren van mislukkingen aan vooraf. Nu zwemmen een miljoen kleine kabeljauwtjes rond die moeten zorgen voor de groeiambities van Nutreco. De drijfveer voor het concern: ‘Commercieel gezien is kabeljauw een zeer aantrekkelijke vis om te kweken. Door overbevissing is de vis in feite uitgestorven, terwijl de vraag enorm is. In Engeland is de vis onmisbaar in fish and chips. Vergeet Portugal niet, waar de volkskeuken wel 1000 manieren kent om kabeljauw klaar te maken’, zegt voorlichter Frank van Ooijen van Nutreco.

Reden voor Nutreco om 30 tot 40 miljoen euro te steken in het uitbreiden van de productie en verbeteren van de kwaliteit van kweekkabeljauw. De vis moet een belangrijke pijler worden onder Nutreco, dat vorig jaar een omzet behaalde van 3,6 miljard euro en zich heeft opgewerkt tot ‘ s werelds grootste zalmkweker. Wie in de supermarkt zalm koopt, loopt dan ook een grote kans die van Nutreco in handen te hebben. Bijna twee op de tien zalmen komen van de kwekerijen van het concern.Wie bekend is met hobbyvijvers in achtertuinen, weet dat ziekte en het verlies van vissen voortdurend op de loer liggen. Ook de grootste kweker van zalm kan daarover meepraten. In de afgelopen jaren kreeg het concern veel kritiek uit de hoek van de milieubewegingen kampte het met ziektes onder de kweekzalm. ‘We zitten met voedsel in een glazen huis. Wij willen tot in lengte van jaren vis kweken. Daarbij heeft het welzijn van de dieren veel aandacht, maar ook de voeding’, zegt Nutreco-topman Wout Dekker. Zo verdween onder de maatschappelijke druk al grotendeels de antibiotica. ‘In de afgelopen negen jaar werd in Noorwegen al geen antibiotica gebruikt; in Chili is het nog af en toe toegepast onder toezicht van een dierenarts.’

Het oordeel van de consument en chef-koks over kweekvis telt bij het concern heel zwaar. Frank van Ooijen: ‘Topkoks hebben grote invloed op de publiek opinie. Het helpt bij het aanvaarden dat het gewoon kwalitatief goed voedsel is. Als topkok Cees Helder van Parkheuvel niet met kweekvis wil werken, dan staat dat buiten de realiteit. Wie zes miljard mensen wil voeden, moet afscheid nemen van de gedachte dat dit mogelijk is op de manier van het verre verleden met een jacht voor eten of het uitgooien van een vislijn.’

BRON : ALGEMEEN DAGBLAD 27-02-2004

2 Reacties

  1. Het is een heel moeilijke kwestie. Uiteindelijk is het allemaal een gevolg van de overbevissing en de onvoldoende quota, ook al is de huidige Europese Visserij-commissaris bepaald strenger dan al zijn voorgangers en krijgt hij veel meer gedaan. Maar de gretigheid van de snelle geldverdieners in de visserij en natuurlijk de consument die niet te veel wil bepalen, maken het tot een bijna onoplosbaar probleem.

  2. Ik begrijp heel goed de behoefte om dan maar kabeljauw te kweken maar waarom eten wij gewoon eens drie tot vier jaar geen kabeljauw? Er zijn genoeg prachtige alternatieven. De consumentenbond constateert nog steeds antibiotica in de zalm trouwens, in bijna alle producten van de huidige leveranciers van kweek.

Geef een reactie