Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Koffie en koffie recepten.

Koffie; oorsprong en variaties.

LUXE KOFFIEVARIATIES:

Koffie als genotmiddel werd pas populair in de 16e en 17e eeuw, eerst in de islamitische wereld en daarna ook in Europa, waar de koffiehuizen als paddestoelen uit de grond schoten. Vanaf de 18e eeuw werd het in Europa in brede lagen van de samenleving geconsumeerd. De koffie komt van hoge bomen, die evenwel worden gesnoeid tot op het niveau van struiken, opdat de vruchten gemakkelijker geplukt kunnen worden. De vruchten zien er uit als een soort kersen, waarvan de pitten de feitelijke koffiebonen zijn. Na het plukken van de ?kersen? worden zij gedroogd en gestampt om hen te ontdoen van schil en pulp. Voor consumptie moeten de bonen gebrand worden en vervolgens gemalen. Dat branden en malen geschiedde in de 17e en 18e eeuw in Europa zelf.

Koffie komt oorspronkelijk uit het gebied aan de zuidkant van de Rode Zee, met name uit Jemen. In de eerste helft van de 17e eeuw werd al koffie naar West-Europa vervoerd via de Middellandse Zee. Hoewel de VOC tamelijk vroeg, in 1616, kennismaakte met koffie als product, werd het pas na 1660 als interessante handelswaar beschouwd, omdat vanaf die tijd sprake was van koffieimport in de Republiek vanuit Frankrijk en Engeland. De Oost-Indische compagnieen uit die landen waren dan ook de voornaamste concurrenten in Mokka, de Jemenitische havenstad waar destijds de grootste koffiemarkt ter wereld te vinden was kaart. De VOC had in die stad dan ook vele jaren een handelskantoor. Door de groeiende vraag uit Europa en de grote concurrentie, het handelsnetwerk via de Middellandse Zee bleef gewoon intact, stegen aan het eind van de 17e eeuw de inkoopprijzen in Mokka. Een ander minder gunstig aspect van de koffiehandel aldaar was, dat de koffie met duur zilver betaald moest worden. In VOC-kringen ging men daarom op zoek naar een alternatief voor Mokka.

Aan het eind van de 17e eeuw slaagden Nederlandse kooplieden er in enkele koffieplantjes uit Jemen mee te nemen, waarmee elders werd geexperimenteerd. Vanaf 1707 werd de koffiecultuur geintroduceerd in de berglanden van West-Java, de zogenaamde Preanger, die deels vanuit Batavia werden bestuurd en deels vanuit het VOC-gewest Cheribon. Mede door de hoge prijs die de producenten ontvingen sloeg de cultuur goed aan. De boeren werden via hun hoofden verplicht al hun koffie aan de VOC te leveren. Al spoedig overvleugelde bij de VOC het aanbod van Javakoffie dat van Mokka en werd er zelfs lange tijd gevreesd voor overproductie. De VOC reageerde hierop vanaf 1730 met verlaging van de inkoopprijs, het vaststellen van productieplafonds en strafkortingen op te hoog geachte leveranties. Vanaf 1760 werden de producenten echter weer aangemoedigd zo veel te leveren als zij konden. De inkoopprijs op Java daalde van circa 40 cent per pond voor 1725 tot ongeveer 10 cent in de periode na 1730. In de Republiek werd Javakoffie tot 1730 voor ongeveer 1 gulden per pond verkocht, daarna voor zo?n 30 tot 60 cent. De productie liep op van zo?n 4 miljoen pond in het midden van de 18e eeuw tot 8 a 9 miljoen in de laatste decennia. Het succes van de Javakoffie leidde ertoe dat de handelspost in Mokka in 1739 definitief werd opgeheven.

Chocoladekoffie

Ingredienten:

  • Koffie

  • 25 gram chocolade

  • 1 eetlepel room

  • 1 eetlepel honing

    Bereiding:

  • Smelt de gebroken reep chocolade au bain-marie of in een magnetron.

  • Meng de honing, room en suiker erdoor.

  • Klop het mengsel vervolgens op.

  • Doe de koffie in een kop en garneer de variatie met kaneelpoeder.

    Ristretto

  • Een normale hoeveelheid koffie met minder water gezet: dat is een ristretto. Deze is altijd sterker dan gewone koffie.

    Cafe Latte

  • Serveer een espressokoffie van 8 cc in een 18 cc grote kop en vul deze af met warme melk.

    Cafe Frappe

  • Voeg aan een espressokoffie twee eetlepels gecondenseerde zoete melk en een mespuntje vanillepoeder toe.

    Meng alle ingredienten in een mixer.

  • Giet het mengsel in een theeglas en voeg twee ijsblokjes toe.

    Cafe Crema

  • Serveer deze lange espressokoffie in een kopje van 14 cc en vul deze af met room.

    Panna Mantata

  • Serveer deze lange espressokoffie in een cappuccino kop dat verder wordt afgevuld met slagroom en een toefje cacao.

    Java Mokka

  • Meng een espressokoffie met een gelijk deel warme chocolademelk.

  • Voeg hieraan een mespuntje kaneel toe

    Espresso Romano

  • Leg een schijfje citroen in een espressokopje.

  • Schenk hierover een espressokoffie.

    Wordt met veel suiker gedronken.

    Cafe Suisse

  • Serveer een espressokoffie in een theeglas.

  • Voeg de melk toe.

  • Dek dit af met een laag slagroom met daarop een toefje geraspte Zwitserse kaas.

    Satans koffie

  • Doe twee theelepels gehakte gember in een glas.

  • Vul dit aan met espressokoffie.

  • Voeg twee eetlepels gembernat toe. Roer dit even door.

  • Dek dit af met licht gezoete slagroom.

  • Serveren met een lange lepel.

    Koffie milkshake met ijs

  • Voeg een ? kopje melk,

  • ? kopje roomijs,

  • sterke hete koffie

  • een suikerlepel bastardsuiker samen in een glas op voet.

  • Roer alles goed door. Serveer dit zo heet mogelijk.

    Cafe a l`italienne

  • Doe wat fijngewreven sinaasappelschil samen met

  • drie druppels Angostura bitter in een hoog porseleinen kopje.

  • Vul dit met espresso bij.

  • Garneren met slagroom.

    Cafe Frappe

  • Meng 2 eetlepels gesuikerde gecondenseerde melk,

  • 1 snufje vanillepoeder

  • 1 kleine kop sterke koffie.

  • Klop ze met een electrische klopper of in de shaker.

  • Giet het mengsel in de glazen en voeg aan elk een ijsblokje toe.

    Granita di caffe

  • Voeg 1 kop zeer sterke koffie,

  • 4 stukken suiker,

  • 1 eetlepel slagroom

  • 1/3 gestampt ijs samen.

    Rudesheimer kaffee

  • Vermeng een verwarmde Asbach Uralt met hete espresso koffie.

  • Maak het met slagroom af en bestrooi het met wat cacaopoeder.

  • Serveren met een chocolaatje.

    Koffie verkeerd

  • Meng eenderde deel koffie met tweederde deel melk.

  • Warm de melk op met het stoompijpje van het espresso-apparaat.

    Latte Macchiato

  • Schenk eenderde deel espresso,

  • eenderde deel warme melk

  • eenderde deel melkschuin in een glas.

    Wiener melange

  • Vul een hoog glas met een metalen houder met tweederde koffie en voor eenderde met warme melk.

  • Doe er vervolgens slagroom op.

    Freshpresso

    Ingredienten:

  • Espresso mint siroop

  • Pepermuntje

  • Melkschuim

    Bereiding:

  • Leg het pepermuntje onder in een jockey likeurglas.

  • Doe hierop een klein laagje mint siroop.

  • Maak een dubbele espresso en giet dit in het likeurglas.

  • Aftoppen met opgeschuimde melk.

    V.O.C. Cafe

    Ingredienten:

  • Siroop op basis van V.O.C.-kruiden (bruine suiker aangelengd met water en kaneel, kruidnagel, steranijs en nootmuskaat)

  • Espresso

  • Room met mokka extract

    Bereiding:

  • Doe een laagje siroop in een wijnglas.

  • Maak een dubbele espresso en verwarm ondertussen de V.O.C.-siroop met de stoomtuit.
  • Voeg de espresso toe aan de siroop en roer goed door.

  • Top het geheel af met vloeibare room en een beetje mokka extract.

    Cafe Brule

    Ingredienten:

  • Dubbele espresso

  • Basis creme brule met eidooier

  • Gegaarde creme brule met eidooier

  • Bruine rietsuiker vermengd met fijne witte suiker

  • Brander

    Bereiding:

  • Vul 1/8 van een stenen of porseleinen kop met de basis creme brule zonder eidooier.
  • Maak hierop een dubbele espresso.

  • Vul de kop af met een laagje creme brule met eidooier.

  • Strooi hierop een laagje suikermix en brandt het dicht met een brander.

  • Suikerlaag laten afkoelen en dan serveren.

    Cafe Mocha

    Met een beetje extra melk kunnen ook kinderen heerlijk meedrinken van deze chocoladekoffie.

    Ingredienten:

  • 2 eetlepels chocoladesiroop ( of anders chocoladesaus)

  • 120 ml sterke koffie

  • 120 ml warme volle melk

    melkschuim of slagroom

  • cacaopoeder

    Bereiding;

  • Giet de chocoladesiroop in een grote kop.

  • Schenk de verse koffie er al roerend bij.

  • Voeg de warme melk toe.

  • Schep er een paar lepels melkschuim of slagroom op en bestrooi het met cacaopoeder.

    Chocolate Passion

    Ingredienten:

  • 60 ml koffie ( 1 klein kopje)

  • 1,5 eetlepels DE amandelsiroop

  • 60 ml hete melk

  • geklopte slagroom

  • pure chocolade

    Bereiding;

  • Smelt tijdens het koffiezetten een stuk pure chocolade au bain-marie of in de magnetron.
  • Schenk eerst de versgezette koffie, de amandelsiroop en de hete melk in een kom.

  • Bedek dit met een flinke toef slagroom.

  • Giet als laatste de gesmolten chocolade erover.

    Heavenly Hazel

    Ingredienten:

  • 60 ml koffie ( 1 klein kopje)

  • 1,5 el hazelnootsiroop

  • 60 ml hete, volle melk

  • geklopte slagroom

  • nougatine

    Bereiding;

  • Giet de hazelnootsiroop in een grote kop.

  • Schenk de verse koffie er al roerend bij.

  • Voeg de hete melk toe.

  • Schep er een flinke lepel slagroom op en bestrooi het met de nougatine.

    Coffee Vikram

    Ingredienten (voor vier personen):

  • 6 tot 7 ijsblokjes

  • 75 ml ingedikte melk

  • 60 ml room

  • 1 theelepel praline

  • 1 scheut karamel

  • 2 scheuten espresso

    Bereiding;

  • Schud alle ingredienten in een shaker en schenk de koffie in niet te grote glazen.

    Bron: www.zibb.nl/horeca , http://voc-kenniscentrum.nl/kaart-middenoosten.html

Home Recepten