Savelberg pissig over gidsen

Er is een vrijheid van meningsuiting, maar je moet wel de waarheid opschrijven. Topkok Henk Savelberg van Restaurant Hotel Savelberg in Voorburg heeft moeite met inspecteurs van restaurantgidsen. Vooral Lekker en GaultMillau moeten het ontgelden bij Savelberg.

?Ik word pissig van onterechte kritiek?, zo laat Savelberg weten in de jongste uitgave van Misset Restaurant. ?Ik ervaar het bijvoorbeeld als een belediging als Lekker durft te zeggen dat ik turbotines serveer, jonge tarbot dus. Er is een vrijheid van meningsuiting, maar je moet wel de waarheid opschrijven. Ze moeten hun mond houden als ze er geen verstand van hebben. Mannen als Kranenborg en Cas Spijkers zo de grond in schrijven, terwijl ze alles voor het vak betekend hebben.?

Naast restaurantgids Lekker heeft Savelberg ook nog een appeltje te schillen met GaultMillau. ?Wat ik echt heel erg vond, was dat GaultMillau me maar vijftien punten gaf. Dat was een klap. Ik weet wat ons niveau is en dat we meer verdienen. Natuurlijk merk ik het als ze slecht over me schrijven, dat kost me omzet en als de kritiek niet klopt, vind ik dat fout. Vooral in deze tijd. Zo goed zijn deze tijden niet

Publicatiedatum: 31 januari 2005
Auteur: Richard Kok

?Zo herken je een Michelininspecteur?

Mannen die alleen komen eten en een Vlaams accent hebben, zouden wel eens inspecteur van Michelin kunnen zijn. Dat zegt chef-kok Paul Stegeman van restaurant In ?t Pestengasthuys in Zwolle, goed voor een Bib Gourmand.

?Een man die alleen komt eten, is natuurlijk verdacht?, zegt Stegeman in de regionale krant De Stentor op de vraag hoe de zogeheten ?mystery guest? er van Michelin uitziet. ?Of iemand met een Vlaams accent. Maar je doet je niet anders voor wanneer een inspecteur bekend is. Je kunt de geijkte formule natuurlijk niet gaan aanpassen.?
Tijdens de bekendmaking van de Michelinsterren in Maastricht vorige week maandag, merkte Michelindirecteur Jean Luc Naret op dat een inspecteur zich na het nuttigen van een maaltijd altijd meldt. ?Na het bezoeken van een restaurant betalen de inspecteurs de rekening. Daarna maken ze zich pas bekend.’

Kok Stegeman hoopt na acht jaar een Bib Gourmand door te stoten naar een ster. Al twijfelt hij over de status van een zaak met een ster. ?Eh, ja een ster zou mooi zijn. Maar je hebt wat dat betreft zowel een zakelijk als een emotioneel belang. Zelf zou ik het toejuichen, prachtig, zeker voor de mensen die hier in de keuken staan. Maar wat heb je eraan als je met je ploeg in de top van de eredivisie voetbalt, je dure spelers hebt gekocht en bijna failliet gaat. Het is een afweging.?

Stegeman zwaait samen met Koosje Wijland de scepter in restaurant In ?t Pestengasthuys. Het restaurant bestaat negen jaar en heeft al acht jaar een Bib Gourmand. Vooral veel klanten van de dichtbij gelegen hotels Wientjes en Fidder bezoeken het restaurant, aldus Stegeman.

Bron: Zibb.nl

5 Reacties

 1. Paul eet niet altijd alleen hoor, laat je niets wijsmaken ;-))

 2. Kritiek mag Savelberg best hebben vind ik, tenslotte wordt hij ook bekritiseerd. Als hij tarbot serveert, serveert hij tarbot en geen tarbotines. Terecht dat ie daarover een opmerking plaatst.
  Gidsen zeggen me na de blunder van de Michellingids niet zo veel meer eigenlijk…

  Het feit dat topkoks jaren niet meer actief zijn achter/voor het fornuis betekent niet dat ze ineens afgebrand dienen te worden, dat hoort gewoon niet. Dus ik ben het niet helemaal met Paul hieronder eens :-)

 3. Maar…..jij hebt dan misschien wel Vlaamse smaakpapillen ontwikkeld maar toch absoluut geen Vlaams accent?!?

 4. wel vrouwelijke inspecteurs zijn, vraag ik me nu af. Dank voor het plaatsen Sophie.

 5. Wat een kletskoek! 15/20 voor Savelberg vind ik trouwens ook voldoende…
  En Spijkers is al jaren niet meer persoonlijk actief als chef; gaan we nu de Lekker 2005 verwijten wat er eerder gebeurd is?
  En Kranenborg… Wat zou het als mensen vbeel betekend hebben, maar nu niet meer op top-niveau presteren? Dat geldt overigens precies voor Savelberg. Waarom begint hij Niet over Boer, Herman, Jalhaij, en alleen maar over de ‘ouden’?

  En daarnaast: ik eet altijd alleen en kom uit Belgie – ben ik dan dus toch een inspecteur? :-)

Geef een reactie