Aziatische bbq

Een barbecue ge??nspireerd door de Aziatische keuken:
die zit natuurlijk vol verrasingen.
Wat zit er bijvorbeeld in de chinese vispakketjes die u roosterd op de barbecue?
En wat is het geheim achter de bijzondere spiesjes met pindasaus?
Ondek het zelf, samen met u gasten!

Chinese vispakketjes

(hoofdgerecht 4 personen)
4 eetlepels Chinese sojasaus,
4 eetlepels droge sherry,
1 eetlepel gembersiroop,
2 teentjes knoflook,
400 gr pak kabeljauwfilet,
100gr Noorse garnalen
1 bosje bosuitjes,
1 eetlepel sesamolie,
aluminiumfolie

Voorbereiden:
In wijde schaal sojasaus, sherry en gembersiroop door elkaar roeren.
Knoflook pellen en erboven uitpersen.
Kabeljauw erin leggen.
Afgedekt in koelkast ca. 3 uur laten marineren, af en toe keren.
Bosuitjes schoonmaken en in ringetjes snijden.
Op aanrecht 4 stukken aluminium van 30 x 30 cm uitspreiden.
Kabeljauw uit marinade nemen, in 4 stukken snijden en op stukken aluminiumfolie leggen.
Bosuien en garnalen erover verdelen.
Folie tot pakketjes dichtvouwen en tot gebruik in koelkast leggen.

Bereiden:
Op hete barbecue vispakketjes in 15 minuten gaar laten worden. Pakketjes openvouwen en vis besprenkelen met sesamolie.
Voorbereiden: ca. 10 minuten (en ca. 3 uur wachttijd)
Voorbereiden: ca. 15 minuten

Tahoespiesjes met pindasaus

(hoofdgerecht 4 personen)
1 citroen,
1 dl ketjap manis,
0.5 eetlepel sambal oelek,
1 blok taboe (500gr),
1 kleine groene paprika,
1 kleine rode paprika,
3 eetlepels olie,
0.5 poije sat??saus (?? netto ca. 350 gr),
1 zakje santen (Conimex),
8 houten spiesen

Voorbereiden:
Spiesen ca. 30 minuten in bakje met koud water leggen.
Intussen citroen uitpersen.
In wijde schaal citroensap, ketjap en sambal door elkaar roeren.
Tahoe in blokjes van ca. 2 x 2 cm snijden.
Blokjes door ketjapmengsel scheppen.
afgedekt ca. 1 uur laten marineren, af en toe omscheppen. Paprika\’s schoonmaken, wassen en in stukjes van ca. 2 x 2 cm snijden.
Bereiden: Aan spieren om en om stukjes tahoe (marinade bewaren), rode en groene paprika steken.
Spiesen bestrijken met olie.
Op hete barbecue spiezen in ca. 5 minuten rondom lichtbruin roosteren.
Intussen satesaus met water maken volgens gebruiksaanwijzing. Santen erdoor roeren.
Saus op smaak brengen met marinade en nog ca. 2 minuten doorwarmen.

Voorbereiden:
ca. 10 minuten (en ca. 1 uur en 15 minuten wachttijd)
Bereiden: ca. 15 minuten

Exotische fruitspiesjes

(nagerecht 4 personen)
4 ananasschijven,
1 blikje lychees (netto ca. 310 gr,),
1 bakje aardbeien (250 gr),
1 eetlepel vloeibare honing,
1 citroen,
2 eetlepels tropische vruchtenlimonadesiroop (bijv Karvan C??vitan),
8 houten spiesen

Voorbereiden:
Spiesen ca. 30 minuten in bakje met koud water leggen.
Ananas afgieten en elke schijf in 6 stukken snijden.
Lychees afgieten, hierbij 2 eetlepels sap opvangen.
Aardbeien wassen en kroontjes verwijderen.
Aan spieren achtereenvolgens stukje ananas, aardbei, Lychee, ananas, aardbei, lychee, ananas en aardbei steken.
Spiesen tot gebruik afgedekt in koelkast leggen.
Honing en , Lychee tot sausje roeren.
Citroen uitpersen.
In kommetje citroensap en limonadesiroop door elkaar roeren.

Bereiden:
Spiesen bestrijken met honingmengsel.
Op hete barbecue spieren ca. 5 minuten roosteren, af en tot keren. Op vier bordjes leggen. Tropisch sausje erover sprenkelen.
Voorbereiden: ca. 10 minuten

Zoetzure chinese koolsalade

(bijgerecht 4 personen)
0.5 Chinese kooi,
5 eetlepels azijn,
50 gr suiker,
2 theelepels sambal oelek,
1 zakje (knoflook)bieslook

Voorbereiden:
Kool schoonmaken, wassen, in smalle reepjes snijden en in schaal doen.
In steelpan azijn en suiker aan de kook brengen.
Al roerend suiker oplossen.
Sambal erdoor roeren.
Sausje laten afkoelen.

Bereiden:
Sausje over kooi schenken.
Bieslook erboven fijnknippen en door elkaar scheppen.
Voorbereiden: ca. 10 minuten
Bereiden: ca. 5 minuten

Koude mie met koriander

(bijgerecht, 4 personen)
zout,
250 gr eiermie ,
1 rode peper,
1 zakje verse koriander,
1 citroen,
2 eetlepels olie,
2 eetlepels Chinese sojasaus

Voorbereiden:
In pan met ruim water en zout mie gaar koken volgens gebruiksaanwijzing.
In vergiet laten uitlekken en afkoelen.
Peper wassen, halveren, zaadlijst en zaadjes verwijderen en in smalle reepjes snijden.
In kopje koriander fijnknippen.
Citroen uitpersen.
Bereiden:
In schaal citroensap, olie en sojasaus door elkaar kloppen.
Mie, koriander en peper erdoor scheppen.

Voorbereiden: ca. 15 minuten
Bereiden: 5 minuten.

Extra receptje

Wilt u naast vis en tahoe ook een vleesgerecht bij de Aziatische barbecue?
Wrijf dan karbonades ?? la minute of kippenpootjes (na eventueel voorkoken) in met Chinese kruiden of marineer ze in ketjap- of satemarinade (Conimex).
Bestrijk ze met olie en rooster de karbonades in 10 a 15 minuten en de kippenpootjes in 20 a 30 minuten gaar.
Naast de koude mie met koriander kunt u ook gekookte rijst bij de barbecue geven.

1 Reactie

  1. lijkt me heerlijk,, ben toch al dol op aziatitsch eten,, neem hem van je mee,, dank dank

Geef een reactie