Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Barbecuen op z'n Argentijns

Argentijnen zijn familiemensen.

Ze houden ook van gezelligheid en dat uit zich in de vele asado's die er in het land gedurende het weekend worden georganiseerd. Asado's zijn barbecuefeesten waarbij op een stuk vlees meer of minder niet wordt gekeken.

Praktisch iedere Argentijn heeft in de tuin een barbecue.

Niet z'n bescheiden moderne barbecue zoals wij die in Nederland kennen, maar een groot plateau waarop een vuur van hout of houtskool gestookt kan worden met daarboven een groot rooster waarop het vlees wordt geroosterd.

De voorbereidingen voor zo'n asado, zoals het aanleggen van het vuur en de bereiding van verse salades, zijn een vast ritueel.

In de regel houden de mannen zich bezig met het vuur en het roosteren van het vlees.

Barbecuen op z'n Argentijns Ze trekken hiervoor naar de parken in de stad, waar een houtvuur wordt aangelegd of ze rijden de stad uit en zoeken een geschikte plek langs de kant van de weg of midden in de natuur.

Argentijnen barbecuen zoals wij in Nederland picknicken!

Een barbecuefeest in een restaurant wordt nooit een asado genoemd.

Zo'n feestje waarbij gegrild vlees wordt gegeten heet een parrilia. Met het verschil in naam wordt niet alleen de locatie aangegeven, maar ook de omvang van het feest.

Bij een asado wordt meer vlees geserveerd en ook in grotere stukken.

Sauzen worden zelden of nooit geserveerd bij het gegrilde vlees. Dat is een puur Europese gewoonte die nooit is doorgedrongen tot Argentinie.

De vrouwen zorgen voor de bereiding van de salades en van de toetjes waarmee een asado traditioneel wordt afgesloten.

Zo'n barbecuefeest begint vaak vroeg in de avond en duurt tot in de kleine uurtjes.

Ook de Argentijnen die geen eigen tuin hebben organiseren regelmatig asado's. Het vlees wordt gegeten met chimichurri, een pittige sambal van verschillende kruiden.

En zoals het hoort wordt het vlees pas nadat het is gegrild van (grof zee)zout en peper (naar smaak) voorzien.

Gepofte aardappelen zijn geen vast onderdeel van een asado of parrilia.

In plaats daarvan wordt er vrijwel altijd stokbrood geserveerd en tegenwoordig ook steeds vaker patatas frites, die zelf zijn gesneden en gefrituurd.

Zowel op een asado als een parrilia wordt er ruimschoots wijn geschonken en is er altijd voldoende mineraalwater; ook staan er verse vruchtensappen klaar en is er bier beschikbaar.

Het feest wordt altijd afgesloten met zoete nagerechten.

Home Recepten