Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Paasbuffet met wereldse allure

Citroenijs met munt

Ingredi?nten voor 4 personen:

4 bakjes of glaasjes

4 volle eetlepels citroenijs

4 cigarettes Russe of ander opgerold koekje

4 takjes munt

Bereiding:

Vul de bakjes of glaasjes met citroenijs. Zet ze in de diepvries.

Steek er vlak voor het opdienen een koekje in en garneer met een takje munt.

Crossbuns - Engelse paasbroodjes

Ingredi?nten voor 12 stuks:

50 gr boter

1 ei

1 zakje gedroogde gist

450 gr bloem

0.5 theelepeld zout

3 theelepels speculaaskruiden

50 gr suiker

75 gr rozijnen

0.25 liter lauwwarme melk

Voor de versiering:

75 gr bloem

2 eetlepels zonnebloemolie

1 losgeklopt ei

4 eetlepels melk

75 gr suiker

Bereiding:

Smelt 50 gram boter. Klop 1 ei los. Los de gist op volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Doe de bloem, het zout en de kruiden in een kom. Voeg suiker, gist, gesmolten boter, het ei en de rozijnen toe.

Meng alles door elkaar en voeg dan bijna alle warme melk toe. Voeg pas het laatste beetje melk toe als het deeg te droog blijkt.

Stort het mengsel op een met bloem bestoven ondergrond en kneed het deeg circa 10 minuten.

Leg het deeg in een kom en dek af met huishoudfolie. Laat het deeg op een warme plaats circa 75 minuten rijzen.

Verwarm na anderhalf uur de oven voor op 200?C (als uw oven snel warm wordt, doe dit dan later zodat de oven warm is over ca. 2 uur.

Kneed het deeg nog eenmaal goed door en verdeel het in 12 stukken. Vorm van elk stuk een bal.

Leg de ballen los van elkaar op een met boter ingesmeerd vel bakpapier. Dek de bollen losjes af met een stuk huishoudfolie en laat ze 45 minuten staan. De ballen zijn dan twee maal zo groot geworden.

Maak nu de versiering van de broodjes: doe de bloem in een kom en voeg olie en zoveel water toe als nodig is om er een stevig papje van te maken.

Smeer de bolletjes in met losgeklopt ei. Doe het papje in een spuitzak met een kleine ronde opening en voorzie elk bolletje van een kruis.

Bak de broodjes in de oven in circa 20 minuten goudbruin en laat ze afkoelen.

Breng de melk en de suiker aan de kook. Laat het ongeveer 2 minuten zachtjes koken.

Doop een kwastje in dit mengsel en besmeer de bovenkant van de broodjes hiermee.

Ei met champignons

Ingredi?nten voor 4 personen:

4 bakjes of glaasjes

6 eieren

2 eetlepels melk

75 gr boter

circa 75 gr champignons

2 eetlepels fijngeknipte bieslook

zout en cayenne peper

enkele sprietjes bieslook

Bereiding:

Breek de eieren boven een kom en klop ze los met de melk.

Smelt 25 g boter in een koekenpan en giet het eimengsel in de pan.

Roer het mengsel op een niet te hoog vuur met een vork door tot het kruimelig wordt en bijna stolt. Laat afkoelen en zet op een koele plaats weg.

Borstel de champignons schoon en snijd ze in plakjes.

Smelt de overige boter in een koekenpan en bak de champignons op een vrij hoog vuur lichtbruin en knapperig. Hak ze vervolgens in stukjes.

Roer de champignonstukjes en de bieslook door de basisvulling en breng het op smaak met zout en cayennepeper.

Vul hiermee de bakjes of glaasjes en garneer met sprietjes bieslook.

Ei met krab en tuinkers

Ingredi?nten voor 4 personen:

4 bakjes of glaasjes

6 eieren

2 eetlepels melk

25 gr boter

2 krabsticks

1 doosje tuinkers

Bereiding:

Breek de eieren boven een kom en klop ze los met de melk. Smelt boter in een koekenpan en giet het eimengsel in de pan. Roer het mengsel op een niet te hoog vuur met een vork door tot het kruimelig wordt en bijna stolt. laat af koelen en zet op een koele plaats weg.

Bereiding:

Haal de krabsticks uit de plastic hulsjes en snijd ze in stukjes. Roer de stukjes krab door de kruimelige eivulling. Vul vier bakjes met dit mengsel en garneer met tuinkers.

Franse bladerdeegnestjes

met spinazie en plakjes ei

Ingredi?nten voor 8 personen:

1 klein pakje diepvries spinazie (grofgesneden)

2 plakjes rauwe ham

4 eieren

50 gr geraspte extra belegen kaas

20 gr boter

8 lapjes diepvries bladerdeeg (10 x 10 cm)

Bereiding:

Laat de spinazie ontdooien en uitlekken. Knijp het vocht uit de spinazie. Snijd de plakken ham in stukjes. Klop 2 eieren los.

Meng spinazie, ham, eieren en kaas door elkaar.

Smeer de binnenkant van 8 souffl?bakjes (? 8 cm) in met boter.

Laat de deeglapjes ontdooien en rol ze nog iets dunner uit tot een formaat van ca. 12x12 cm.

Verwarm de oven voor op 220?C.

Kook de overige 2 eieren in circa 8 minuten hard, pel ze en hak ze fijn.

Leg in elk souffl?bakje een lapje bladerdeeg. Knip de punten met een schaar af, zodat er een ronde vorm ontstaat.

Vul het deeg met het spinaziemengsel. Zet de bakjes circa 20 minuten in de oven.

Schep voorzichtig de spinazie- nestjes uit de bakjes. Garneer de nestjes met de fijngehakte eieren.

Griekse gehaktballetjes

met citroen-eiersaus

Ingredi?nten voor 4 - 6 personen:

1 ui

2 sneetjes oud brood

melk

3 teentjes knoflook

1 citroen

1 ei

2 theelepels oregano

750 gr rundergehakt

zout en peper

olijfolie

voor de saus:

2 eieren

sap van 1 citroen

30 gr boter

2 eetlepels bloem

0.25 liter vleesbouillon

2 eetlepels fijngehakte peterselie

Bereiding:

Snipper de gepelde ui. Snijd de korsten van het brood en week het in melk. Snipper de knoflook fijn Snijd de citroen in plakjes.

Knijp het brood uit en meng het samen met de knoflook, het ei, de oregano en gesnipperde ui door het gehakt. Breng op smaak met zout en peper.

Maak er balletjes ter grootte van een pingpongbal van.

Bak de balletjes in olijfolie op een niet te hoog vuur in ongeveer 20 minuten rondom bruin en gaar.

De saus: Verwarm de bouillon om te gebruiken voor de citroensaus. Klop de eieren los met het citroensap.

Smelt de boter in een pan, roer de bloem erdoor en roer enkele minuten.

Giet langzaam bijna alle warme bouillon beetje bij beetje in de pan en blijf roeren tot er een gebonden saus ontstaat.

Voeg de rest van de bouillon toe aan het eimengsel en klop dit door de gebonden saus, die nu niet meer mag koken.

Giet deze warme saus over de gehaktballetjes of serveer deze er apart bij.

Garneer met fijngehakte peterselie en plakjes Citroen.

Haring met zure room en dille

Ingredi?nten voor 4 personen:

1 eetlepels fijngehakte dille

4 eetlepels zure room

3 haringen

roggebrood

Bereiding:

Roer de fijngehakte dille door de zure room. Bewaar wat dillegroen voor de garnering.

Snijd de haringen in stukjes van 2 cm breed. Schep de stukles door de zure room.

Strooi er dille over.

Tips:

Serveer dit gerecht met roggebrood.

Pasqualina

Itatiaanse paaspasta

met voorjaarsgroenten

Ingredi?nten voor 4 personen:

3 vleestomaten

1 kleine courgette

1 sjalotje

1 stengel bleekselderij

100 gr magor (gorgonzola-roomkaas)

300 gr tagiatelle

4 eetlepels doperwtjes (vers of uit de diepvries)

2 teentjes knoflook

1 eetlepel fijngehakte salieblaadjes

1 eetlepel fijngehakte peterselie

125 ml olijfolie

zout en peper

10 basilicumblaadjes

Bereiding:

Ontvel de tomaten en hak ze in stukjes. Snijd de courgette in kleine blokjes van een halve centimeter. Snipper bet gepelde sjalotje.

Haal de draden van de stengel bleekselderij. Snijd de stengel in dunne reepjes. Snijd de magor in dobbelsteentjes.

Kook de tagliatelle in gezouten water beetgaar.

Verwarm intussen de tomaat, courgette, doperwten, bleekselderij, knoflook uit de knijper met de salie en peterselie op een laag vuur in de olijfolie. De groenten mogen niet koken.

Laat de tagliatelle uitlekken. Verdeel de pasta over de borden en schep de warme groenten er bovenop.

Verdeel ook de magorblokjes over de borden en garneer met basilicumblaadjes. Strooi er ten slotte wat versgemalen peper over.

Home Recepten Kookboeken