Het aftappen van zoet ahornsap uit de stam van de esdoorn is ontdekt door Indianen in het noordelijk deel van America (Canada). Volgens een oude Indianen legende maakte de god Nanabozho zich zorgen dat mensen te veel zouden wennen aan de heerlijke ahornsiroop als het te makkelijk verkrijgbaar zou zijn. Daarom lengde hij het aan met water en verstopte het diep in de prachtige esdoorn. Vanaf die dag was het niet eenvoudig meer om ahornsiroop te verkrijgen.

Productiemethode
Het productieproces is heel eenvoudig en afgezien van techniekverbeteringen altijd hetzelfde gebleven. In het voorjaar, als de winter ten einde loopt en het kwik overdag weer boven nul komt, scheidt de esdoorn een speciaal sap met een hoog suikergehalte af. Dit houdt aan zolang de temperatuur schommelt tussen vriezen en dooien, vari?rend van 1 week tot maximaal 6 weken. De esdoorn wordt ingekerfd (of geboord: 5 cm diep en 1 cm doorsnee), en van een buis voorzien, die het vocht afvoert. Afhankelijk van de dikte en sterkte van de boom worden maximaal drie tappunten ingebracht.
Het vocht wordt sterk ingedampt tot een siroop overblijft met een hoge concentratie suiker en mineralen. De beheersing van de constante kooktemperatuur (4 graden boven het kookpunt) is van groot belang voor de kwaliteit van het eindproduct.
Hoewel het productieproces van tappen en indampen in de afgelopen 25 jaar sterk gemoderniseerd is, is het volledig natuurlijk en biologisch.
Bij de productie van conventionele Ahornsiroop wordt ook gebruik gemaakt van Formaldehyde, om de inkervingen of geboorde gaten in de bomen langer open te houden en gelijktijdig wordt het sap onder vacu?muit de bomen getrokken.

De esdoorn
Er zijn verschillende soorten esdoorn in Noord-Amerika en Azi?. De zogenaamde suiker esdoorn is de meest productieve. Pas na 30 jaar als de boom een diameter van meer dan 25 cm. heeft, kan zij in productie genomen worden. De bomen kunnen 250 jaar oud worden. De productie per boom is echter laag: iedere boom geeft maximaal 1 liter ingedikt sap per seizoen.

Voedingskwaliteiten
Het verse sap bevat 97% water, 3% ahornsuiker en 0,1% mineralen. De gebottelde ahornsiroop bevat 34% water, 66% ahornsuiker en een aantal mineralen en vitaminen. Ahornsap is rijk aan drie essenti?le elementen: calcium, ijzer en thiamine. Verder bevat het ondermeer magnesium, fosfor en vitaminen, waaronder riboflavin.
Voedingswaardetabel per 50 ml.
* Energie: 167 cal. / 699 KJ
* Eiwitten: 0 gr
* Vet: 0 gr.
* Koolhydraten: 43 gr.
* Natrium: 7 gr.
* Kalium: 117 mg.

Kwaliteitsklassen
Ahornsiroop is in verschillende kwaliteiten verkrijgbaar: A- en C-graad. Deze kwaliteitsaanduiding zegt iets over de helderheid en smaak van de siroop. A-graad, verkregen bij de eerste tapping, is lichtbruin van kleur. C-graad is (donker)bruin en heeft een sterkere caramelsmaak.

Gebruikstoepassingen
Ahornsiroop wordt vooral gebruikt als zoetmiddel omdat:
* het natuurlijk (en dus niet chemisch bewerkt) is;
* het ongeraffineerd en dus rijk aan mineralen is;
* mild zoet van smaak is.

Het laat zich prima verwerken als zoetmiddel in allerlei bakproducten, in appelmoes, stoofperen, in fruitsalades, op pannenkoeken en als limonadesiroop.
Daarnaast wordt ahornsiroop ook als energiehoudend versterkingsmiddel gebruikt bij voorjaarsafslank- en reinigingskuren, zoals de citroensapkuur.