Kruiden kweken in potten

Ik wil al heel lang beginnen met een eigen kruidentuintje. Niet in de grond, maar het liefst in potten. In dit artikel staan de kruiden omschreven die ik wil gaan kweken en als het een beetje mee zit hou ik je op de hoogte van de vorderingen…

http://webpaspoort.wereld.nl/wc_filewrapper?filetype=jpg&img=20040925041958.jpg)">
Ik heb best wel een grote tuin dus je zou je af kunnen vragen waarom wil je dan kruiden in potten kweken??
Dat is simpel. Ik heb niet zulke groene vingers en heb niet veel zin om hele dagen in mijn tuin te schoffelen enzo. Bovendien wil ik graag verhuizen en wat heb ik dan aan al dat werk in mijn tuin gehad???
Zo denk ik dus al jaren, maar ik wil echt graag een kruidentuintje om onbespoten kruiden vers van de plant in mijn kookkunstjes te verwerken.

En toen dacht ik. Wat op een balkon kan, kan ook in mijn grote terrastuin! En in de winter kunnen de kruiden die het nodig hebben gewoon naar binnen of de schuur in voor hun winterslaapje.

Ik heb er dus best goed over nagedacht en heb me ook goed laten inlichten over hoe kruiden in potten het liefst verzorgd willen worden. Om alle verzamelde info een beetje te ordenen wil ik ze in dit artikel bij elkaar zetten.
M’n volgende stap is om potten, potgrond, plantjes, zaden, voeding enz te kopen.

Als ik dit jaar mijn plan wel goed doorzet zal ik zo af en toe een leuke update geven in dit artikel.
Misschien staat er ook leuke info voor jou in dit artikel. Ik wens je in elk geval veel plezier met lezen!


http://webpaspoort.wereld.nl/wc_filewrapper?filetype=jpg&img=20040925041958.jpg)">
Kruiden drogen
Het drogen van kruiden is heel eenvoudig. Pluk het kruid en maak er een bosje van. Hang dit bosje ondersteboven in een donkere, warme en goed geventileerde ruimte. Hoe sneller het kruid droogt, hoe beter de kleur en de smaak bewaard blijven.
Rits de blaadjes als het kruid droog is van de steel. Laurierblaadjes bewaar je in zijn geheel. De gedroogde kruiden kun je bewaren in glazen of keramische potten die hermetisch afgesloten kunnen worden. Plak op de pot een etiket met de naam van het kruid. Zet gedroogde kruiden nooi in de zon.
Een leuk en persoonlijk kado is om een leuk mandje te vullen met allemaal kleine potjes zelf gekweekte en gedroogde kruiden. Maak er ook een potje bij met je eigen bouqet. En misschien kan je er wat lekkere recepten bij doen.



Kruiden invriezen
Sommige kruiden, zoals peterselie, basilicum en dragon, kun je het best invriezen. Spoel de verse kruiden af met koud water en laat ze op een theedoek of keukenpapier uitlekken en hak ze daarna fijn.
Verpak de kruiden in afzonderlijke plastic zakjes en druk de lucht er zoveel mogelijk uit. Sluit ze af en plak er een etiket met de naam op.
Een andere manier is om de fijngehakte kruiden in een ijsblokjesvorm in te vriezen. Doe hiervoor net zoveel water als kruiden in een vorm. De blokjes kan je als ze bevroren zijn in een afsluitbaar diepvriesdoosje doen. De bevroren blokjes kun je zo in de gerechten (bijvoorbeeld soep) gebruiken.
Deze kruiden kun je ook allemaal invriezen:
dille, Egyptische ajuin, fijne bieslook, groene pepermunt, grove bieslook, kervel, kruizemunt, marjolein (oregano) en venkel.



Bouquet garni
Het gebruik van ‘bouquet garni’ is uit Frankrijk overgewaaid. In een lapje katoen worden een paar takjes peterselie, een takje selderij, een takje tijm, een takje rozemarijn en een laurierblaadje met een touwtje samengebonden. Dit zakje met kruiden kun je in gerechten zoals bouillon mee laten trekken.



Wat kan je nog meer met kruiden
Behalve voor het gebruik in gerechten kun je kruiden ook voor andere doeleinden gebruiken. Zo kun je insecten op afstand houden met lavendel en basilicum. Ze hebben een hekel aan de geur en zullen beslist op de vlucht slaan. Bonenkruid verdrijft de zwarte boneluis. Dille verbetert de smaak van aardappelen. Kervel houdt bladluizen van de sla weg. Lavendel houdt de bladluizen van de rozen weg. Mieren haten majoraan en rupsen haten salie. Bieslook tussen worteltjes houdt de wortelvlieg op afstand. Worteltjes houden de uienvlieg weg. Knoflook is werkzaam tegen een gans scala van schimmelaantastingen
Wat salieblaadjes in het badwater heeft een reinigende werking en thee van marjolein (oregano) helpt tegen verkoudheid en kriebelhoest.

http://webpaspoort.wereld.nl/wc_filewrapper?filetype=jpg&img=20040925041958.jpg)">
Terracotta potten
Dit zijn potten van natuurlijk materiaal, het ziet er mooi uit, het ademt en stimuleert een gezonde wortelgroei.
Maar bij een windvlaagje willen ze wel eens omvallen en breken en omdat het materiaal veel vocht opslurpt is er in de pot een grote behoefte aan water. In de zomer zal je dus dagelijks water moeten geven. En in de winter zorgt de natte potgrond (door de regen) voor natte potten. En dat vocht kan dan niet weg. Je kan dan wat stokjes of houten plankjes onder je potten leggen zodat het vocht een beetje weg kan. De combi van natte potten en vorst kan de potten doen barsten.
Wil je gebruikte terracotta potten nog een keer gebruiken was ze dan met wat huishoudsoda, spoel ze goed af en laat ze weer drogen. Zo hou je eventuele ziektes van de vorige plant uit je nieuwe plant.



Plastic potten
Deze potten zijn lekker licht en in vele kleurtjes verkrijgbaar. Het water blijft langer in de pot en dus hoef je in de zomer niet zo heeeeeel veel water te geven. Hangt natuurlijk wel van de temperatuur af..

http://webpaspoort.wereld.nl/wc_filewrapper?filetype=jpg&img=20040925041958.jpg)">
Peterselie

De klassieker in het Nederlandse kruidenassortiment en zeker het mest gebruikte kruid is peterselie. Petroselium crispum is tweejarig. In het eerste jaar worden alleen blaadjes gevormd, in het tweede jaar volgen de bloempjes. Sinds de vroege Middeleeuwen groeit peterselie in onze tuinen. Oorspronkelijk kwam dit kruid uit de oostelijke landen van de Middellandse Zee, waar het sinds de antieke oudheid gebruikt werd. Men onderscheidt tussen gladde en kroezige peterselie.
Uiterlijk: het groene kruid wordt 20 a 30 cm hoog en heeft gevederde, gladde of kroezige blaadjes. In het tweede jaar bloeit op een hoekige tot 60 cm hoge stengel in juni / juli een groengele schermbloem.
Standplaats: Peterselie gedijt het beste op vochtige, maar goed waterdoorlatende, humusrijke en voedzame grond in de halfschaduw.
In de tuin: Dit winterharde kruid kan van maart tot augustus uitgezaaid worden. Het kiemen duurt lang en lukt ook niet altijd, daarom kan je beter een peterselieplantje kopen. Regelmatig water geven, want peterselie staat niet graag lang droog.
Oogst: Men kan voortdurend verse blaadjes oogsten. Na de bloei in het tweede jaar worden ze bitter.
Gebruik in de keuken: Het kruid is rijk aan vitamines en wordt het beste vers gebruikt, niet te lang meekoken. Neem het voor salades, soepen, sauzen, groente- en aardappelgerechten. Kroezige blaadjes worden graag als decoratie gebruikt. Als geneeskrachtige plant zorgt het voor een goede stofwisseling. Voorzichtig: geen te grote hoeveelheden eten!

http://webpaspoort.wereld.nl/wc_filewrapper?filetype=jpg&img=20040925041958.jpg)">
Basilicum



De klassieker in de mediterrane keuken (ocimum basilicum) stamt uit Indie en is via de orient bij ons terecht gekomen. Er zijn talrijke eenjarige soorten, maar ook enkele meerjarige varianten; bijvoorbeeld: Genoveser (grote blaadjes), Griekse basilicum (kleine blaadjes), kaneel-, citroen- en thaibasilicum (met een typische smaak), Green Ruffles of Purple Ruffles (met kroezige blaadjes), African Blue (meerjarig).
Uiterlijk: hoogte naargelang de soort 15 tot 60 cm. De sterk vertakte stengels dragen ovale blaadjes. Van juli tot september bloeien aan de uiteinden van de stengels aren met kleine witte of roze lipvormige bloemetjes.
Standplaats: een warme, zonnige, windbeschutte plaats in de tuin. De bodem moet humusrijk, voedzaam, goed waterdoorlatend en gelijkmatig vochtig zijn. In natkoude zomers gedijt basilicum beter in potten op de vensterbank dan in de tuin.
In de tuin: zaaien vanaf maart/april op de vensterbank. Bij een temperatuur van 15 tot 20 graden (mei) kunnen de plantjes buiten gezet worden.
Oogst: u plukt de topjes van de stengels vers en voor de bloei.
Gebruim in de keuken: Het aroma van basilicum past goed bij tomaten, salade, groente- en pastagerechten en zorgt voor de typische smaak van de Italiaanse pesto.

3 Reacties

  1. Ik heb het artikel meegenomen.
    Groetjes Anneke

  2. Wij hebben ook een tuin!En ik kweekte er ook kruiden in een stenen spiraal!Mooi!
    Maar buiten onze hond gerekend!
    Nadien zette ik ze in mooie potten op onze binnenkoer!Weer buiten de hond gerekend!!!

    En nu,ga ik ze lekker hoog op de vensterbanken kweken!!!
    Hopen dat het nu wel lukt!!!!

    Neem je artikel in ieder geval mee!Lut.

Geef een reactie