Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

HOT IN DE POT

Informatie over diverse pepers.

Pepers komen van oorsprong uit Zuid- en Midden-Amerika en hebben als smaakvol ingredient inmiddels het hart van menig kok in de rest van de wereld veroverd.

Wie had ooit gedacht dat de pepers, meegenomen door de ontdekkingsreizigers en zeevaarders, zo'n belangrijke smaakmaker zouden worden.

Voeg ze met mate toe voor een mild pittige smaak.

Houd je van de aromatische scherpe smaak, dan verwerk je er lekker meer.

WELKE PEPER?

De scherpste pepers die je hier kunt kopen zijn rawits, kleine puntige rode, gele of groene pepertjes die veel gebruikt worden in de Indonesische keuken en in oosterse gerechten.

De madam Janet, deze zien er uit als kleine paprikaatjes, zijn ook populair en worden veel gebruikt in de Surinaamse en Caribische keuken.

De mildere langwerpige dunne Spaanse peper of lombok, is in het rood en groen te koop. De rijpere rode peper is iets zoeter van smaak.

Deze pepers woden eigenlijk het meeste gebruikt.

De Turkse peper is een milde, lichtgroene peper.

TIP

Rawits zijn mooie kleine pepertjes. Wanneer je voor deze soort kiest, moet je er rekening meehouden dat ze erg scherp smaken en dat wij daar niet aan gewend zijn.

Eet de rawits daarom liever niet op, maar gebruik ze alleen als smaakmaker. Het geeft een lekkere pittige smaak aan spek.

SCHERPE PEPER

Er zijn landen waar de scherpte van de verschillende pepers in schaal is gebracht. Zo heeft een milde peper bv. het cijfer 3 meegekregen terwijl een zeer scherpe peper een 10 krijgt.

De scherpte van de peper wordt bepaald door capsaicine, een stof die vooral in de zaadjes maar ook in het vruchtvlees zit. Bij het opensnijden komt deze stof vrij. Het is niet oplosbaar in water. Dus even je handen wassen na het schoonmaken van pepers helpt niet.

Het is dan ook raadzaam om pepers schoon te maken met plastic huishoudhandschoenen aan of gebruik een plastic zakje om je handen te beschermen.

Wanneer je handen roch in aanraking gekomen zijn met de pepers, wrijf dan in geen geval in de ogen.

Ook het inwrijven van de handen met een beetje plantaardige olie beschermt ze tegen de capsaicine.

Home Recepten Kookboeken