Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Met de Mossel op wereldreis!

wijn en mossels

Janneke is al 15 jaar professioneel bezig met wijn en één van de Smulweb wijnexperts.  Ze geniet van reizen, koken, lekker eten en met wijn bezig zijn. Op de Smulweb Blog leert ze je alles over wijn en spijs.  Deze week: mosselen & wijn.Mosselen op z’n Frans: Les Moules marinières zoals het hoort: met sjalot, knoflook en wijn!

Oh la la… Mosselen hoor je natuurlijk klassiek te eten met wijn… en dus ook te stoven in wijn. De zilte smaak van de mosselen met de licht pittige smaak van knoflook en sjalot brengt je gelijk in vakantiestemming! Lekker luieren op het strand in Zuid- Frankrijk en laten hier nou juist wijnen vandaan komen die perfect passen bij dit gerecht!

Wijnen die een klein beetje ziltigheid hebben en voldoende intensiteit om balans te brengen met de knoflook en sjalot. Neem nou het gebied rondom St. Tropez. De meest bekende badplaats hier heet Ramatuelle. Waar zonneaanbidders en borrelaars omhoog kijken naar de bijzondere wijngaarden waar o.a. de druiven zijn aangeplant voor de bekende zeer lichtroze Provence rosé (uit Tropez). In de ochtend zie je de zeemist neerdalen op de wijngaarden.. deze mist neemt zoutkristalletjes mee waardoor deze ‘zilte dauw’ neerslaat in de wijngaarden en de druivenplant dit opneemt. De blauwe druiven (meestal Grenache en Cinsault) worden geplukt en zo snel mogelijk naar de wijnmakerij gebracht. Het pure sap dat (vaak zonder al teveel persen) uit de druiven lekt maakt deze goddelijke lichte rosé. Zoals een bekend Neerlands wijnschrijver schreef over dit type rosé: “Iets meer stevigheid dan de meeste rosés, meer elegantie, stijl en diepte. Een roze zonsopgang boven het mediterrane water.” Krijg jij ook al zin?

Ben je toch niet zo gek op rosé  dan zou ik zeker de witte wijnen uit dit gebied proberen, vaak gemaakt van de druivensoort Rolle (Franse benaming voor de Vermentino druif). Met intense tonen van witte perzik, oranjebloesem en een beetje mineraliteit (lees in dit geval ziltje) en kruidigheid, net zoals de rosé! Bon Appetit!

Mosselen op zijn Thais
Met kokosmelk, rode curry en Thaise groenten! Lekker zoet pittige variant voor de mossel zonder dat je het sappige zilte vlees van de mossel niet meer proeft! Door een beetje citroengras te laten meestoven krijg je een lekkere frisse smaak die perfect past bij veel wijnen die uit zonnige gebieden komen zoals uit Zuid- Afrika en Chili. Een pittig gerecht kun je het beste combineren met een wijn die veel fruitige en wat elegante citrustonen heeft. Ook kan gekozen worden voor wijnen met een klein zoetje zoals de Riesling Spätlese (later geplukte riesling). De chenin blanc en sauvignon blanc passen erg goed. Chenin blanc (ook wel Steen genoemd in Zuid Afrika) is vaak de basisdruif die gebruikt wordt voor de Zuid Afrikaanse huiswijnen in de supermarkt. Deze druivensoort is ontzettend veelzijdig, heel fris (tonen van appel en wit fruit) en wordt ook vaak voor het maken van top wijnen gebruikt. Een Chileense of Nieuw Zeelandse sauvignon blanc is ook een feestje bij dit gerecht. De mango, lychee en kruisbes-tonen uit deze druif passen perfect bij milde curry gerechten met zeevruchten.

Mosselen op zijn Belgisch
Moules Frites. Lekker met vette sauzen en iets zure mayo! Je raad het al.. hier moet een wijn bij die ook power heeft en goed tegen de vette smaaktonen kan. Denk hierbij aan chardonnay of viognier maar dan wel eentje zonder (al teveel) houtrijping. Gebruik van hout zorgt voor smaaktonen van boter en toast, dat is een beetje teveel van het goede bij de mosseltjes! Beide druivensoorten kenmerken zich door hun ‘rijpe en volle’ tonen van tropisch fruit ook nog een klein beetje citrus (limoen).

Dus echt smullen met flinke grote mosselen, cocktailsaus en Belgische dikke frieten!

Janneke_dubbelerandJanneke is al 15 jaar professioneel bezig met wijn en is dol op reizen, koken, lekker eten en met wijn bezig zijn. Ze is één van de twee wijnexperts op Smulweb. Samen met Colette leert ze je alles over wijn en spijs.

Geef een reactie