Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

6 druivenrassen die je moet kennen!

wine grape1130Colette is één van de Smulweb Wijnexperts. Op Smulweb zet ze ingewikkelde wijntaal om in dagelijks bruikbare ideeën om zoveel mogelijk mensen aan te spreken. Deze week: druivenrassen.

Uit onderzoek is gebleken dat mensen beter kunnen onthouden welke wijn ze lekker vinden als ze het kunnen herleiden naar een specifiek druivenras. Veel wijnproducenten hebben dat begrepen, dus zien we steeds vaker het druivenras prominent op het etiket verschijnen. Dat maakt het lekker duidelijk en gemakkelijk om jouw favoriete wijn uit te zoeken.

20160524_131130_resizedVan de week heb ik Véronique Torcolacci ontmoet, een enthousiaste wijnmaakster uit Zuid-Frankrijk die er een persoonlijke missie van heeft gemaakt de meest herkenbare wijnen te maken per druivensoort. Van haar wijnen worden intussen maar liefst 2 miljoen flessen verkocht in Nederland. Ik kan iedereen aanraden deze wijnen een keertje naast elkaar te proberen. Kijken of je (blind) de druivenrassen kunt herkennen.

Zo bouw je heel eenvoudig een soort ‘wijnreferentiekader’ op. Dat wil zeggen dat je ongeveer weet hoe de belangrijkste witte en rode druivensoorten smaken als ze op zich zelf staan.

Dit zijn de 6 bekendste druivensoorten in (7) herkenbare wijnen met alledaagse combinaties:

1. Een chardonnay ruikt naar peer, perzik en boterbloemen en smaakt een beetje ‘ vettig’, rond en boterachtig,
Deze kan je dan ook lekker drinken bij wat vettig eten, zoals een pastasalade, zalmsnippers en restjes kip.
chardonnay

2. Een sauvignon blanc
is herkenbaar aan een geur van kiwi, gras, en groene appels. In de smaak kun je een beetje mango en ananas ontdekken. Veel ‘strakker’ dan de chardonnay.
Deze kan heel goed bij groenten gerechten en omelet met kruiden. Bij geitenkaas, ook prima.
sauvignon blanc

3. En dan is er de Viognier
, de wijnmaakster weet te vertellen dat deze druif heel kwetsbaar is en moeilijk om te verbouwen. Je proeft een beetje abrikoos, peer en gember.
Deze kun je best als aperitief schenken of bij wat fijnere vleeswaren en fijne visgerechten.

4. Bij de blauwe druiven is de syrah (of Shiraz)
lekker veelzijdig. In de fruitige geur vind je bramen, bessen, Provençaalse kruiden en soms wat mint of eucalyptus. Maak je er rosé van (zie mijn vorige blog) dan proef je ‘grenadine en witte peper’ weet Véronique me te vertellen. Lekker bij salades. Maak je er rode wijn van, ‘ dan proef je cassis, drop en zwarte peper’ en ze heeft gelijk. Hij smaakt perfect bij je pastagerecht met kaas.
shiraz

5. En dan is er natuurlijk de merlot. Deze ruikt een beetje naar laurierdrop en kersen en heeft een volle, ronde smaak.
Altijd goed bij een biefstukje of een gegrild worstje op de bbq. Bij vleessalade ook prima. In de zomer even een beetje koelen.

6. Tot slot de cabernet sauvignon. Een veel aangeplant druivenras in de Bordeaux. Deze ruikt naar zwarte bessen en noten en heeft een volle, krachtige smaak zegt Véronique. En inderdaad als je goed proeft herken je misschien zelfs wat paprika en rode peper.
Lekker bij een kippetje aan het spit. Of een tosti, geroosterde groente noem maar op en een sateetje op de bbq.
cabernet sauvignon

Maar, zegt ook Véronique, mijn wijnen zijn vooral om je samen met vrienden te drinken en daar ben ik het helemaal mee eens!

Colette_dubbelerandColette houdt zich al 20 jaar professioneel bezig met alles wat met eten en drinken te maken heeft. Op Smulweb zet ze ingewikkelde wijn- en eet-taal om in dagelijks bruikbare ideeën om zoveel mogelijk mensen aan te spreken.

1 Reactie

  1. Hallo,

    Ik ben nu al enige tijd op zoek naar hoe ik een druivenras kan herkennen middels zijn blad. Ik heb nl 3 druivensoorten in mijn tuin, 1 wit 2 blauw, en omdat ik de indertijd bijgeleverde “bordjes” niet meer heb, heb ik dus nu geen idee welke druif het is. Ik kan alleen zien dat de bladeren verschillen.
    Heb jij enig idee hoe ik hier achter kom?

    met vriendelijke groet,

    Bert Koster

Geef een reactie