Verse Knoflook.

Het gebruik van verse knoflook. Verse knoflook heeft een frissere, zachtere smaak dan gedroogde. Dat komt vooral tot uiting in gerechten, waarin knoflook rauw wordt verwerkt, zoals salades.
De verse teentjes, die groter zijn dan die van gedroogde knoflook, zijn ook sappiger.
In alle gerechten waarin gedroogde knoflook gebruikt wordt, kan ook verse gebruikt worden. Verse knoflook is lichter verteerbaar. Bijkomend voordeel is dat verse knoflook door zijn milde smaak, weinig of geen reuk van de adem geeft.
Bewaar verse knoflook in de groentela van de koelkast.

Het gebruik van verse knoflook:
Snij altijd het voetje van het teentje knoflook af. Dit kan namelijk een bittere smaak geven, vooral als de knoflook wordt uitgeperst. Hoe fijner knoflook wordt gehakt, des te sterker wordt de smaak. Het sterkst is de smaak van uitgeperste knoflook. Hoe langer knoflook meestooft, hoe fijner en zoeter de smaak wordt.

Aan knoflook worden verschillende heilzame werkingen toegeschreven. Het verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte en werkt bacteriedodend.

13 Reacties

 1. hoi,
  Ik heb ze bij mijn favorieten gezet hoor, bedankt.
  gr. van johan

 2. zarah-leander

  30 juni 2002 at 22:47

  Waar in het bronsgroen eikenhout knoflookteentjes zijn.

  Wil ik wonen,leven,Daar vind ik het fijn.

  Oh,geliefde geurende knol.Teentjes oh zo fijn.

  Ik begeer U mijn knoflook,wanneer wordt U de mijn’?

 3. Hoi Renee, hoe gaat het?
  Als verwoede knoflookgebruikers heb ik dit artikel meegenomen. Er zijn weinig gerechten waarin wij geen knoflook gebruiken.
  Mijn Braziliaanse schoondochter heeft voor mij een hele lading tenen (knoflook hoor!)met de staafmixer gepureerd, daarna heb ik er nog zwarte peper en Knorr aromat doorgemixed, een dikke laag olijfolie er bovenop en de stopfles staat nu kant en klaar voor gebruik in de koelkast.
  Heerlijk als het vlees bijna klaar is, wat in de pan meebakken van dat knoflookmengsel, het vlees nog wat bijzouten en dan is het echt smullen geblazen! Ook bij de Hollandse pot.
  Ook nog bedankt voor je berichtje bij mijn recept. Ik heb jou op deze page ook weer favoriet gezet. Wat een enorme hoeveelheid Indonesische recepten heb jij ook!
  Groetjes!
  Rens

 4. Hallo Bep

  Ik heb je artikel op mijn pagina gezet want ik verzamel daar ALLES wat met knoflook heeft te maken.

  Groetjes Astrid.

 5. HALLO,

  WAT EEN LEUKE TIP! IK GEBRUIK VEEL KNOFLOOK, EN HET IS OOK BLOEDZUIVEREND.
  ZET HET FAVORIET!

  BEDANKT EN TOT ZIENS!
  GR.
  ANITA

 6. Hoi ik ben catweezel, en wat een leuk interesant artikel over knoflook is dat?, ik gebruik ook altijd knoflook in mijn gerechten.

  groeten barbara

 7. suzanneskitchen

  19 april 2001 at 17:56

  Hallo,

  Ik heb sinds een jaar ofzo het plastic knoflookraspje van Tefal gevonden! Voor iets van een tientje te koop bij o.a. Blokker. Je stopt de gepelde teentjes knoflook in het daarvoor bestemde deel, dan een soort knop die de boel aandrukt erop en dan raspen. Je krijgt er dus niet van die stinkende vingers van als van snijden en de meeste knoflookpersen bevielen me niet. Heel handig dus.

  groetjes van Suzanne

 8. als je verse knoflook nog langer wil bewaren, kun je de losse teentjes het beste invriezen ! dacht eerst dat het niet kon , maar het werkt perfekt !!! zo heb je altijd verse knoflook in voorraad ! els

 9. Er is niet een ingredient dat mij een meer aangenamere smaak geeft, dan knoflook. Gebruik het bijna elke dag wel.Ik maak me ook niet druk om de bijbehorende mondgeur, dat doen anderen wel. “Tip”!Mocht het een keer vervelend uitkomen, kauw dan een minuutje op wat verse peterselie en voila, weg stank! Of je gooit flink wat knoflooktenen in een inmaakpotje, olie erover en ongeveer een weekje in een donker keukenkastje laten staan. Als je in deze olie bakt heb je een lekkere milde knoflooksmaak en ruik je niet uit je nek. Mag je van jezelf wel uit je bek geuren gebruik dan de tenen. Groetjes Lei!!!

 10. het loof van zelfgekweekte knoflook (door een ander gekweekt mag ook, maar zie dat loof maar eens te krijgen!). Fijngeknipt door een dressing bijvoorbeeld of in een knoflooksaus. Nog milder dan de verse teentjes en heel aromatisch.

 11. twinkerbell

  26 juni 2000 at 10:39

  Zo lang als het kan gebruik ik de verse knoflook die op dit moment te krijgen is bij de groenteboer. In de winter vind ik de kwaliteit van de verse knoflook uit Afrika wat minder, ben dus weer blij dat de Europese er is!

 12. Resia

  Ben dol op verse knoflook.
  Ik heb wat teentjes in de tuin geplant en hoop dat ik daar nieuwe bollen van krijgt.

  groetjes jenny

 13. Artikel heb hem gelijk meegenomen naar m’n page.
  groetjes Cisca

Geef een reactie