Smulweb Blog

Je koekje bij de koffie

Oosterse kruiden

Omschrijving en herkomst van de diverse oosterse kruiden.

(Bron: Conimex). Kruiden spelen een belangrijke rol in oosterse gerechten. In Indonesie worden ze vrijwel altijd vers gebruikt. In Nederland is dat nauwelijks mogelijk. Er wordt meestal gewerkt met gemalen en gedroogde kruiden. Een belangrijk voordeel daarvan is wel dat de dosering veel nauwkeuriger kan gebeuren, wat de smaak van het gerecht ten goede komt.Spelen met kruiden is niet moeilijk. Neem eerst de aangegeven hoeveelheden. Voeg later eventueel iets toe. Zorg er wel voor dat de smaak van het gerecht in evenwicht blijft en dat wil in de Indonesische keuken zeggen dat het gerecht niet naar een bepaald kruid mag smaken. Het dient altijd een mengeling van smaken te zijn. Door zelf te expirimenteren komt u achter uw favoriete combinaties.D J A H e:

Herkomst: Zuid-oost Azie.

Djahe is de vermalen gedroogde wortelstok van de Indonesische gemberplant (in nederland gemberwortelpoeder genoemd).

Smaakindicatie: pikant en aromatisch.

Wordt gebruikt in vlees- vis- en gevogeltegerechten.


D J I N T A N:

Herkomst: Zuid-oost Azie.

Djintan is het vermalen gedroogde zaad van de tropische komijnplant.

Smaakindicatie: geurig, overheersend.

Het verleent aan veel gerechten een fris accentje. Wordt meestal gebruikt in combinatie met ketoembar in vlees-, vis-, gevogelte- en groentengerechten.


K E T O E M B A R:

Herkomst: Klein-Azie, Oost-Azie.

Ketoembar is het vermalen gedroogde zaad van de tropische korianderplant. Wordt vrijwel in geheel Azie in gerechten verwerkt.

Smaakindicatie: mild, aromatisch.

Heeft een friszoete geur. Gerechten: zie Djintan.

Ketoembar wordt ook gebruikt in gebak.


K O E N J I T:

Herkomst:Zuid-oost Azie.

Koenjit is de vermalen gedroogde wortelstok van de Indische kurkumaplant (geelwortelplant). Wordt in vrijwel geheel Azie gebruikt als kleurstof voor voedingsmiddelen (oa. nasi koening).

Smaakindicatie: licht-bitter.

Wordt voornamelijk om de kleur verwerkt in o.a. kerriemengsels.


L A O S:

Herkomst:Zuid-oost Azie.

Laos is de gedroogde vermalen wortelstok van de Indische galangaplant.

Smaakindicatie: pikant, prikkelend (eetlustopwekkend).

Laos wordt heel vaak gebruikt in combinatie met djintan en ketoembar.

Het wordt gebruikt als peper. En in vlees-, vis-, eier- en groentengerechten.


B O E M B O E S A T e:

Herkomst: Zuid-oost Azie.

Kruidenmengsel (voornamelijk gebruikt in satemarinades)voor vlees- en gevogeltesoorten die bij voorkeur worden geroosterd. Smaakindicatie: pittig en geurig.


K E R R I E D J A W A:

Herkomst: Java.

Voor de samenstelling van Kerrie Djawa gebruikt men meer dan 10 verschillende kruiden.

Smaakindicatie:mild en aromatisch en juist daardoor ook bijzonder geschikt om in westerse gerechten te verwerken. Wordt gebruikt in vlees-, vis-, eier-, kip- en groentengerechten.


K N O F L O O K P O E D E R:

Herkomst: o.a. Indonesie.

Vermalen gedroogde knoflookbollen. Kan in veel oosterse gerechten worden verwerkt.

Smaakindicatie: pittig en overheersend. Een halve theelepel knoflookpoeder komt in smaakt overeen met een flinke verse knoflookteen.


S E R E H P O E D E R:

Herkomst: o.a. Indonesie.

Gemalen, gedroogde sereh, ook citroengras genoemd.

Smaakindicatie: fris, doet aan citroen denken.

Wordt verwerkt in vlees-, vis- en groentengerechten en in samballen.


U I E N P O E D E R:

Herkomst: o.a. Indonesie.

Vermalen gedroogde uien. Kan in vrijwel alle oosterse gerechten verwerkt worden.

Smaakindicatie: pittig. Anderhalve theelepel uienpoeder komt in smaak overeen met 1 flinke ui.


V E - T S I N:

Herkomst: China.

Ve-Tsin (mononatrium-glutaminaat) stimuleert de smaak van ingredienten. Wordt in het Oosten erg vaak gebruikt. Men dient er zuinig mee om te gaan. Een mespuntje aan een gerecht voor vier personen toevoegen is ruim voldoende.

Ve-Tsin heeft nauwelijks een eigen smaak.

Opmerkinge van Shade1 (medesmuller): sommige mensen zijn overgevoelig voor Ve-Tsin en worden misselijk na het eten van gerechten waarin dit is verwerkt. Dit wordt ook wel Chinese ziekte genoemd, omdat mensen er last van hebben als ze bij de Chinees gegeten hebben.

Home Recepten